JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her er ni ting du trenger å vite om advokatforsikringen gjennom FO

FOs medlemmer får nå advokatforsikring for en snau tusenlapp i året. Du må selv melde deg av ordningen dersom du ikke ønsker den.
Alle i FO tilbys nå advokatforsikring i HELP som medlemsfordel.

Alle i FO tilbys nå advokatforsikring i HELP som medlemsfordel.

Berit Roald/NTB

anne@lomedia.no

Alle medlemmer i Fellesorganisasjonen (FO) får nå tilbud om en kollektiv advokatforsikring fra HELP.

FO har inngått avtalen om LOfavørs advokatforsikring etter mange henvendelser fra både medlemmer og tillitsvalgte som ønsket det. Forbundet landet på at det måtte være en kollektiv avtale for å sikre medlemmene en så rimelig pris som mulig, opplyser forbundskontoret.

Her er det du trenger vite:

1. Hva kan jeg bruke advokatforsikringen til?

Du kan få hjelp av HELPs advokater til å sette opp avtaler og kontrakter som ektepakt, samboeravtale, testamente, leieboeravtale, avtaler med håndverkere du skal leie inn osv. Du kan også få råd fra advokat og hvilke rettigheter du har. I tillegg kommer bistand og kostnadsdekning ved eventuelle rettssaker. 

2. Hva dekker forsikringen?

Advokatforsikringen HELP dekker private forhold, og ikke spørsmål som gjelder næringsforhold. Den dekker heller ikke strafferett, skatterett, kjøp og salg av fast eiendom og kjøp og salg av varer og tjenester som har kostet mindre enn 6000 kroner. Injurier og barnevernssaker er heller ikke dekket. Arbeidsrelaterte spørsmål og saker er også unntatt fra forsikringen, da medlemmene er godt dekket på dette området gjennom egne advokater i LO.

3. Hva er de vanligste forholdene man bruker advokat til?

Advokat brukes i alle typer saker, både i konfliktsituasjoner og ved spørsmål eller behov for rådgivning. Kontrakter av ulike slag, forhold som gjelder bil, klager på kjøp av varer og tjenester eller forsikringsoppgjør, konflikter i forhold til arv eller ekteskap og samvær med barn er noen av de områdene hvor det er vanligst å benytte advokat.

4. Hvem gjelder forsikringen for?

Den gjelder for hele husstanden, ektefelle/samboer og hjemmeboende barn under 21 år.

5. Hva koster forsikringen?

Forsikringen koster 71 kroner per måned. HELP fakturerer deg direkte. Dermed påvirkes ikke kontingenten til FO. Du kan reservere deg fra ordningen innen 15. september. Pensjonister må aktivt melde seg dersom de ønsker forsikringen. FO dekker forsikringen for alle studentmedlemmer. Alle andre medlemmer i FO blir meldt inn kollektivt i ordningen dersom de ikke velger å reservere seg.

6. Hva sparer jeg på å ha advokatforsikring, sammenlignet med å gå til en vanlig advokat?

Å bruke advokat privat koster om lag 1.500–2.000 kroner for en time, og det blir raskt 10 timer hvis det er en sak det tar litt tid å løse. Til sammenligning koster ubegrenset rådgivning for de som har advokatforsikring gjennom FO 852 kroner i året. I tillegg har du advokat dersom du havner i en rettssak innen privatrettslige områder. HELP dekker også saksomkostninger og du slipper å ende opp med en regning på mange hundre tusen kroner.

7. Hvis det blir rettssak, hvor langt kan jeg regne med at advokatene i HELP vil ta saken min?

Hvis det blir nødvendig å gå til rettssak, og det er saklig grunnlag for det, vil de ta saken til Høyesterett om nødvendig, og du vil være dekket for opptil tre millioner kroner. Omkostninger som er dekket er: Advokat, takster, uttalelser fra sakkyndige og rettsomkostninger. Og – selv om du skulle tape saken, og du blir dømt til å betale motpartens omkostninger, er det HELP som betaler det for deg. Egenandelen ved rettssak vil være på 3000 kroner. For saker som løses uten at det oppstår en tvist er det ingen egenandel.

8. Hva hvis jeg er midt oppe i en tvist når forsikringen trer i kraft, har jeg krav på hjelp da også?

Forsikringen gjelder kun saker som oppstår etter at forsikringen ble tegnet. Dette er vanlig ved alle typer forsikring. Når det gjelder konflikter har individuell forsikring i tillegg en karantenetid på seks måneder, men denne begrensingen gjelder ikke for medlemmer i FO.

9. Har jeg mulighet til å få forsikringen selv om jeg i utgangspunktet reserverte meg?

Hvis man reserverer seg kan man ikke ombestemme seg på et senere tidspunkt. Dersom du takker nei til denne medlemsfordelen nå, vil du dermed ikke få anledning til å få forsikringen gjennom medlemskapet ditt senere.