Arbeidstrening for utviklingshemmede

Duften av hardt arbeid

Martin Lund og hans miljøterapeut Line Konradsen har jobben to skritt fra der Martin bor. I samme hus produserer de lekre smørbrød til Brenneriet Kaffekiosk hver dag.
29.01.2016
14:10
29.01.2016 14:10

mia.paulsen@lomedia.no

Smørbrødene ligger oppmarsjert i rekker på kjøkkenbenken: Salatblader og ribbe med tyttebærrømme. Laks med sennepsdressing. Brie med gresskarchutney. Chevre med honning og rosmarin. Spekeskinke med soltørkede tomater. Friske og nysmurte av kvikke hanskehender.

– Vi gjør alt selv bortsett fra å fiske fisken og slakte grisen. Og brødet får vi fra et lite bakeri i nærheten, sier Kaj Gornitzka.

EKSPERTISE: Beboer Martin lager smørbrød, brie med gresskar-chutney, til salg i kaffebaren i Brenneriveien. Bak: kokk og arbeidsleder Kaj Gornitzka

EKSPERTISE: Beboer Martin lager smørbrød, brie med gresskar-chutney, til salg i kaffebaren i Brenneriveien. Bak: kokk og arbeidsleder Kaj Gornitzka

Eirik Dahl Viggen

Martin og Kaj smører i dyp konsentrasjon i morgenlyset fra det store runde hjørnevinduet i Ullevålsveien 34. Her jobber Martin hver dag fra åtte til ti. Kaj er arbeidsleder, planlegger og altmuligmann med kokkebakgrunn. Begge to er matglade. Av smørbrødene er Martins favoritt en de ikke har i dag: honningbakt kylling.

Om en halv time skal maten fraktes til Brenneriet kaffekiosk noen kvartaler lenger ned mot sentrum. Et kult sted nær Akerselva hvor det kan dukke opp kjendiser. Det ligger midt i et strøk hvor musikere og andre kunstnere ferdes på vei til jobb.

Liker seg på kjøkkenet

Vernepleier Line Konradsen er miljøterapeut for Martin. Han prøvde seg litt i kafeen, men bestemte seg for at han likte kjøkkenet best. Han vil jobbe litt tilbaketrukket og lage mat: salater, supper og smørbrød. Da gjør Line også det.

Vernepleier Line Konradsen på jobb.

Vernepleier Line Konradsen på jobb.

Eirik Dahl Viggen

Line ankom stedet med nyttig arbeidserfaring fra kaféjobb. Hun begynte i vernepleierpraksis her samtidig som de åpnet Brenneriet for snart to år siden, og var med i kafeen helt fra begynnelsen, forteller hun. Mange slags kompetanse kan være nyttig for en vernepleier. Line kan steppe inn for Martin hvis noe skulle skjære seg.

Fontene skrev om kaffekiosken da den åpnet i januar 2014 (se reportasje i Fontene 2/2014). Den er et unikt samarbeid mellom en privat gårdeier og Oslo kommune. Optimismen fra den gang er der fortsatt.

Stolthet og mestring

– Jeg ser hvordan folk utvikler seg og mestrer mer. De lager kaffe og behandler kunder. Jeg ser stoltheten over å kunne si: – Jeg jobber på kafé! Og gleden ved å treffe kjendiser. Jenny Skavlan, for eksempel. Vi bidrar til en bedre hverdag. Dette er en meningsfylt jobb for meg, fastslår Line Konradsen.

MIDT I BYEN: Ullevålsveien 34.

MIDT I BYEN: Ullevålsveien 34.

Eirik Dahl Viggen

Prosjektet Jobb 34 springer ut av en bolig for mennesker med utviklingshemning i Ullevålsveien 34 i Oslo. Det er sju beboere og 110 ansatte i boligen inkludert Jobb 34. Det er ikke 110 hele stillinger, men mange slags brøker og tilkallingsvikarer. De fleste beboerne må ha minst en-til-en-bemanning. En har to-til-en.

En av de hele stillingene fylles av barista Daniel Elahi, som bestyrer kafeen og lærer opp beboerne i barista-kunst.

– Vi er bra bemannet, men må være såpass mange. Vi har høy kompetanse og kan bistå bydelene, forteller teamleder Erlend Hoff Jensen, som er prosjektleder for Jobb 34.

Frisk satsing

Blant kompetansen i Jobb 34 er barista-kurs og HAVA-kurs (Håndtering av aggressiv og voldelig atferd). De sju beboerne opptrer av og til uforutsigbart. Alle må være i stand til å håndtere det.

Men hva med utagerende kundebehandling?

– Vi er alltid minst en miljøarbeider på hver beboer i kafeen i tillegg til Daniel, som for øvrig også har HAVA-opplæring, forteller Erlend Hoff Jensen.

Mestringen ved å jobbe er felles siktepunkt. Det har gått bra bortsett fra noen få uheldige episoder, opplyser Erlend.

For eksempel: En dame kommer og bestiller kaffe. Beboer «Kjell» er forkjølt og tørker nesa med hånda mens han tapper kaffe. Damen vil ikke ha kaffen, og får ny. Men hun fortsetter å gnage. Det klarer ikke «Kjell» å håndtere. Han sender kaffetrakteren på luftetur med et kraftig kast. Ingen fysiske skader. Men opplagt uheldig i en servicevirksomhet.

Fire beboere er med i Jobb 34. To som trenger arbeidstrening er kommet fra Nav. I tillegg er det kommet inn en med lett utviklingshemning fra Nav.

Erlend Hoff Jensen intervjuer de som skal jobbe i kafeen. Han forteller søkerne om risiko for utagering og at Jobb 34 håndterer det. Noen takker nei. Andre får nyttig erfaring.

SENNEPSSAUS: På toppen av en glad laks.

SENNEPSSAUS: På toppen av en glad laks.

Eirik Dahl Viggen

Kombinasjon og bolig og jobb

– Men i Jobb 34 er bolig og arbeid i samme organisasjon. Er det en heldig løsning?

– Å følge beboerne fra boligen og inn i jobben gir flyt i miljøarbeidet, sier Line.

– Vi kommer tett på beboerne og jobber målrettet. Skulle jobb og bolig være atskilt, ville det bety enda flere mennesker rundt beboerne. Vi prøver å begrense antallet mennesker og ha høyest mulig forutsigbarhet. Som miljøterapeut må du kjenner beboerne godt og kunne takle situasjoner der noe uventet skjer. Finne løsninger der og da.

Mestring er en forsterker, som det heter i atferdsanalysen. Men lønn er også moro. Sammenhengen mellom bolig og jobb gjør at lønna kan være fleksibel.

– En beboer sparer til en tur til Djurgården i Stockholm. Han har en tavle som viser hvor mange penger han har. Noen tjener en 50-lapp pr. dag. En kan få vekslet inn et uført oppdrag i en kul T-skjorte eller et par solbriller. Men vi må passe på at de ikke får metning på ting. Det kan bli for mye, sier Erlend.

En av beboerne har vært både i Kiel, Amsterdam og London for egne penger.

Line beskriver hvor herlig det er å få lønn:

– De kan spørre hverandre: – Hvor ofte får du lønn? Jeg får hver fredag! Det er motiverende å fortelle om.

Inn i kaffeduften

Smørbrødene er ferdig plastpakket og klare for avgang til Brenneriet. Martin har begynt å rengjøre sin egen risgryte. Den får en omgang med olje etterpå. Line setter smørbrødene inn i bilen og kjører ned til kafeen, hvor Harald Stenbæk står klar bak kaffemaskinen med et glimt i øyet.

– Månedens kaffe er fra Uganda. I november var den fra Colombia. Vi har masse god kaffe, lokker han.

– Dette er et perfekt sted å jobbe. Jeg elsker kaffe og trives veldig godt. Jeg har hatt en sterk utvikling og er blitt flinkere til å gjøre jobben. I begynnelsen var det mye stillesitting, men nå kan jeg se hva som trengs og spørre hvis jeg er i tvil, sier han.

FERSKT: Smørbrød vel ankommet til Kaffekiosken. Fra venstre: Line Konradsen, Vegard Holte og Harald Stenbæk.

FERSKT: Smørbrød vel ankommet til Kaffekiosken. Fra venstre: Line Konradsen, Vegard Holte og Harald Stenbæk.

Eirik Dahl Viggen

Harald har gått barista-kurs i Sandefjord og kan lage kaffe, vaske, kaste søppel, hente ting og fylle på ting, forteller han. Sammen med miljøterapeut Vegard Holte tar han imot smørbrødene og legger dem på plass under kafésjef Daniel Elahis kyndige blikk.

Kundene siger inn i lokalet. Brenneriet kaffekiosk står klar med smørbrød og nybrygget kaffe.

mia.paulsen@lomedia.n

Jobb 34

Arbeidstrening for utviklingshemmede og langtidsledige i Oslo.

Knyttet til Ullevålsveien 34, en bolig for utviklingshemmede i bydel St. Hanshaugen.

Driver Kaffekiosken Brenneriet, åpen kafé, på Grünerløkka.

Tilbyr vaktmestertjenester, flyttehjelp, catering og kantinedrift.

29.01.2016
14:10
29.01.2016 14:10

Jobb 34

Arbeidstrening for utviklingshemmede og langtidsledige i Oslo.

Knyttet til Ullevålsveien 34, en bolig for utviklingshemmede i bydel St. Hanshaugen.

Driver Kaffekiosken Brenneriet, åpen kafé, på Grünerløkka.

Tilbyr vaktmestertjenester, flyttehjelp, catering og kantinedrift.