JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Egil Andre Aas, leder LO Stat, måtte konstatere brudd i statoppgjøret i kveld. Her fra oppstart i forhandlingene.

Egil Andre Aas, leder LO Stat, måtte konstatere brudd i statoppgjøret i kveld. Her fra oppstart i forhandlingene.

Morten Hansen

Brudd i lønnsoppgjøret i staten

Forhandlingene strandet på avtalefestet pensjon. Oppgjøret går nå til mekling.
30.04.2019
23:23
21.08.2023 17:14

edv@lomedia.no

anders@lomedia.no

Forhandlingene om lønna til statsansatte skal ha nådd veggen klokka 20:15 onsdag. Dermed går oppgjøret til mekling. En eventuell streik vil ikke starte før fredag 24. mai.

Pensjon har vært det vanskeligste, etter det Fontene erfarer. LO Stat har krevd pensjon for all opptjent lønn. Inkludert faste og variable tillegg som gis når man arbeider i turnus eller deltar i øvelser. Dette er langt på vei på plass i kommunene, men ikke i staten.

Kathrine Haugland Martinsen, forhandlingsleder for FO kommenterer til Fontene:

– Forhandlingene strandet på spørsmålet om AFP (avtalefestet pensjon). Det er fortsatt en uavklart situasjon om pensjonsavtalen som ble inngått sist vår. Det er overraskende at det strandet på det vi trodde var en formalitet, sier Kathrine Haugland Martinsen fra FO-ledelsen.

Motparten viste ifølge Martinsen ingen vilje til å møte LOs krav og å endre tariffavtalen i tråd med pensjonsavtalen som ble inngått i fjor.

– Det viktige for oss er å sikre at ordningen ikke blir svekket for noen når vi går over til ny offentlig tjenestepensjon i 2020.

Kathrine Haugland Martinsen forhandler for FO sammen med LO Stat, her fra sosialarbeiderdagen i mars.

Kathrine Haugland Martinsen forhandler for FO sammen med LO Stat, her fra sosialarbeiderdagen i mars.

Eirik Dahl Viggen

– Det var også stor avstand mellom partenes økonomiske krav og det siste tilbudet fra staten ville ikke sikre en reell lønnsvekst til alle. For FO har kravet om en tydelig likelønnsprofil i oppgjøret vært viktig og heller ikke her ble vi møtt, sier Martinsen.

– Når motparten ikke viste tegn til å komme oss i møte, måtte vi gå til brudd, sier Martinsen.

Staten har også krevd 80 prosent lokal fordeling av lønnsmidlene, mens LO krever alt sentralt. Partene kom ikke i gang med reelle forhandlinger, for spørsmålet om AFP gjorde det umulig å fortsette, ifølge Martinsen.

Tariffoppgjøret i staten omfatter 166.000 arbeidstakere.

For FOs del omfatter det 2300 medlemmer hovedsakelig innen barne-, ungdoms- og familievernet (Bufetat/Bufdir), kriminalomsorgen, høyskolene og universitetene og Nav-kontorene.

LO Stat-leder: – Utrolig skuffet

– Jeg er utrolig skuffet og overrasket over statens mangel på forhandlingsvilje på de fleste områdene vi er opptatt av, sier forhandlingsleder og leder for LO Stat Egil André Aas.

Aas hadde ikke trodd det skulle gå på denne måten.

– Staten var ikke villig til å komme oss nevneverdig i møte i noen av de sentrale spørsmålene. Isteden kastet vi bort tid på å diskutere detaljer som burde vært enkelt å rydde unna. Derfor er det like greit at Riksmekleren får overta nå, er hans oppsummering tirsdag kveld.

Alle de fire hovedsammenslutningene skal til Riksmekleren i følge Kommunal- og moderniseringsdepartementet. LO Stat, YS Stat og Akademikerne stat brøt først. Ettersom statens tilbud hadde forutsatt aksept fra alle fire hovedsammenslutninger, brøt også Unio, skriver departementet i en pressemelding.

Staten v/kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland: – Vi jobbet hardt for å finne løsninger

Monica Mæland (H) sier de håpet å få til en avtale og jobbet hardt for å bli enige.

– Fra statens side har vi jobbet hardt for å inngå en avtale med de fire hovedsammenslutningene, og vi har gjort flere forsøk på å komme motparten i møte. Jeg beklager sterkt at det til tross for dette ikke var mulig å komme til enighet. Nå trenger partene bistand fra Riksmekler for å komme helt i havn, sier Mæland i en pressemelding.

Meklinga starter formelt 2. mai, og har frist ved midnatt torsdag 23. mai.

• Vernepleie øker mest blant helsefagene

Dette er kravene fra LO Stat:

• Reallønnsvekst til alle medlemmer og rettferdig fordeling av lønnsmidlene.

• At tilleggene gis som sentrale generelle tillegg på hovedlønnstabellen. Dessuten krever LO Stat sentrale tiltak for økt likelønn mellom kvinner og menn, ekstra løft for lavtlønte og heving av begynnerlønn i lønnsrammer og spenn.

• At all lønn (fastlønn og faste og variable tillegg) skal være pensjonsgivende.

• LO Stat varsler også krav som går på AFP for medlemmer som skal over på ny tjenestepensjonsordning.

Les andre saker på fontene.no:

• – Stor oppgave for helsetjenestene og barnevernet hvis IS-barna hentes til Norge

• På Norges nest største Nav-kontor har ingen fast plass. Og de ansatte elsker det!

• Fikk du med deg vinneren av Fagpressens fotopris: Drag Syndrom!

30.04.2019
23:23
21.08.2023 17:14

Mye lest