JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hver femte barnevernsleder slutter: – En ensom posisjon

Hvilke grep må tas for å få flere barnevernsledere til å bli lenger i jobben? Dette er de viktigste, mener KS og Bufdir.
Gro Sannes Nordby mener det er viktig å gi økt kunnskap om barnevern til kommuneledelsen.

Gro Sannes Nordby mener det er viktig å gi økt kunnskap om barnevern til kommuneledelsen.

KS

simen@lomedia.no

Hver femte barnevernsleder slutter hvert år, viser tall fra kommunenes organisasjon KS.

Gro Sannes Nordby, spesialrådgiver KS, sier at de har som mål å styrke barnevernsledernes rolle.

– Det kan på mange måter være en ensom posisjon. Det er derfor viktig med god oppfølging og videreutdanning i barnevernsledelse, sier Nordby.

KS samarbeider med NTNU om den nasjonale videreutdanningen for barnevernsledere. I tillegg har flere hundre gjennomført KS Konsulents seksdagerskurs i barnevernsledelse.

Nordby forteller at KS flere ganger har bedt myndighetene om tiltak for å gi barnevernsledere bedre støtte. Det kan handle om faglig påfyll og nettverksmøter hvor barnevernsledere kan diskutere utfordringer de står i.

– Det å ha noen å dele erfaringer med, er kjempeviktig og noe mange etterspør, sier Nordby.

Vil ha tilskudd for videreutdanning

Hun opplyser at KS har arrangert samlinger for lokalpolitikere, toppledelse og barnevernsledelse i norske kommuner.

– Det å gi økt kunnskap om barnevern til kommuneledelsen, er viktig, sier hun.

I ny barnevernlov har kommunene fått et større ansvar for barnevernet. Nordby tror det er positivt for barnevernsledere.

– Det betyr at overordnet ledelse må engasjere seg mer i kommunens barnevern.

Nordby mener det er viktig at flere får mulighet til å ta den nasjonale videreutdanningen. Hun mener derfor man burde fått tilskudd fra Bufdir for å gå på videreutdanningen for ledere, i likhet med andre barnevernsfaglige videreutdanninger.

Bufdir er bekymret

Bufdir opplyser at om lag én av fire tjenester hadde minst én utskifting av barnevernsleder i året i perioden 2015–2022.

Agnethe Kjerschow, fungerende avdelingsdirektør i Bufdir, sier at det kan være en belastning for barnevernstjenesten når lederen slutter.

– Vi er bekymret for manglende stabilitet i tjenestene dette gjelder, sier hun.

Kjerschow sier det er mange og sammensatte årsaker til at ledere slutter i barnevernet.

– Det krever en innsats på mange områder for å skape arbeidsplasser der ledere ønsker å bli over lang tid, sier hun.

Mangler kompetanse

Kjerschow viser til Bufdirs rapport om turnover i barnevernet fra i fjor. Den viser at manglende kompetanse er en av årsakene til høy turnover i barnevernet.

– Dette knyttes også til ledelseskompetanse, sier Kjerschow.

Hun forteller at regjeringen i år har tatt initiativ til en helhetlig satsing på ledelse og styring i barnevernet. Tiltakene skal rette seg mot utfordringer knyttet til barnevernsledelse, og styrke kommunens ledelse av arbeidet med barnevernets kjerneoppgaver.

– Satsingen skal gå over flere år og består av grunnleggende opplæring om lederrollen for nye barnevernsledere, opplæring i internkontroll, styrket videreutdanningstilbud innen barnevernsledelse, samt styrking av kommunale nettverk for barnevernsledere.

Kjerschow opplyser at Bufdir i år har oppfordret barnevernsledere i fylkene til å jobbe med lederutvikling i barnevernsledernettverk på tvers av kommuner, og at regjeringen har foreslått å gi penger til dette i 2024.

– Det kan også bidra til å motvirke følelsen av ensomhet i rollen, som flere barnevernsledere opplever i dag.