JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TOK GREP: Barnevernet i Solær kuttet sykefraværet fra 16 til 4 prosent.

TOK GREP: Barnevernet i Solær kuttet sykefraværet fra 16 til 4 prosent.

Eirik Dahl Viggen

Barnevern kuttet sykefraværet fra 16 til 4 prosent

Tipsene fra Solør barnevern er: • avdekk hva som sliter ut ansatte • aksepter at noe er godt nok • feire seirene
30.10.2017
14:10
21.08.2023 17:14

solfrid.rod@lomedia.no

Barnevernet i Solør klarte på to år å senke sykefraværet fra 16 til 4 prosent. Oppskriften består av godt samarbeid mellom ansatte, tillitsvalgte og verneombud. Det mener barnevernsleder Ove Jostein Bakken.

• «Nå orker jeg ikke mer!» (fagartikkel fra barnevernstjenester)

De står ofte i stormen. Da er et godt arbeidsmiljø ekstra viktig, mener Bakken. I september mottok han og kollegene Arbeidsmiljøprisen for Innlandet 2017 av fylkesmann Sigbjørn Johnsen.

PRIS: Solør barnevernstjeneste fikk Arbeidsmiljøprisen for Innlandet 2017. F.v.: Heidi Sunde, Marit Nes, Ove Jostein Bakken og Merete Jule.

PRIS: Solør barnevernstjeneste fikk Arbeidsmiljøprisen for Innlandet 2017. F.v.: Heidi Sunde, Marit Nes, Ove Jostein Bakken og Merete Jule.

Glomdalen

Obligatoriske samtaler

– Det har vært viktig å finne ut hva som er det mest belastende ved å jobbe her, sier Bakken til Fontene.

– Hva fant dere ut?

– Det ene er stress og stressmestring. Det andre er hvordan folk har det privat. Hvis det funker på hjemmebane, takler man stress på jobben.

– Hva kan du som arbeidsgiver gjøre med hvordan folk har det hjemme?

– Vi har innført to timer obligatorisk samtale med bedriftshelsetjenesten, og tilbud om mer for de som ønsker det.

Samtalene er fortrolige.

– Det betyr at jeg ikke vet så mye om hva ansatte tar opp. Men jeg har hørt flere si at de har fått hjelp til å redusere egne forventninger og akseptere at noe er godt nok. Hvis du har løftet en sak opp til et annet nivå, skal du ikke gå rundt og tenke mer på den saken.

Viktig å feire

– Barnevern er tøft, det passer ikke for alle. Det kan også være viktig å få hjelp til å erkjenne det, sier Bakken.

Han forteller at enkelte ansatte har fått andre jobber i kommunen i denne prosessen.

– Vi må finne ut hva som er hva. Hva trengs av tilrettelegging for at du skal mestre jobben?

Ikke minst er det viktig å feire sine seire, mener Bakken, særlig når man jobber i en utskjelt etat. Solør har slitt med mange fristbrudd. I juli, august og september i år hadde de ingen. Det ble feiret med marsipankake.

– Og det er klart at denne prisen betyr mye. Den skal feires. Blant annet skal vi reise bort sammen med Øyvind Hammer, som mange kjenner som motivator for skiskytter Ole Einar Bjørndalen.

30.10.2017
14:10
21.08.2023 17:14