Torill Brunsvik og hennes advokat Åke Sjøberg, klare for to dager i Nordmøte tingrett.
Maiken Ohr
Ansatt i barnevernet saksøkte arbeidsgiver for trakassering, nå møtes partene i Nordmøre tingrett
Torill Brunsvik ble høsten 2016 kalt illojal av sin arbeidsgiver Kristiansund kommune. Nå møter hun dem i retten etter å ha stevnet kommunen for trakassering.
jbr@lomedia.no
– Nå kjennes det ut som sirkelen er i ferd med å slutte. Jeg sov faktisk godt i natt, sa Brunsvik til Fontene ved oppstart onsdag. Saken fortsetter torsdag.
Men før retten var satt har det vært mange søvnløse netter hvor tankene har kvernet rundt rettsaken. Nå kjenner hun at hun er klar for kamp.
– Nå skal jeg avlegge min partsforklaring, så skal jeg hjem og begynne å forberede meg til å være hovedtaler her i Kristiansund 1.mai, sier Brunsvik.
Støttet guttens mor
Det hele startet da Brunsvik overtok en sak med en gutt med en autismediagnose. Rektor ved guttens skole skal ha uttrykt at hun var bekymret for gutten og at han burde vurderes for fosterhjemsplassering.
Brunsvik ble saksbehandler i saken, og vurderte det som at gutten fikk god omsorg av mor. Det som derimot kom frem i saken, var at ansatte ved skolen skal ha holdt gutten med makt uten vedtak. Som følge av dette skal guttens mor ha spurt Brunsvik om hun burde hyre en advokat for å kreve en erstatning av skolen. Brunsvik støttet morens forslag om å hyre inn en jurist i denne saken.
Torill Brunsvik og advokat Åke Sjøberg i retten i Nordmøre tingrett.
Maiken Ohr
Illojal?
Etter denne hendelsen skrev en av kommunalsjefene i Kristiansund kommune en bekymringsmelding om Brunsvik i 2016. I meldingen fremkom det at kommunalsjefen mistenkte at Brunsvik hadde brutt taushetsplikten, var ansvarlig for tjenesteforsømmelse og ikke fulgte kommunens retningslinjer.
Brunsvik på sin side mente hun hadde støtten den svakeste part, i dette tilfellet et barn med en autismediagnose. Brunsvik er selv en vernepleier. Som følge av bekymringsmeldingen og måten Kristiansund kommune håndterte meldingen på med en granskning, stevnet til slutt Brunsvik kommunen for trakassering.
– Jeg følte det som at jeg til slutt at jeg ikke hadde noe valg. Jeg har flere ganger forsøkt å få oss involverte til å sette oss ned og snakke sammen, men uten hell, sier Brunsvik.
• Barnevernsansatt stemplet som illojal mot arbeidsgiver
Frikjent men illojal
Etter bekymringsmeldingen gransket kommunen henne i flere måneder. I løpet av denne perioden søkte Brunsvik om permisjon og ble en periode også sykemeldt.
I en sluttrapport konkluderte kommunen med full frikjennelse av Brunsvik på alle punkter. Men i rapporten skrev også kommunen at Brunsvik ikke har opptrådt i tråd med hennes lojalitetsplikt som arbeidstaker. Brunsvik mener at denne setningen åpner opp for en prinsipiell debatt om hvor hennes lojalitet som ansatt i barnevernet bør ligge - hos sin arbeidsgiver eller hos barnet?
Kristiansund kommune er representert ved rådmann Arne Ingebrigtsen i retten.
Maiken Ohr
Det er satt av to dager til saken. Dommen faller om fire uker, så fremt retten ikke ber om mer tid.
Siste nytt
Kongsvinger er en av fem kommuner som har vært med i et pilotprosjekt der de har testet ut familieråd i høykonflikt- og voldssaker. Det er Lise Lundby (t.h.) som tok initiativ til prosjektet etter at hun hospiterte i England. Her er hun sammen med Kristin Midtsund, er enhetsleder i Kongsvinger barneverntjeneste.
Hanna Skotheim
Før måtte Kongsvinger ofte akuttplassere barn og familier. Etter at de begynte med familieråd i voldssaker, skjer det sjeldnere
Da Kjersti Flakstad (37) var på sin første dag på tegnspråkkurs, var hun mest opptatt av å lære seg å si: «Jeg er glad i deg». Idet hun sier det, legger hun hendene på hjertesiden og artikulerer ordene «Jeg er glad i deg». – Det er det viktigste jeg må kunne si til barna mine, sier hun.
Adrian Nielsen
Kjersti Flakstad (37) er i ferd med å miste hørselen: – Jeg har grått mye over ordet «ufør»
Mest lest
Coreene (18) og Dennis (17) er to av ungdommene vi møter når Helene sjekker inn på barnevernsinstitusjon.
Anders Leine/NRK
Helene Sandvig måtte kaste egne fordommer da hun sjekket inn på barnevernsinstitusjon
Hvis du skal hjelpe folk, må du faktisk snakke med dem. Det hjelper ikke å krysse av at en digital henvendelse er besvart, sier «Kari».
Eirik Dahl Viggen