Ansatte i private barneverns- og omsorgstjenester streiker
– Kravet vårt var reallønnsvekst for våre medlemmer i disse virksomhetene. Våre medlemmer må følge lønnsutviklingen ellers i samfunnet, sier Ina Libak i FO-ledelsen.
– Våre medlemmer må følge lønnsutviklingen ellers i samfunnet, sier FOs Ina Libak.
Hanna Skotheim
vaktsjef@ntb.no
solfrid.rod@lomedia.no
42 ansatte i private omsorgstjenester ble lørdag tatt ut i streik. Av disse er to FO-medlemmer. De øvrige er organisert i Fagforbundet, Parat og Delta. Arbeidsgiver er NHO. Helgens mekling førte ikke fram, og de ansatte gikk ut i streik mandag morgen. Streiken rammer private behandlingsinstitusjoner innen barnevern, omsorg, ideelle organisasjoner og flyktningmottak som Stendi, Blindeforbundet, Frelsesarmeen og Hero.
Det er varslet opptrapping av streiken fra onsdag.
Krevde reallønnsvekst
FO forhandlet sammen med Fagforbundet. Ina Libak fra politisk ledelse forhandlet på vegne av FO.
– Kravet vårt var reallønnsvekst for våre medlemmer i disse virksomhetene. Våre medlemmer må følge lønnsutviklingen ellers i samfunnet. Meklingen førte ikke fram og vi er nå i konflikt, sier Libak.
– Vi kan ikke godta at virksomheter ikke gir ansatte en lønnsutvikling i tråd med resten av bransjen og arbeidslivet for øvrig, sier forhandlingsleder i Fagforbundet, Karianne Hansen Heien.
Forhandlingsleder for NHO, Hilde-Marie Martinsen, sier at de har forsøkt å komme arbeidstakerne i møte.
– Men kravene om økning av minstelønnssatsene var for høye til at vi kunne innfri disse. Vi klarte derfor dessverre ikke å komme til enighet under meklingen, sier hun.
Disse virksomhetene er rammet av streiken:
Frelsesarmeens hovedkvarter
Hero Drammen
Hero Kompetanse Bø
Hero Kompetanse Porsgrunn
Hero Kompetanse Sandvika
Human Care AS kontor, Lysaker
Norges Blindeforbund Evenes
Norges Blindeforbund Hovedkontor
Norges Blindeforbund Hurdal
Stendi, Region Øst, avd. Oslo
Stiftelsen Sound of Happiness kompetansesenter
Advarer om langvarig konflikt
Forhandlingsleder for Parat, Kjell Morten Aune, sier NHO ikke har vært villige til å gi arbeidstakerne et godt nok økonomisk tilbud under meklingen.
– Vi står langt fra hverandre i synet på hva som er en forsvarlig lønnsøkning. Det som ble lagt på bordet fra NHO under forhandlingene er langt unna forventningene til våre medlemmer og derfor står vi nå foran en potensiell langvarig streik. Dette er noe vi fra arbeidstakersiden håpet å unngå, men arbeidsgiver har ikke vært villig til å gi sine ansatte et anstendig lønnsoppgjør, sier Aune.
Han sier ansatte i disse virksomhetene må få et lønnsnivå på nivå med det offentlig ansatte i tilsvarende stillinger har.
Under en halv million er for lite
– Vi ser dessverre at arbeidstakere i private omsorgstjenester jobber døgnkontinuerlig arbeidstidsordninger, men allikevel har en lønn på under 500.000 kroner. Dette er langt under det offentlige lønnsnivået og langt under det som er akseptabelt, sier Aune.
Partene møttes til mekling torsdag, og hadde frist til å komme til enighet ved midnatt natt til lørdag.
Meklingen ble avsluttet klokken 3.40. Mekler Jussi Erik Pedersen konstaterte at partene sto så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter.
Flere saker
– Våre medlemmer må følge lønnsutviklingen ellers i samfunnet, sier FOs Ina Libak.
Hanna Skotheim
Ansatte i private barneverns- og omsorgstjenester streiker
– Jeg hadde mistet håpet og trodde jeg ikke kom til å få jobbe med bil, forteller Ahmed, som nå er lærling i billakkering.
Simen Aker Grimsrud
Nav mekka drømmejobben til Ahmed
Tor Oddvar Torjussen har telt ned til taxien kommer for å hente ham til bingo i Arendal. Anne Siri Ubostad hjelper til med sixpencen.
Erling Slyngstad-Hægeland
Dette sykehjemmet er bare for utviklingshemmede
Illustrasjonsfoto: Organisasjoner på rusfeltet krever penger til minst 100 flere døgnplasser for rusavhengige.
Hanna Skotheim
Ber om penger til 100 flere døgnplasser i rusomsorgen
Simen Aker Grimsrud
Gerd forlot bankjobben etter 33 år. Nå hjelper hun unge i barnevernet
Mohammed Shamsaddin og Tulla Qagimi snakker sammen ved hjelp av tolk på telefon.
Fartein Rudjord