Barnevernsproffer advarer mot sykeliggjøring
To av tre ungdommer som bor på institusjon har fått påklistret en psykisk diagnose. Barnevernsproffene utfordrer denne tenkingen.
UTFORDRER: Barnevernsproffer holder foredrag for ansatte på institusjoner. Kan dere ikke spørre oss hva det handler om istedenfor å gjøre oss syke? spør de.
nyebilder.no/Arash Nejad
vibeke.liane@lomedia.no
– Kan dere ikke spørre oss hva det handler om istedenfor å gjøre oss syke. Vi er ikke syke. Dere ser bare det som skjer på overflaten, ikke årsakene i det vi har opplevd.
Fredrik (19) ser utover publikum. Smiler avvæpnende. Fredrik er barnevernsproff, og er på oppdrag i Skien sammen fem andre proffer fra Forandringsfabrikken.
Psykologhjelp der du bor
Tirsdag gikk helseminister Bent Høie og barneminister Solveig Horne sammen ut og lovet bedre psykisk helsehjelp til unge som bor på barnevernsinstitusjon. Helsevesenet skal fra neste år flytte inn på institusjonene. Dette er et tiltak for å løse et problem som har vært påtalt i flere år; at barnevernet og helsevesenet ikke klarer å samarbeide.
• Barnevernsbarn skal ha psykologhjelp der de bor, sier Horne og Høie
Barnevernsproffene mener imidlertid at hjelpeapparatet er for opptatt av å sette diagnoser på barn og unge med barnevernserfaring.
En av proffene, Glorija, er portrettintervjuet i Fontene nr. 1, som utkommer 16. januar. Der sier hun:
– Jeg hadde så mye vondt inni meg som jeg ikke hadde språk til å sette ord på. Jeg følte ikke de voksne forstod. Isteden ga de meg diagnoser og satte meg på dyre tiltak.
Bygge på unges kunnskap
I møtesalen på et hotell i Skien sitter 70 ansatte i Aleris Region Sør, Telemark og Unicare, to private aktører som driver barnevernsinstitusjoner. Ingen av ungdommene har bodd på institusjonene i Telemark. Barnevernsproffene og de ansatte er enige om å se framover.
Aleris og Unicare er to av 21 institusjoner som er med i Forandringsfabrikkens utviklingsarbeid, målet er at norske barneverninstitusjoner skal bygge på unges kunnskap.
Barnevernsproffene mener mye kan endres hvis de som jobber i barnevernet ikke gjemmer hjertene sine bak en faglig fasade. At de slipper ungdommen til når rapportene skrives.
Har fanget statsministerens oppmerksomhet
Konklusjonene fra prosjektet skal samles i en rapport, og overleveres statsminister Erna Solberg og barneminister Solveig Horne.
– Dette får vi til, vi skal møte regjeringen. Vi får til forandring, sier Fredrik selvsikkert.
Det har han grunn til. I statsministerens nyttårstale holdt hun fram Barnevernsproffene som en ekspertgruppe de skal lytte til når framtidens barnevern utformes.
Flere saker
Lisbeth Berntsen Grandalen bla valgt til nestleder i FO i november 2023. Nå går hun av.
Fartein Rudjord
Nestlederen i FO går av: – Jeg trenger å være mer tilgjengelig for familien
HARDT UT: Kristin Nygård i FO og Anniken van Marion i Fagforbundet.
Martin Guttormsen Slørdal
Fagforeninger føler seg overkjørt av politikerne i Trondheim
Ole Palmstrøm
Hvilke forventninger har fagfolk til en ny barne- og familieminister?
Jan Aarskog, tillitsvalgt for FO, er provosert over konsulentselskapenes forslag til effektivisering av institusjonsbarnevernet.
Skjalg Bøhmer Vold
Tillitsvalgt ut mot forslag om mer privat barnevern: – Legger opp til slakt av lønns- og arbeidsvilkår
Volden og overgrepene i nordnorske kystsamfunn er del av komplekse historiske og kulturelle mønstre og strekker seg over flere generasjoner, ifølge ny studie. Arkivbilde fra Båtsfjord.
Erlend Angelo
Studie: Høy grad av normalisering av vold og seksuelle overgrep i nordnorske kystsamfunn
– Mange par gir opp for lett, mener paret i 30-årene.
Anne M. Odland