Omstilling i Helse Nord:
Får beholde psykiatrisk døgnenhet: – Pasientene er lettet
De ansatte ved den psykiatrisk døgnenheten i Stokmarknes har lenge vært usikre på om de får beholde jobbene. Nå kan de puste lettet ut.
De ansatte på den psykiatriske døgnenheten i Stokmarknes er glade for at Helse Nord har snudd. De åtte sengeplassene beholdes. Bak fra venstre: Aud jørgensen, Hilde Hov, Hanne Jakobsen, Marit Berg, Vigdis Kjørstad. Foran fra venstre: Linda Dyping-Breivik, Renate Hermansen,Grete Nørve, Eirin Johannesen, Lill Mari Johnsen, Lillian Hofsøy.
Hanna Skotheim
hanna@lomedia.no
– Vi er svært glade for at døgntilbudet ved Lofoten og Vesterålen DPS blir bevart. Pasienter gir tilbakemelding om at de er lettet over Helse Nord sin avgjørelse, sier Marit Berg, vernepleier ved den psykiatriske døgnenheten på Nordlandssykehuset i Stokmarknes.
Marit Berg, vernepleier og miljøterapeut ved Lofoten og Vesterålen DPS.
Hanna Skotheim
Avdelingen har enge stått i fare for å bli lagt ned. Planen var å flytte den til Bodø. Mange har vært negative til dette og ansatte ved avdelingen har tidligere sagt til Fontene at det er en dårlig idé å legge ned åtte sengeplasser.
Nå har Helse Nord snudd i saken. De mener avstanden blir for stor, og de er bekymret for at en flytting av døgnplassene kan føre til at flere blir sykere og at selvmordsfaren øker.
Derfor beholdes døgntilbudet på Stokmarknes som det er i dag. I tillegg får Bodø seks ekstra sengeplasser. Det kom fram på styremøte i Helse Nord onsdag.
Fikk du med deg denne? Fryktet å miste jobbene sine. Nå kan de bli reddet i siste liten
En god prosess
Styret i Helse Nord sier de er fornøyd med arbeidet som er gjort og støtter forslaget fra administrasjonen. De opplever at prosessen har vært god og at folk er blitt lyttet til.
Under styremøtet er det imidlertid noen som stiller seg spørrende til om det var nødvendig å gjøre en så stor sak av noe som ikke endte med de store endringene. Samtidig påpeker styret at høringsrundene har bidratt til en viktig gjennomgang av spesialisthelsetjenesten i Nord-Norge.
Et styremedlem understreker ellers at vedtaket ikke er et endelig punktum i utviklingen av et bærekraftig tilbud i nord, men at det er et steg på veien.
– Glad og lettet
Selv om vernepleier Marit Berg er glad for at den psykiatriske døgnenheten består, synes hun ikke at prosessen har vært god.
– Det har vært en uryddig og dårlig prosess med korte tidsfrister, sier Berg.
Hun synes høringsrunden har vært energikrevende og at mye tid har gått med til høringssvar og dermed gått utover tiden til pasientene.
Kollega Hilde Hov sa til Fontene tidligere at hun ikke trodde på det før hun så det. Men nå er det altså en realitet, den psykiatriske døgnheten legges ikke ned.
– Jeg er glad og lettet på pasienters og ansattes vegne av at dette er i boks, sier Hov.
Hilde Hov, vernepleier og miljøterapeut ved Lofoten og Vesterålen DPS.
Hanna Skotheim
Takker de som har stått fram
Varaordfører i Hadsel kommune er også fornøyd med resultatet.
– Det nytter å kjempe, sier Renathe Eriksen.
Varaordfører i Hadsel kommune, Renathe Eriksen. Nordlandssykehuset i Stokmarknes ligger i Hadsel.
Hanna Skotheim
Hun viser til arbeidet som er gjort av Vesterålsrådet med ordfører i Hadsel kommune, Kjell Børge Freiberg, i spissen.
Hun roser også det politiske miljøet i Lofoten og Vesterålen, sykehusets venner, statsforvalteren, tillitsvalgte, ansatte i helsesektoren og befolkningen som hun opplever at har stått samlet.
Mens fremtiden fortsatt var usikker for døgnenheten, var det flere pårørende og berørte som sto fram med sine historier til media. De vil Eriksen også rette en stor takk til.
– De har skapt engasjement langt utover regionen. Dette er et livsviktig tilbud og vi er uendelig glad for at utfallet ble til det beste for alle, sier varaordføreren.
Flere saker
Fatima Noureddin gjorde to feil første gang hun var i et jobbintervju. Hos «Ny sjanse» lærer hun det som skal til for å lykkes med å få en jobb.
Eivind Senneset
Fatima har aldri hatt en jobb. Her får innvandrere en ny sjanse
CRUX er en ideell stiftelse som blant annet tilbyr tjenester innen barnevern. Stiftelsen har ingenting med saken å gjøre, men er et eksempel på en ideell aktør. (Arkivfoto).
Hanna Skotheim
Ideelle aktører skulle ha driftet 40 prosent av institusjonsbarnevernet innen 2025. Det målet er ikke nådd
Målfrid Wiik Sandkjær tok mastergraden sin i 2019. Seks år senere får hun økonomisk uttelling for den.
Simen Aker Grimsrud
Målfrid gikk opp 40.000 i lønn: – Det kommer veldig godt med
Claudia Vega
Emma Holten (33) ut mot økonomene: – Omsorgsarbeid er ikke en byrde for samfunnet
– Det kan være gode grunner til at kolleger tjener ulikt, mener seniorrådgiver i FO.
Brian Cliff Olguin
Dette kan du gjøre når kollegaen tjener mer
Anders Fjeld og Anne-Eilen Temte jobber som rådgivere i Brukerombudet i Fredrikstad. Når ombudet nå kutter fra 3,6 årsverk til 1, må de inn i andre stillinger i kommunen.
Privat