TROSSER BERGENSVÆRET: Palestina er viktigst, bedre helse er en bonus, mener denne gjengen. F.v: Sølvi Folkedal, Kenneth Larsen, Marlin Haarstad, Ida Sæbø Larsen, Anne Åsheim og  Einar Ingebrigtsen.

TROSSER BERGENSVÆRET: Palestina er viktigst, bedre helse er en bonus, mener denne gjengen. F.v: Sølvi Folkedal, Kenneth Larsen, Marlin Haarstad, Ida Sæbø Larsen, Anne Åsheim og Einar Ingebrigtsen.

Helge Skodvin

Fagorganiserte løper for Palestina

Solidaritet på facebook kan bli til så mangt. Som at utrente fagorganiserte knyter på seg løpeskoene og melder seg på Palestina maraton.
31.10.2017
19:01
31.10.2017 19:22

solfrid.rod@lomedia.no

– Jeg løp fem kilometer i gymen på ungdomsskolen, jeg måtte for å få karakter. Ellers har jeg aldri løpt i mitt liv, sier Anne Åsheim, medlem i Postkom.

– Jeg begynte på 300 meter, nå er jeg oppe i ni kilometer. Målet er å klare halvmaraton i Palestina, sier FO-er Sølvi Folkedal.

– Jeg liker best å gå i fjellet. Jeg har alltid syntes at løping er kjedelig, men nå har det faktisk blitt litt gøy, sier Ida Sæbø Larsen fra Utdanningsforbundet.

Alt for Palestina

Bergen viser seg fra sin våteste side denne oktoberkvelden, men det er tirsdag og treningstid. Oppmøte Store Lungegårdsvann. To runder rundt vannet er 7,4 kilometer. Deretter er det valgfrie to kilometer til vannhullet Losjen. Da er det ikke langt igjen til den første mila er løpt.

Det begynte i mai i år: Kenneth Larsen, mangeårig tillitsvalgt i FO, ble utfordret på å stille i Palestine Marathon, som har mottoet Right to Movement. Han hadde aldri løpt før, men som svoren Palestina-venn kunne han ikke annet enn å akseptere. På facebook. Dermed rullet utfordringen videre i Larsens nettverk.

– Aldri i livet, det var min første tanke, sier Anne Åsheim.

– Men så begynte jeg å tenke at hvis Kenneth kan, så kan jeg. Og så kom jeg til at ja, for Palestina kan jeg gjøre dette. Hvis det ikke var for saken, hadde jeg aldri gjort det, forteller hun.

Den treningskledde gjengen samtykker: Palestina er det viktigst, bedre helse er en bonus.

FORBEREDELSER: To runder rundt Store Lungegårdsvann hver tirsdag pluss egentrening.

FORBEREDELSER: To runder rundt Store Lungegårdsvann hver tirsdag pluss egentrening.

Helge Skodvin

– Klart vi stiller

– Hvordan kan det hjelpe palestinerne at dere reiser dit og løper?

– Løpets motto handler om retten til å bevege seg fritt, selvsagt for oss, men ikke for det palestinske folket. Ved å stille på startstreken støtter vi palestinernes grunnleggende rettigheter, forklarer Åsheim.

– Jeg synes Kenneth sier det så fint: Når palestinerne lager et kulturarrangement, så er det klart vi stiller, sier Sølvi Folkedal.

Når været tillater det, løper de med T-skjorter med mottoet på. T-skjortene og oppslag i lokale medier har gitt dem oppmerksomhet.

Alt som kan skape blest om palestinernes sak er bra, mener Marlin Haarstad.

– Det er som andre løp for en god sak, sier Haarstad.

Hun og flere av Palestina-løperne deltok også i Rosa sløyfe-løpet til inntekt for brystkreftsaken.

– Dette er mobilisering

Løperne blir i Palestina i en uke. De skal få med seg checkpointene og møte grasrotbevegelser og fagforeninger. For mange er det første gang.

– Jeg tror det blir mange inntrykk. Det blir en opplevelse for livet, men det blir nok en tårevåt reise også, sier Haarstad.

– Det er fint å reise sammen, så har vi noen å dele inntrykk og følelser med når vi kommer hjem, sier Folkedal.

Initiativtaker Kenneth Larsen har erfart at man kommer tilbake med et enda mer brennende engasjement. Dette er mobilisering, fastslår han.

Selv har Larsen vært engasjert i palestinernes sak lenge. Han er en av drivkreftene bak Palestina-butikken som åpnet i Bergen denne høsten.

Palestina i bilder

Hornes læreplan for barnevernet tilsvarer 14.000 per ansatt

31.10.2017
19:01
31.10.2017 19:22