Kristi Bergstø

Kristi Bergstø

Helge Rønning Birkelund

Landsmøte i SV

Barnevernspedagog eller folkevalgt? Stortingsvalget vil avgjøre

Framtiden til Kirsti Bergstø (SV) står og faller på om SV kommer over sperregrensa ved høstens valg.
17.03.2017
15:31
26.04.2017 16:46

helge@lomedia.no

– Barnevernspedagog er jeg uansett, så mitt sivile liv bekymrer meg ikke. Jeg har jo både utdannelse og arbeid. Det jeg er bekymret for, er den politiske situasjonen. Derfor er jeg sterkt motivert og har et veldig sterkt ønske om å bli gjenvalgt. Det handler om store saker som står på spill, både for mitt eget fylke (Finnmark), for arbeidsfolk og for kvinner. Da er vi nødt til å evne å løfte opp interessemotetningene i samfunnet. Løfte opp hva som valget til høsten står om, sier Kirsti Bergstø til LO-Aktuelt.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

I løpet av helgen blir hun valgt som ny nestleder i SV – sammen med Snorre Valen. Og til høsten skal hun forsøke å beholde stortingsplassen hun fikk med knappest mulig margin for snart fire år siden.

Hadde SV fått 0,1 prosent mindre oppslutning, hadde hun fortsatt vært barnevernspedagog hjemme i Nesseby.

Istedet bar det til hovedstaden, og et liv som alenemor og stortingsrepresentant.

Politisk comeback

På mange måter har hennes politiske liv vært en liten bølgedal.

I 2011 var hun statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet. Der valgte hun å trekke seg etter en bevilgningssak.

Så fikk hun påvist en kreftdiagnose.

Men så snudde tilværelsen. Hun ble gravid og er mor til en gutt på tre år.

Hun ble nominert på førsteplass på stortingsvalglista i Finnmark, og kom inn på Stortinget.

Og nå rykker hun altså opp i SV-ledelsen.

– Nå har jeg det bra. Jeg er privilegert som får jobbe med samfunnsutvikling og politikk på heltid. Og selv om jeg sto utenfor rikspolitikken, har jeg hele tiden jobbet politisk. Et politisk verv er noe du har til låns. Noen ganger er du så heldig at du får jobbe med samfunnsendring på heltid. Jeg føler meg dypt priviligert som har muligheten til det, sier Kirsti Bergstø.

Men å være alenemor er tøft.

– Det er en krevende kabal å få opp. Men det gir et rikt liv, sier hun.

Ulike interesser

Den kommende SV-nestlederen mener høstens valgresultat i en stor grad vil avhenge av hvor debatten bærer hen.

– Når den offentlige debatten er skjøvet så dramatisk mot høyre, slik den gjerne blir når du har det mest ytterligående høyrepartiet i regjering, settes også premissene deretter. Frp har toppet laget sitt med høyrepopulister. Med tillitsvalgte som er kjent for å dra debatten i en dramatisk og bekymringsverdig høyredreining. Når høyresiden lykkes i å lage en splittelse basert på etnisitet, religion, og slik at det blir krevende å se fellesskapet, blir det vanskelig, mener Kirsti Bergstø.

– SV er et avgjørende redskap for forandring. Det er selve grunnlaget for å få en politikk i sosialistisk retning for landet. Derfor ønsker jeg å legge kreftene jeg har inn for at vi skal gjøre en best mulig jobb, sier Kirsti Bergstø.

Les mer

– EØS-avtalen er en abonnementsordning på Høyre-politikk. Det abonnementet vil vi si opp
SV-Heikki vil stanse all oljeleting

17.03.2017
15:31
26.04.2017 16:46