Tanumveien bofellesskap:

En god plan redder dagen

Allerede et par minutter over åtte er det klart at dagen ikke blir som planlagt for vernepleier Herdem Sayilgan Trønnes i Tanumveien bofellesskap.
11.11.2016
10:50
11.11.2016 10:54

En av dagvaktene er syk. Hun var satt opp på Christoffer Søraa, en 29 år gammel mann med autisme som er svært vâr for avvik fra planen.

«Skal jeg gå til Christoffer da?», spør Herdem. Hun har jobbet to år her i Tanumveien. De tre første månedene hilste hun bare på Christoffer i korridorene. Nå er hun en av dem han gjerne vil ha inn i leiligheten sin, i hvert fall om morgenen.

– Meg på dagvakt er helt fint. Om jeg tar en ekstravakt om kvelden, kan det bli vanskelig forteller Herdem, som har en dagstilling.

Sosiale historier

Alle de fire beboerne har en-til-en-bemanning. Hvem som gjør hva må tenkes grundig gjennom. I dag må det bli Herdem og Christoffer.

– Men han er jo ikke forberedt på at dere er med. Da lager jeg en sosial historie om at dere er her, og så ser vi om han godtar det, sier Herdem til Fontenes utsendte.

SOSIALE HISTORIER:Herdem Sayilgan Trønnes skriver ned oppskrifter for daglige gjøremål.

SOSIALE HISTORIER:Herdem Sayilgan Trønnes skriver ned oppskrifter for daglige gjøremål.

nyebilder.no/Arash Nejad

Sosiale historier er skriftlige prosedyrer for en gitt aktivitet, et flittig brukt verktøy i Tanumveien. De gjør hverdagen lettere for ansatte og mer forutsigbare for beboerne.

Christoffer er en av dem som trives best med skriftlige planer.

– Når jeg går inn til ham nå, legger jeg denne planen på vasken på badet hans, forklarer Herdem.

Hun holder opp en håndskrevet, punktvis oversikt over morgenrutinene: gå på toalettet, vaske seg, kle på seg, spise frokost, pusse tenner.

Personalet har sosiale historier om å gå i svømmehallen, om en tur på sansehuset, om et måltid på Mc Donalds. Og i dag altså en historie om at Fontene er på besøk: «De skal skrive og ta bilder. Vi kommer i avisen du og jeg. Det blir gøy», skriver Herdem.

– Han leste historien to ganger, og sa okay. Hvis jeg skulle ha fortalt muntlig at dere var her, hadde det blitt mye vanskeligere.

Gode til å forebygge

Det er en av de siste dagene i september. Hadde det vært en helt vanlig dag, hadde Herdem også laget en sosial historie om at det er på tide å bytte ut shortsen med langbukse. Denne overgangen krever litt innsats hver høst. Men det må ikke bli for mye på en gang. Morgenstellet er allerede litt forsinket, og pressebesøk er helt utenom de trygge, gode rutinene. Nå gjelder det å få en god start på dagen. Dessuten skinner sola og det er angivelig den varmeste september på 100 år.

– Det blir veldig varmt utover dagen, shorts får være greit, ler vernepleieren.

Når Christoffer blir for varm, opplever han ubehag og uro.

TIL ARBEID: Christoffer Søraa har ringt arbeidssenteret og sagt at han er på vei.

TIL ARBEID: Christoffer Søraa har ringt arbeidssenteret og sagt at han er på vei.

nyebilder.no/Arash Nejad

Kompetanse og refleksjon

Slikt skjer sjeldnere nå enn før. Tanumveien, ja, egentlig hele Bærum kommune, har satset tungt på å forebygge utagering og tvangsbruk. 1 300 ansatte har gjennomført 3F-punkt. Det er et modulbasert undervisningsopplegg om kapittel 9 i Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester, som regulerer bruken av tvang og makt.

3F-punkt handler om lovverk, etikk og forebygging av tvang og makt. Hensikten er å øke kompetansen og refleksjonen hos ansatte i tjenestene til utviklingshemmede. Alle fast ansatte må gjennomføre 3F-punkt, og undervisningen gis der du jobber. Alle tjenestesteder har en eller to ansvarlige for 3F-punkt. Herdem Trønnes er en av dem.

For to kvelder siden holdt hun kurs for 18 kveldsvakter.

– Det er veldig viktig at alle som jobber her forstår at det er ganske inngripende å bruke tvang og makt. Det er viktig at vi ikke tar lett på det, at vi snakker om hvordan vi skal jobbe, og at vi veileder hverandre, sier hun.

Trine Eriksen er fagansvarlig for kapittel 9 i kommunen, og har fått delegert myndighet til å fatte alle vedtak om tvang og makt. Hun har også ansvar 3F-punkt. Med jevne mellomrom kjører hun spørreundersøkelser om tvang og makt, for å sjekke hvor det er huller i kunnskapen og for å holde temaet varmt.

– Vi skårer alltid høyt på etikk i disse undersøkelsene. Det er jeg glad for, sier hun.

MØTES OFTE: Herdem Sayilgan Trønnes har tett kontakt med Trine Eriksen (t.h.), fagansvarlig for bruk av tvang og makt i Bærum kommune.

MØTES OFTE: Herdem Sayilgan Trønnes har tett kontakt med Trine Eriksen (t.h.), fagansvarlig for bruk av tvang og makt i Bærum kommune.

nyebilder.no/Arash Nejad

Etter planen

Herdem Trønnes bruker mye av sin tid på å observere, analysere og utvikle forebyggende tiltak. Ta Christoffer sitt kjøleskap. Tidligere kunne han spise mat for en hel uke i ett måltid. Nå regulerer han det selv, og kjøleskapet er ulåst og velfylt. Løsningen lå i små bokser med påskrevet dag og måltid.

Ofte er det små grep som skal til, mener Herdem. Og peker på lampeledningene som henger ned fra taket i korridoren. De har fått knyttet en ekstra sløyfe, slik at ingen når opp og kan gi kuplene en dytt.

SMÅ MEN VIKTIGE: En ekstra sløyfe på lampeledningene for at ingen skal nå opp og gi dem en dytt.

SMÅ MEN VIKTIGE: En ekstra sløyfe på lampeledningene for at ingen skal nå opp og gi dem en dytt.

nyebilder.no/Arash Nejad

At personalet er samstemt, og at også ekstravaktene kjenner rutinene godt, er avgjørende for å forebygge vanskelige situasjoner, understreker hun.

Christoffer har gjennomført dagens første plan. «God morgen», roper han i det han kommer ut av leiligheten iført blåblomstrete shorts. Herdem står klar med telefonen, som han hver ukedag bruker til å ringe arbeidssenteret og melde sin ankomst. Hun følger han over rundkjøringen og ser at han har stø og rask kurs mot målet. Der skal han bake og lage smoothies som selges i kantina.

Hverdag med ny diagnose

Andreas Haavi Thorud har sin leilighet vis-avis personalrommet. Han har vært syk i ni måneder, og har nettopp kommet tilbake fra psykiatrisk avdeling med nye diagnoser. Spesialisthelsetjenesten har vært i Tanumveien i tre uker for å veilede personalet. De anbefaler at Andreas får rolige dager med minst mulig stimuli nå i starten.

Denne morgenen sitter Andreas foran TV-en i stua si og ser på Disneychannel. Herdem setter seg i sofaen og finner fram permen med piktogrammer (bilder som symboliserer et ord, gjenstander og begreper). De snakker om været og finner fram sol-piktogrammet.

SOL OG TUR: Herdem Sayilgan Trønnes og Andreas Haavi Thorud tilnærmer seg dagens dont gjennom piktogrammer.

SOL OG TUR: Herdem Sayilgan Trønnes og Andreas Haavi Thorud tilnærmer seg dagens dont gjennom piktogrammer.

nyebilder.no/Arash Nejad

«Hva kunne du tenke deg å gjøre etterpå? Skal vi ta en tur til Kalvøya?», spør Herdem.

«Ja! Det vil jeg», svarer Andreas.

«Hvilken bil skal vi kjøre da?»

«Kommunebilen!»

«Du kan se på TV mens jeg smører matpakke», sier Herdem til Andreas.

Og forklarer:

– På en god dag ville jeg ha inkludert ham mer i å forberede turen. Men nå skal han ha minst mulig stimuli.

Andreas reiser seg fra sofaen og finner fram saft fra kjøleskapet. En liten leteaksjon etter tursekken, så er de to klare for å innta den gråblå minibussen, som eies av beboernes familier i fellesskap og brukes flittig til mandagsklubben, kafebesøk, allidrett, sansehus, svømmehall og andre utflukter.

En passe dose inntrykk

Enkleste vei til Kalvøya går gjennom et område med byggevirksomhet og anleggsmaskiner. Det kan trigge utagering, vet Herdem, og velger bevisst en stillere omvei uten kjøpesenter og særlig trafikk.

EN GOD DAG: En rusletur i høstsola er en hverdagslig ting. Men vernepleier Herdem Sayilgan Trønnes vet at det er marginer som skiller en god dag fra en dårlig, og har alltid en plan. Andreas Haavi Thorud vil gjerne på tur med kommunebilen.

EN GOD DAG: En rusletur i høstsola er en hverdagslig ting. Men vernepleier Herdem Sayilgan Trønnes vet at det er marginer som skiller en god dag fra en dårlig, og har alltid en plan. Andreas Haavi Thorud vil gjerne på tur med kommunebilen.

nyebilder.no/Arash Nejad

På Kalvøya har kommunen stengt av den parkeringsplassen de pleier å bruke. Halvparten av beboerne i Tanumveien ville normalt ikke ha taklet en slik forandring. Men i dag går det fint. Herdem konkluderer med at Andreas har blitt bedre, og de nye medisinene har god effekt.

De to vandrer bryggelangs i den lave høstsola. De prater om endene, hvor de skal raste, hva som skjer når det kommer snø, og om julenissen.

Herdem Trønnes er mye sammen med beboerne i hverdagen. Å bidra til at de har det godt hjemme, og å planlegge dagene sammen med dem, det er det beste med jobben, synes hun. Og så liker hun aktivitetsnivået.

– Aldri en kjedelig dag

– Skal du jobbe her, må du kunne løpe opp Kirkerudbakken, stå slalåm og ake i Korketrekkeren, fastslår hun med et smil.

Men det er Bærums satsing på fagutvikling og kompetanse som er grunnen til at kommunen sliter mindre enn andre med å rekruttere vernepleiere, ifølge Herdem Trønnes.

– Vi sier alltid ja til studenter. Mange av dem kommer tilbake for å jobbe hos oss. Det er gøy å jobbe et sted der faget er så viktig, sier hun.

solfrid.rod@lomedia.no

På jobben

Hvor:
Tanumveien bofellesskap i Bærum.

Hva: Bærum kommune har hevet kompetansen om kapittel 9 i Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester.

Hvem: Herdem Sayilgan Trønnes, fagutviklingsvernepleier og FO-tillitsvalgt med 25 prosent frikjøp.

Trønnes har hun ansvar for å

• utvikle, dokumentere og evaluere tiltak

• veilede og kurse andre ansatte

• i samarbeid med fagutviklingsvernepleiere i andre bofellesskapene diskutere og løfte fram faglige utfordringer

• øke kompetansen i boligen

• sørge for at teamene rundt brukerne fungerer

• kontakt med pårørende/verge, habilitering og andre instanser

11.11.2016
10:50
11.11.2016 10:54

På jobben

Hvor:
Tanumveien bofellesskap i Bærum.

Hva: Bærum kommune har hevet kompetansen om kapittel 9 i Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester.

Hvem: Herdem Sayilgan Trønnes, fagutviklingsvernepleier og FO-tillitsvalgt med 25 prosent frikjøp.

Trønnes har hun ansvar for å

• utvikle, dokumentere og evaluere tiltak

• veilede og kurse andre ansatte

• i samarbeid med fagutviklingsvernepleiere i andre bofellesskapene diskutere og løfte fram faglige utfordringer

• øke kompetansen i boligen

• sørge for at teamene rundt brukerne fungerer

• kontakt med pårørende/verge, habilitering og andre instanser