JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her kan ansatte forberede seg på voldelige situasjoner med VR-briller

Ansatte ved Overhalla sykehjem og bo- og miljøtjenester ønsket lenge å lære mer om utagering. Det har de nå fått ved hjelp av VR-briller og realistiske scenarioer.
Illustrasjonsfoto: VR-briller er det nye ved Overhalla sykehjem og bo- og miljøtjeneste i Nord-Trøndelag.

Illustrasjonsfoto: VR-briller er det nye ved Overhalla sykehjem og bo- og miljøtjeneste i Nord-Trøndelag.

Maxim Hopman/Unsplash

hanna@lomedia.no

I snart et år har de ansatte ved Overhalla sykehjem og bo- og miljøtjenester brukt VR-briller for å bli bedre til å mestre vold og trusler i arbeidshverdagen. Når du tar på deg brillene får du presentert ulike scenarioer som kan oppstå på jobb, som blant annet utagering mot en ansatt eller en annen pasient. Etter at de ansatte har sett scenarioene utspille seg, skal de sammen komme fram til en løsning på hvordan de kunne håndtert situasjonene.

– Mye handler om hvor du plasserer deg i et rom, at du er forberedt når du går inn i en situasjon. Forebygging er nøkkelen her, sier vernepleier Line Opdal.

Vernepleierne Line Opdal og Emelie Aspdahl synes det fungerer bra å kjøre opplæring gjennom VR-briller.

Vernepleierne Line Opdal og Emelie Aspdahl synes det fungerer bra å kjøre opplæring gjennom VR-briller.

Privat

Positive tilbakemeldinger

Ansatte i kommunen har lenge etterspurt mer kunnskap om hvordan de kan bli bedre til å takle utagering. Da fylkesmannen arrangerte skrivekurs om hvordan ansatte i kommunen kan utvikle prosjekter, søkte sykehjemmet og bo- og miljøtjenesten om midler til nettopp dette prosjektet med VR-briller. Til nå har tilbakemeldingene vært positive.

– Alle de ansatte har godt utbytte av dette, får forberedt seg mentalt og ønsker seg mer av det. Neste steg i opplæringen må bli fysisk håndtering av situasjonene som oppstår, som for eksempel hvordan en best løser seg fra grep. På den måten får vi samlet alle elementene, sier Opdal.

Teknologien kan gi personer med utviklingshemming mer selvstendighet

Effektivt

I dag har sykehjemmet og bo- og miljøtjenesten fire briller til rådighet. Målet nå er at alle de ansatte skal bli kjent med brillene. I tillegg er de tilgjengelig ved alle avdelingene hvis noen har behov for å friske opp noen av scenarioene.

Vernepleierne Line Opdal og Emelie Aspdahl har fått være med på alle opplæringsrundene og har på den måten fått mye såkalt «taus kunnskap». Altså kunnskap du får gjennom en aktivitet, som ikke like enkelt kan forklares gjennom ord.

– Vi ser at bruk av VR-brillene er en effektiv måte å drive opplæring på. Det er også en mer tilgjengelig måte å drive opplæring på, da vi ikke må samle alle ansatte på en gang. Og så er det en mer interessant måte å lære på, sier Aspdahl.

I tillegg til scenarioene, har kommunen også fått en del kurs levert av Trygg Grunn. Kursene går blant annet ut på at ansatte skal lære mer om kroppslige reaksjoner når vold og trusler oppstår, mentale forberedelser og nødverge.

Søkt om nye midler

Nå vil vernepleierne utvikle prosjektet videre og har derfor søkt om nye midler.

– Vi håper å få innvilget det slik at vi kan rulle ut prosjektet til flere enheter i kommunen, sier Emelie Aspdahl.