JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
BINGO: Kulene snurres i hjulet og trekkes. Arbeideren som har tallet på kula får jobb på dagen.

BINGO: Kulene snurres i hjulet og trekkes. Arbeideren som har tallet på kula får jobb på dagen.

Anne Myklebust Odland

Bingokulene avgjør hvem som får jobbe

Lønn som fortjent skal dele ut 20 jobber. Otto håper han blir trukket ut til å jobbe.
20171129080000

anne@lomedia.no

– He he, vi skal på bingo, fleiper Otto, mens han står i køen inn til Bymisjonens lokaler Lønn som fortjent ved Oslo børs.

Fremme ved disken skriver han opp navnet sitt og får et nummer på lista. Hvis bingokulen med hans nummer blir trukket, er han sikret jobb denne dagen. Fire dager i uka kan han komme hit og være med på jobb-trekning. Han pleier å prøve lykken hver dag.

– Jeg trives på perrongen på Ellingsrudåsen stasjon. Der tømmer jeg vognene for søppel, plukker sneiper og snus. Og T-baneførerne er hyggelige. Av og til gir de oss kakao, sier Otto.

VIL HA JOBB: Otto registrerer seg for å få jobb hos Lønn som fortjent. Zeljka Tomovic (t.v) og Line Bakken tar imot ham i lokalet til Kirkens Bymisjon.

VIL HA JOBB: Otto registrerer seg for å få jobb hos Lønn som fortjent. Zeljka Tomovic (t.v) og Line Bakken tar imot ham i lokalet til Kirkens Bymisjon.

Anne Myklebust Odland

Skulle hatt flere jobber

– At en rusmisbruker jobber fire timer om dagen er en enorm besparelse for samfunnet. De ruser seg ikke når de jobber, og det betyr bedre helse og mindre bruk av rettsvesen, sier sosionom og sosialentreprenør Eli Svardal.

SOSIAL ENTREPRENØR: Eli Svardal

SOSIAL ENTREPRENØR: Eli Svardal

Anne Myklebust Odland

Hun leder arbeidstilbudet. I tillegg til gaterydding driftes to verksteder. Der lages det håndskårne glassengler og stjerner, og bøker og kort bindes inn i tapet. Selv om entreprenørskapet har doblet antall jobber på fem år, skulle hun hatt flere oppdrag å dele ut. 768 arbeidere er registrert for jobb.

– Det er kjempetrist at ikke alle som vil kan få jobbe. Bingoen er en rettferdig måte å fordele jobbene på, sier Svardal.

BINGO: Martin Skei trekker en kule. Arbeideren som er registrert med det nummeret trekkes ut til å jobbe.  Line Bakken holder oversikt over lista med navn.

BINGO: Martin Skei trekker en kule. Arbeideren som er registrert med det nummeret trekkes ut til å jobbe. Line Bakken holder oversikt over lista med navn.

Anne Myklebust Odland

Drømmen er å få en jobb

Hver uke er det ca 200 jobber å dele ut, inkludert arbeidsplassene i verkstedene. Tre av kvinnene sier at de har valgt jobb i verkstedet, fordi det er fast. Der har de lært å lage engler, og de er sikret jobb.

– Vi kaller oss for stjernelaget, fleiper Anna.

STJERNER: På verkstedet lages det stjerner og engler i glass. Produktene selges og arbeiderne får betalt.

STJERNER: På verkstedet lages det stjerner og engler i glass. Produktene selges og arbeiderne får betalt.

Anne Myklebust Odland

Arbeiderne får kaffe og enkel frokost før bingotrekningen begynner. Arild jubler når hans navn og nummer trekkes. Han var sjåfør i Bladsentralen i 30 år før livet sklei ut.

– Dette gjør at jeg klarer å stå opp. Jeg bryr meg ikke om hvilke oppgaver jeg får eller hvor jeg må rydde, bare jeg får jobb. Jeg går på arbeidsavklaringspenger, men trenger lønna herfra på toppen. Jobben i dag betyr 299 kroner i lomma etter skatt, sier han.

MORGENRUSH: Jørgen, Frank og Arild står i kø for å få jobb hos Lønn som fortjent.

MORGENRUSH: Jørgen, Frank og Arild står i kø for å få jobb hos Lønn som fortjent.

Anne Myklebust Odland

Måtte nedbemanne

I fjor omsatte de tjenester og produkter for 6,4 millioner kroner. Ca fem millioner kroner kom fra gaterydding, en million kroner fra salg av engler og stjerner i glass, og bøker og kort i tapet.

– Arbeiderne vet at det er kvalitet som teller og at de må gjøre en god jobb for at bedriften skal få flere jobber. Vi skaper dette sammen, det er sosialt entreprenørskap, sier Svardal.

VERKSTEDET: Odd Walter og Noor lager kort i tapet.

VERKSTEDET: Odd Walter og Noor lager kort i tapet.

Anne Myklebust Odland

Fordi salget av gaveprodukter er labert, er produksjonslokalene tommere enn de pleier. Verkstedet har plass til 16 arbeidere, men har for tiden bare økonomi til å lønne seks arbeidere.

– Jeg synes det er så trist. Vi har måttet nedbemanne i verkstedet. Jeg skulle ønske bedriftsledere ville kjøpe gaver hos oss. Fagbevegelsen burde også tenke på at de kan støtte sosialt entreprenørskap når de holder konferanser, ved at de kjøper konferansemapper og materiell fra oss, sier Svardal.

FROKOST FØR JOBB: F.v: Carl, NN, Otto og Håkon drikker kaffe mens de venter på bingotrekningen.

FROKOST FØR JOBB: F.v: Carl, NN, Otto og Håkon drikker kaffe mens de venter på bingotrekningen.

Anne Myklebust Odland

Arbeiderne er omtalt med fornavn etter avtale med Lønn som fortjent.

Lønn som fortjent

Arbeidstilbud som drives av Kirkens Bymisjon i Oslo.

Bedriften dirves som sosialt entreprenørskap, det vil si at bedriften har et sosialt mål, men driver etter forretningsmessige metoder.

Hver uke fordeles 200 jobber. Verkstedene har faste arbeidere, ryddejobbene deles ut ved loddtrekning.

Tiltaket har 768 arbeidere registrert og en fast ansatt stab på ti personer.

Alle som arbeider får lønn som fortjent. Timelønn er fra 115 til 135 kroner. Det trekkes skatt.

Jeg bryr meg ikke om hvilke oppgaver jeg får eller hvor i byen jeg må rydde, bare jeg får jobb

Arild

Det er kjempetrist at ikke alle som vil kan få jobbe. Uten jobb dør de raskere

Eli Svardal

{"326732":{"type":"m","url":"/image-3.326732.46522.105da6a2f3","cap":"STJERNER: På verkstedet lages det stjerner og engler i glass. Produktene selges og arbeiderne får betalt.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"326735":{"type":"m","url":"/image-3.326735.46522.867ef4a359","cap":"MORGENRUSH: Jørgen, Frank og Arild står i kø for å få jobb hos Lønn som fortjent. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"326738":{"type":"m","url":"/image-3.326738.46522.344049495f","cap":"VIL HA JOBB: Otto registrer seg for å få jobb hos Lønn som fortjent. Zeljka Tomovic (t.v) og Line Bakken tar imot ham i lokalet til Kirkens Bymisjon. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"326744":{"type":"m","url":"/image-3.326744.46522.4c9a31be32","cap":"SOSIAL ENTREPRENØR: Eli Svardal ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"326745":{"type":"m","url":"/image-3.326745.46522.1aea3d8441","cap":"VERKSTEDET: Odd Walter og Noor lager kort i tapet. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"326751":{"type":"m","url":"/image-3.326751.46522.05c245e798","cap":"FROKOST FØR JOBB: F.v: Carl, NN, Otto og Håkon drikker kaffe mens de venter på bingotrekningen. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","shadow":true},"fb":[{"type":"f1","title":"Lønn som fortjent ","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}