JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brudd i kommuneoppgjøret: – Tilbudet vi fikk var altfor for dårlig, sier Kvisvik

‒ Vi er skuffet. Vårt krav er et lønnsløft for alle og det var det ikke mulig å få til, sier FO-leder Mimmi Kvisvik. Hun frykter for rekrutteringen dersom helse- og sosialarbeidere blir hengende etter på lønn.
– Medlemmene har en enorm kompetanse og står opp for dem som trenger hjelp og omsorg i hverdagen. Blir de hengende etter lønnsmessig vil vi slite mer å rekruttere rett kompetanse i fremtiden, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.

– Medlemmene har en enorm kompetanse og står opp for dem som trenger hjelp og omsorg i hverdagen. Blir de hengende etter lønnsmessig vil vi slite mer å rekruttere rett kompetanse i fremtiden, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.

Hanna Skotheim

solfrid.rod@lomedia.no

Fredag ble det brudd i lønnsforhandlingene for de kommuneansatte, der Akademikerne kommune, Unio, YS og LO Kommune forhandler med KS. FO er en del av LO Kommune.

Nå havner oppgjøret på Riksmeklerens bord. Fristen for å komme til enighet er natt til 24. mai. Hvis partene heller ikke da er blitt enige, blir det streik.  

FO-leder Mimmi Kvisvik er skuffet etter bruddet.

Ville ta igjen det tapte fra i fjor

De ansatte i kommunene var blant lønnstaperne i fjor, og gikk inn i året oppgjør med klare krav om å få det kompensert.

I fjor ble partene enige om en lønnsvekst på 2,8 prosent, men den reelle veksten viste seg å kun bli 2,5 prosent. Derfor krevde LO kommune, som FO er en del av, at medlemmene skulle få mer enn frontfaget i år. Frontfaget er den konkurranseutsatte industrien, som forhandler først og dermed setter standard for oppgjørene i andre bransjer.

– Mange av medlemmene våre er oppgitt og forbanna, og det med god grunn. I fjor avtalte vi at vi skulle bruke én prosent av ramma til lokale forhandlinger, men det ble brukt 0,3 prosent mindre. Det provoserer, sa Kvisvik da forhandlingene startet.

Prisveksten er i år beregnet til 3,3 prosent. Årets lønnsoppgjør har en ramme på 3,7 prosent, altså et godt utgangspunkt for å sikre økt kjøpekraft. I tillegg hadde altså FO krevd mer enn 3,7 for å ta igjen det tapte fra i fjor. Det ville ikke KS gå med på.

– Sosiale kriser krever sosialfaglige løsninger

Kvisvik påpeker at det er stort behov for helse- og sosialfaglig kompetanse i kommunene. Hun frykter konsekvensene av dårlige lønnsoppgjør.

– Medlemmene har en enorm kompetanse og står opp for dem som trenger hjelp og omsorg i hverdagen. Blir de hengende etter lønnsmessig vil vi slite mer å rekruttere rett kompetanse i fremtiden, sier Kvisvik.

Mimmi Kvisvik krever at helse- og sosialarbeidere prioriteres: – Det begynner å murre ganske kraftig

Hun mener at dette er viktigere nå enn på lenge.

– Sosiale kriser krever sosialfaglige løsninger. Det trenger vi nå, på vei ut av pandemien og når vi skal ta imot flere tusen flyktningfamilier fra Ukraina.

– Folk er klare for streiken når den kommer

Allerede neste uke begynner forberedelsene til meklingen, som altså har frist midnatt mandag 23. mai.

– Jeg håper at vi står der om morgenen den 24. mai og at vi er i mål med et oppgjør som sikret forbedret kjøpekraft for alle og en innretning som er god på både kompetanse og likelønn, sier Kvisvik.

– Har du noe inntrykk av hvordan det står til med streikemotivasjonen blant FOs medlemmer?

– Mitt inntrykk er at folk alltid er klare til å streike når streiken først kommer, men ikke før. Vi jobber jo med å forberede oss på konflikt, fordi det alltid er en mulig utgang. Men vi gjør alt vi kan for å komme i mål uten streik. Gjennom forhandlingene er det gjort mye godt arbeid som vi nå tar med oss inn i meklingen, sier Kvisvik.

– Kan du si noe om hvordan forhandlingene har vært?

– Det har vært god stemning, men det er klart det er krevende. Vi sto altfor langt fra hverandre.

KS: – Uvanlig komplisert

Arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø, bekrefter den store avstanden.

– Det er et uvanlig komplisert tariffoppgjør, med stor avstand mellom partene. Det er behov for riksmeklerens hjelp til å finne gode løsninger. Det gjenstår mye på både på lønn og andre bestemmelser. KS vil nå bidra til å finne en meklingsløsning, sier Gangsø i en pressemelding.

KS forhandler med fire forhandlingssammenslutninger som representerer til sammen 41 forbund i LO, Unio, YS og Akademikerne. Alle har høye forventninger etter to år med pandemi, skriver KS.

– KS har forsøkt å balansere høye og sprikende krav fra arbeidstakernes organisasjoner innenfor en økonomisk bærekraftig ramme. En løsning må ta hensyn både til konkurranseutsatt næringsliv, kommunenes økonomi og kommunenes behov for arbeidskraft, uttaler Gangsø.

Han understreker at KS deler ambisjonen om å rekruttere nødvendig kompetanse i kommunene.

– KS sitt klare mål i tariffoppgjøret er at kommunene skal kunne rekruttere, mobilisere og beholde kompetente ansatte, slik at de kan fortsette å tilby innbyggerne gode tjenester, sier Gangsø.

Han viser til at KS i sitt tilbud har prioritert å løfte det generelle lønnsnivået for yngre arbeidstakere i alle stillinger som forutsetter utdanning og gi ansatte lønnsmessig uttelling for etter- og videreutdanning. KS ønsker også å gi mulighet til å ansette medarbeidere det er særlig behov i egne rekrutteringsstillinger med høyere lønn som målrettet tiltak og øke godgjøringen for turnusarbeid med mål om å øke andelen heltidsansatte, heter det i pressemeldingen.

Brudd også i Oslo

Oslo kommune er et eget tariffområde. Også her blir det nå mekling.

– Når det er brudd i forhandlingene for de andre kommunene har vi ikke et tilbud med en økonomisk ramme å forholde oss til som innebærer økt kjøpekraft til våre medlemmer, sier forhandlingsleder i LO Kommune Oslo, Per Egil Johansen, til Fagbladet.

Lønnsoppgjøret i Oslo kommune: Krever uttelling for videreutdanning og master

Ifølge Fagbladet inneholdt det siste tilbudet fra Oslo kommune en pott avsatt til lokale forhandlinger, og dette blir bestemt avvist av LO Kommune Oslo.

Også i Oslo kommune er fristen for å bli enige i mekling midnatt 23. mai.