JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
1. mai i Hellas

1. mai i Hellas

Achilleas Peklaris

Grekerne demonstrerer mot kutt

En svekket fagbevegelse møtte 1. mai i Athen med krystallklare krav om slutt på kuttpolitikken og motstand mot troikaen.
01.05.2015
16:30
21.08.2023 17:14

mia.paulsen@lomedia.no

Offentlig ansatte demonstrerte mot oppsigelser og nedbemanning. Sammen med fagorganiserte fra privat sektor markerte de 1. mai på Klathmonos-plassen i Athen, strategisk plassert utenfor blant annet innenriksdepartementet.

Kutt i departementene har ført til redusert bemanning, og det fører til at de ansatte må hospitere der behovet er størst. I mellomtida blir ikke deres egne jobber utført. Dette er blant resultatene av kuttpolitikken som Hellas har vært nødt til å gjennomføre for å få lån av EU, den europeiske sentralbanken og Verdensbanken.

Syriza vil stå på

En rekke partier på venstresida hadde møtt fram for å delta. I solskinnet foran talerstolen møtte vi Panagiotis Lafazanis, en velkjent Syriza-profil, omgitt av tilhengere som presset på for å hilse og oppmuntre. Lafazanis er parlamentsmedlem og tilhører venstrefløyen i partiet, som nå sitter med regjeringsmakten i det kriserammede landet.

– Hva håper du på for Hellas i forhandlingene med EU?

– Vi gjør vårt beste for å få en avtale som ikke bryter med det vi står for.

– Hva hvis det ikke blir noen avtale?

– Uansett avtale vil vi gjennomføre programmet vårt. Hellas kan klare å stå på egne bein. Får vi ikke noen avtale, blir det et kjempeproblem for Europa.

Norsk solidaritet

Også norske fagforeningskamerater hadde møtt opp på Klathmonos-plassen.

Asbjørn Wahl fra For velferdsstaten er blant dem som er invitert for å vise sin solidaritet med grekerne.

– Vi står sammen med dem i kampen mot troikaen. Fagbevegelsen i Hellas er i en dramatisk situasjon knyttet til nyliberalt press fra en samlet elite i Europa. De har fått en regjering på venstresiden, men er ganske alene i Europa. Det er avgjørende at de opplever solidaritet fra andre.

Konsekvenser for Norge

Kjetil Larsen fra LO Oslo forteller at situasjonen i Hellas er høyt prioritert i det internasjonale arbeidet til LO Oslo.

– Vi ser at kuttpolitikken får konsekvenser også for arbeidslivet i Norge, blant annet i form av press på lønninger og arbeidsvilkår. Derfor er vi engasjert både i solidaritet med gresk arbeiderklasse og av egeninteresse.

Helle Hagenau fra Nei til EU var med i den norske delegasjonen på Klathmonos-plassen.

– Jeg vil vise grekerne at i kampen mot nedskjæringspolitikken og troikaen er det andre i Europa som tenker på dem, sier hun.

Motstand mot EU

Også i 75 andre byer i Hellas var det streik og store demonstrasjoner i dag. Mange unge deltok i første mai-feiringen, blant annet med slagordet «Det er oss eller dem», «Vi gir oss ikke».

For den greske fagbevegelsen er det jobb nummer 1 å skaffe nye arbeidsplasser. Det forteller Dimitris Karageorgopoulus til Fontene. Det er 1.5 millioner arbeidsledige i Hellas.

Fagbevegelsen krever også gjeninnføring av minstelønna.

De gamle systemene for lønnsforhandlinger fungerer ikke lengre.

– Troikaen (Det internasjonale pengefondet IMF, den europeiske sentralbanken og EU) sine krav har ført til at vi ikke lengre har et minstelønnssystem og bare kan forhandle om grunnregler, rettigheter som ferie og så videre. Fagbevegelsen er i en svært vanskelig situasjon. I privat sektor er det nå kun individuelle forhandlinger, sier Karageorgoupolis.

Karageorgopoulus fra GSEE representerer LO-organiserte fra 75 forbund i privat sektor i Hellas. De har 700 000 medlemmer og er dermed den største paraplyorganisasjonen.

Lønnsdiktat

Arbeidsgiverne i Hellas kan nå mer eller mindre diktere lønna.

– Vi krever også å få tilbake kollektiv forhandlingsrett, vi krever utvikling i Hellas og vi vil ha tilbake trygdeordninger og forsikringer for arbeiderne.

– Troikaen har tatt fra oss våre demokratiske rettigheter. Vi vil ha dem tilbake, sier Karageorgoupolis.

GSEE har tidligere hatt et tett forhold til sosialistpartiet PASOK, som nå ligger med brukket rygg. Ifølge Georgoupolos har de ikke noe tilsvarende tett forhold til Syriza.

– Men statsminister Tsipras er velkommen til å bli med og demonstrere, sier Karagerogoupolous.

Han frykter at regjeringen ikke vil klare å holde løftene fra valgkampen.

De har blant annet lovet å utvikle landet, skape et skattesystem som er mer rettferdig og bidra til å skape arbeidsplasser.

LO frykter gresk konkurs

Den største frykten nå er at landet skal gå konkurs.

– Det greske folket har ofret mye de siste åra, og det ville være en stor ulykke om vi gikk konkurs og måtte ut av euro-samarbeidet.

Karageorgoupolos understreker at den nåværende situasjonen i Hellas ikke er skapt av det greske folk.

– Vi har ikke valgt å komme i denne situasjonen, og dette skjer ikke fordi at vi er late, som noen påstår. Dette er en strukturell kollaps knyttet til vårt forhold til EU. EU valgte en modell som støtter konsum i stedet for produksjon, slik som i Nord-Europa. Det har vist seg å være en katastrofe for landet vårt. Vi ble tvunget inn i dette av EU.

Men han mener ikke at løsningen er å ta Hellas ut av EU.

– Vi er med i EU og euroen, og folket vårt har ofret mye for dette. Det er ingen som krever at Hellas skal gå ut av EU, sier han.

Ikke alle på Klathmonos-plassen var enige med ham. Mange bar plakater om at Hellas bør ut av EU.

01.05.2015
16:30
21.08.2023 17:14

Mye lest