JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
UTFORDRER: Barnevernsproffer holder foredrag for ansatte på institusjoner. Kan dere ikke spørre oss hva det handler om istedenfor å gjøre oss syke? spør de.

UTFORDRER: Barnevernsproffer holder foredrag for ansatte på institusjoner. Kan dere ikke spørre oss hva det handler om istedenfor å gjøre oss syke? spør de.

nyebilder.no/Arash Nejad

Barnevernsproffer advarer mot sykeliggjøring

To av tre ungdommer som bor på institusjon har fått påklistret en psykisk diagnose. Barnevernsproffene utfordrer denne tenkingen.
11.01.2017
11:26
21.08.2023 17:14

vibeke.liane@lomedia.no

– Kan dere ikke spørre oss hva det handler om istedenfor å gjøre oss syke. Vi er ikke syke. Dere ser bare det som skjer på overflaten, ikke årsakene i det vi har opplevd.

Fredrik (19) ser utover publikum. Smiler avvæpnende. Fredrik er barnevernsproff, og er på oppdrag i Skien sammen fem andre proffer fra Forandringsfabrikken.

Psykologhjelp der du bor

Tirsdag gikk helseminister Bent Høie og barneminister Solveig Horne sammen ut og lovet bedre psykisk helsehjelp til unge som bor på barnevernsinstitusjon. Helsevesenet skal fra neste år flytte inn på institusjonene. Dette er et tiltak for å løse et problem som har vært påtalt i flere år; at barnevernet og helsevesenet ikke klarer å samarbeide.

• Barnevernsbarn skal ha psykologhjelp der de bor, sier Horne og Høie

Barnevernsproffene mener imidlertid at hjelpeapparatet er for opptatt av å sette diagnoser på barn og unge med barnevernserfaring.

En av proffene, Glorija, er portrettintervjuet i Fontene nr. 1, som utkommer 16. januar. Der sier hun:

– Jeg hadde så mye vondt inni meg som jeg ikke hadde språk til å sette ord på. Jeg følte ikke de voksne forstod. Isteden ga de meg diagnoser og satte meg på dyre tiltak.

Bygge på unges kunnskap

I møtesalen på et hotell i Skien sitter 70 ansatte i Aleris Region Sør, Telemark og Unicare, to private aktører som driver barnevernsinstitusjoner. Ingen av ungdommene har bodd på institusjonene i Telemark. Barnevernsproffene og de ansatte er enige om å se framover.

Aleris og Unicare er to av 21 institusjoner som er med i Forandringsfabrikkens utviklingsarbeid, målet er at norske barneverninstitusjoner skal bygge på unges kunnskap.

Barnevernsproffene mener mye kan endres hvis de som jobber i barnevernet ikke gjemmer hjertene sine bak en faglig fasade. At de slipper ungdommen til når rapportene skrives.

Har fanget statsministerens oppmerksomhet

Konklusjonene fra prosjektet skal samles i en rapport, og overleveres statsminister Erna Solberg og barneminister Solveig Horne.

– Dette får vi til, vi skal møte regjeringen. Vi får til forandring, sier Fredrik selvsikkert.

Det har han grunn til. I statsministerens nyttårstale holdt hun fram Barnevernsproffene som en ekspertgruppe de skal lytte til når framtidens barnevern utformes.

11.01.2017
11:26
21.08.2023 17:14