JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
F-ORDET: Jenny Jordahl har gitt ut boka "F-ordet - 155 grunner til å være feminist" sammen med to andre forfattere. Én av grunnene de ramser opp er "fordi ifølge FN er ingen land i verden likestilte".

F-ORDET: Jenny Jordahl har gitt ut boka "F-ordet - 155 grunner til å være feminist" sammen med to andre forfattere. Én av grunnene de ramser opp er "fordi ifølge FN er ingen land i verden likestilte".

Ole Palmstrøm

Feminist-humorist med solidaritetsfølelse

Jenny Jordahl forvandler komplekse temaer som kroppshår og pappaperm til enkle ord og tegninger. Sånn vil hun vise hvor latterlige kjønnsstereotypiene er.
06.03.2015
15:25
21.08.2023 17:14

anne.siri.rena@lomedia.no

Kvinner eier bare én prosent av verdens eiendom, og mottar ti prosent av verdens lønnsinntekter.

Dette er to av 155 grunner til å være feminist, ifølge boka "F-ordet", skrevet av Marta Breen, Madeleine Schultz og Jenny Jordahl.

Jordahl har også illustrert boka.

Så sint, så sint

Tegneserieskaperen møter oss med et stort smil på en kafé på Youngstorget. Hun har alt snakket på tv, litt senere skal hun fly til Bergen for å lansere bok.

Tidligere på dagen, på en annen kant av byen, har Sunniva Ørstavik vært rasende over kjønnsdiskrimineringen i norsk arbeidsliv.

På et frokostmøte om temaet sa likestillings- og diskrimineringsombudet at det skal svi å forskjellsbehandle.

Norge har begynt å ta likestillingen for gitt, det at vi er best i verden på feltet har blitt en sovepute, sa et misfornøyd ombud.

– Hjelper det å være sint?

– Jeg er også forbanna, det er vondt og fælt at kvinner og menn ikke har like muligheter. Det er jobben hennes å være sinna, mens jeg viser det på min måte. Vi må alle bruke det vi ser best på, sier Jordahl.

Tegneserieformatet er et perfekt verktøy for å vise hvor latterlig de stereotype framstillingene av kvinner og menn er, mener hun. Feminisme kan virke skummelt på mange, og da er humor bra.

Evig selvsjekking

Det tæret på å skulle leve opp til andres forventniger til hvordan hun skulle se ut.

I "F-ordet" skriver Jenny Jordahl at hun i ungdommen følte seg som et skall. Da hun trengte hjelp og svar på forvirringen, ga samfunnet henne et klapp på rompa og en pose skjønnhetsprodukter. Det burde heller gitt henne feminisme, som ville forklart så mye, skriver hun.

– Vi driver med selvsjekking hele tida, tenker over hvordan vi framstår for andre. Jeg gjør det selv også, men nå vet jeg mer om hvorfor.

Hun snakker om de strukturelle problemene og den kommersielle industrien der ute, den som utelukkende vil tjene penger, og som derfor bør gjennomskues.

– Vi bomarderes hele tida av stoff om hvordan vi skal se ut, og så ender dette opp med å bli normalen, sier Jenny Jordahl.

Hun vil snu opp ned på forestillingene og lage budskap som gjør jenter og gutter trygge og glade.

Solidaritet mellom kjønn

Det gjør hun også, med bloggen Livet Blant Dyrene.

Noen av tegneseriestripene er trykket i "F-ordet", noen står innimellom på trykk i Aftenposten.

Gutter er også fanget i et kjipt rollemønster, mener hun. De havner i en guffen bås som bare vil ut av.

– Feminine og maskuline egenskaper, hva er det for noe tull?

– Hvordan skal vi hjelpe hverandre?

– Vi må være solidariske og støttende. De som snakker mest kan for eksempel starte med å lytte til de som ikke sier så mye, uansett kjønn.

8. mars-toget

– Jeg går ikke i tog 8. mars, står det skrevet med store bokstaver på Dagsavisens forside fredag.

Likestillingsminister Solveig Horne mener venstresiden har fått definere likestilling for lenge. Hun vil vise hva borgerlig feminisme er god for.

Jenny Jordahl synes det er litt trist å lese. Hun mener ministeren kunne laget sine egne paroler i toget.

– Hvilken parole går du under selv?

– Jeg vil gå under alle!

Å være jente kan av og til føles litt som å gå rundt i for trange sko. Å være feminist er å forstå at det ikke er føttene som er for store, men skoene som er for små.

Fra boka "F-ordet"

Om boka:

"F-ordet – 155 grunner til å være feminist".

Skrevet at Marta Breen, Madeleine Schultz og Jenny Jordahl. Sistnevnte er også illustratør.

Forlaget Manifest er utgiver.

Lanseres i Bergen 6. mars, i Oslo 7. mars.

06.03.2015
15:25
21.08.2023 17:14

Om boka:

"F-ordet – 155 grunner til å være feminist".

Skrevet at Marta Breen, Madeleine Schultz og Jenny Jordahl. Sistnevnte er også illustratør.

Forlaget Manifest er utgiver.

Lanseres i Bergen 6. mars, i Oslo 7. mars.