JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gjennomslag for landsstyret i prøvevotering

Det går mot mindre uavhengige profesjonsråd i FO. Det viser en prøvevotering etter 10 timers organisasjonsdebatt.
DIGITALT DEMOKRATI: Fredag var det prøvevotering. Lørdag er det alvor.

DIGITALT DEMOKRATI: Fredag var det prøvevotering. Lørdag er det alvor.

Eirik Dahl Viggen

solfrid.rod@lomedia.no

Kveldens prøvevotering er ikke bindende, men et signal til redaksjonskomiteen, som skal jobbe med FOs vedtekter utover natta.

Sterke meninger

Antall delegater på talelista har ligget jamnt på mellom 50 og 60 hele fredagen, til det i ettermiddag ble satt strek.

Flammende innlegg er holdt fra et flertall som vil endre vedtektene i tråd med landsstyrets flertallsinnstilling. De mener det trengs for å samle og styrke FO i et forbund der profesjonspolitikk og fagforeningsarbeid er bedre integrert.

Like flammende innlegg ble framført av mindretallet, som mener den foreslåtte endringen svekker FO som profesjonsforbund.

Selvstendige profesjoner er det som gir FO legitimitet til å drive påvirkningsarbeid i profesjonspolitiske spørsmål, mener de.

Les også: Oppland skiftet mening

Åtte stemmers margin

Det kreves to tredjedels flertall for å endre FOs vedtekter. Da prøvevoteringen gikk, var det 197 stemmeberettigede i salen. 139 av dem stemte for landsstyrets innstilling om nye vedtekter, det vil si åtte flere enn det som er nødvendig for å endre vedtektene.

Nå er det tid for middag, før delegatene skal diskutere øvrige organisasjonssaker utover kvelden. For redaksjonskomiteen fortsetter arbeidet utover natta.

Avstemmingen skjer tidlig ettermiddag lørdag, før kongressen skal velge FOs nye ledelse.

Les også: Kvisvik klar for fire nye