Jon Sanness Andersen, tidligere hovedtillitsvalgt for FO, blir ordfører i Færder kommune

Jon Sanness Andersen, tidligere hovedtillitsvalgt for FO, blir ordfører i Færder kommune

Tjøme Skjærgårdsfoto/Steinar Bjørseth

FO-er ble ordfører i Færder på fjerde forsøk

Jon Sanness Andersen (Ap) bryter en 100 år gammel tradisjon med blå ordførere på Nøtterøy.
15.10.2019
09:51
18.10.2019 09:09

solfrid.rod@lomedia.no

Med unntak av krigsårene og en kort periode med Frp har Høyre hatt makta på Nøtterø siden de politiske partiene ble etablert. Denne uka inntar Jon Sanness Andersen fra Arbeiderpartiet ordførerstolen i Færder kommune, tidligere Nøtterøy og Tjøme.

Andersen er utdannet vernepleier, og var hovedtillitsvalgt for FO i gamle Nøtterøy for noen år siden.

Hva tar du med deg fra det vervet inn i ordførerjobben?

– Først og fremst at jeg er veldig glad i fagbevegelsen. De siste åra har jeg vært leder og sittet i stillinger der mange ikke ser behovet for en fagforening. Jeg har selv aldri bedt om hjelp fra FO. Men jeg er veldig opptatt av å være medlem, av rent ideologiske grunner. Fagbevegelsen er utrolig viktig, fastslår Andersen.

Selv om det er noen år siden han var tillitsvalgt, blir han fortsatt irritert når han snakker om at tillegg for videreutdanning må forhandles fram igjen og igjen, og at de utformes slik at de blir oppspist av den generelle lønnsveksten.

– Det har alltid irritert meg. Nå skal jeg prøve og få gjort noe med det, lover Andersen.

Sosionomen bak #heierna fikk plass i Stavanger kommunestyre

På fjerde forsøk

Han har forsøkt å bli ordfører tre ganger før, og fryktet å bli den evige ordførerkandidaten. Først en måneds tid etter valget ble det klart at drømmen gikk i oppfyllelse.

Ap gjorde et greit valg i nye Færder kommune, mens Høyre gjorde det dårligere enn vanlig. Det var likevel ikke gitt hvem som skulle sitte med makta. Ap samarbeider med en fellesliste bestående av SV og Rødt på den enen sida og KrF på den andre.

– Vi har fått på plass en veldig bred politisk konstellasjon, som skal ta fatt på å bygge det nye Færder-samfunnet, sier den nyslåtte ordføreren.

Han har nok å gjøre. Færder sliter med synkende innbyggertall og aldrende befolkning. Mange boliger kjøpes opp som hytter langs kysten. Inntektene til kommunekassen faller, og næringsutviklingen har heller ikke vært særlig god.

– Politikk er langsomme prosesser. Vi kan få gjort en del på fire år, men det blir ikke revolusjon. Hvis vi derimot kan bli sittende i åtte eller 16 år, da kan vi få gjort veldig mye.

FO-topp Mona Berger blir varaordfører i Trondheim

Vil se på deltid

Hele, faste stillinger var en viktig valgkampsak for Ap. Andersen har ikke svaret på hvordan Færder skal få ned deltidsandelen, men han mener oppmerksomhet om problemet er første bud.

– De kommunene som har fått til noe, har hatt kontinuerlig fokus på dette. Jeg mener at vi ikke kan se kommunen under ett, vi må ned på hver enkelt virksomhet og spørre hvorfor de har så få eller så mange på deltid.

En del kommunale oppgaver har blitt konkurranseutsatt under blått regime. Noe har vært såpass dyrt og dårlig at kommunen har tatt tjenesten tilbake under blått styre, forteller Andersen.

– Noen av de tjenestene som er satt ut fungerer helt fint. Men særlig på helse- og sosialfeltet kan det være noe som er verdt å ta tilbake. Det skal vi se på, lover Andersen.

FO i nord: – Vi frykter at vi vil miste medlemmer

FO bør slutte å behandle klager på medlemmenes yrkesetikk, mener flere tillitsvalgte

15.10.2019
09:51
18.10.2019 09:09