– Sosialarbeidere kan ha et fortrinn i byggebransjen
Både en forfatter og en arbeidsgiver i byggenæringen mener at sosialarbeidere er viktig for å avsløre organisert kriminalitet.
Einar Hakaas er forfatter og tidligere journalist.
Leif Martin Kirknes
hanna@lomedia.no
I mange år jobbet Haakaas som journalist og skrev mye om arbeidslivskriminalitet. Han har også skrevet flere bøker om det samme. I den siste boka hans «Moderne slaveri i Norge. Arbeidslivets skyggeside» intervjuet han blant annet Maren Amble Stinessen. Hun er én av få som etterforsker organisert arbeidsliv og har sosionomutdanning. Hun er også den første med sin bakgrunn som er ansatt i Fair Play Bygg Oslo og omegn. De samarbeider med blant annet Fellesforbundet for å avdekke organisert kriminalitet og få på plass en seriøs byggenæring.
I starten var Stig Hansen, avdelingslederen i Fellesforbundet Østfold Fagforening, skeptisk til at Fair Play Bygg ansatte en sosionom i stedet for en fra politiet. Han har etter hvert innsett at han har tatt feil av fordommene sine.
Mens Hansen er opptatt av å hjelpe utnyttede arbeidere med å organisere seg og få gjennom et lønnskrav, har han sett at Maren vil se lenger. Hun jobber også annerledes enn etterforskerne og politifolka som ofte er mest opptatt av å finne ut om noen kan straffes i saken. For henne er det viktig å snakke med dem som trolig utnyttes av sin arbeidsgiver, finne ut hva de står i og hvem de er uten arbeidsuniformen.
Et unntak?
I boka si skriver Einar Haakaas at Maren har gjort jobben som vanligvis utføres av gravejournalister, men egentlig skulle vært gjort av politiet. Det betyr ikke at Haakaas mener sosialarbeidere er de nye etterforskerne.
– Maren er særegen og kanskje et unntak. Hun møtte på disse ofrene i mange år før hun ble så provosert at hun fant ut at det måtte brukes andre metoder for å avsløre nettverkene, og det har hun gjort til gagns, sier Haakaas.
– De ser menneskene
Vi kommer alle borti ofre for arbeidslivskriminalitet i løpet av livet. Kanskje gjelder det for de som plukker grønnsakene du spiser eller vasker kontorlokalene dine. Haakaas mener mange av oss er observante på dette når det skjer i andre land. Men når det skjer her hjemme, er vi ikke nødvendigvis like observante. Der tror Haakaas sosialarbeidere har et fortrinn.
– De ser menneskene og kan sette dem i en sammenheng.
Han roser de sosialarbeiderne som jobber i førstelinja i frivillige organisasjoner.
– Mange av dem som sliter i arbeidslivet og utsettes for kriminalitet, får rus- og alkoholproblemer. De som jobber i Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon og Blå Kors møter på disse menneskene der og kan hjelpe dem langt på vei.
Ønsker sosialarbeidere velkommen
Marens arbeidsgiver, Lars Mamen, mener sosionomer åpenbart har noe å gjøre hos dem. Utdanning er ikke så viktig for Mamen, som er daglig leder. Han ser mest etter hvilke personlige egenskaper de han ansetter har. Men han mener det er en fordel at de kan noe om klasse og de økonomiske drivkreftene som gjør at folk strømmer fra arbeidsmarkedet i Europa og til Norge. Den kompetansen mener han Maren Amble Stinessen har. Både etter å ha jobbet i Kirkens Bymisjon og arbeidet med slike saker i Romania og Moldova.
– Maren får kildene til å fortelle om saken og komme med andre opplysninger som kan være interessante. Ofte kommer folk til oss fordi de har en lønnssak. Enten har de ikke fått overtid, de får for lite i lønn eller de har fått en skade, men ikke fått forsikring. Men skal man ha en samtale utover dette og få dem til å belyse saken mer, må man ha den tilliten som gjør at de åpner seg. Der har Maren en god tilnærming.
Lars Mamen, dagig leder i Fair Play Bygg Oslo og omegn.
Håvard Sæbø
– Er Maren et unntak eller har sosialarbeidere noe i denne bransjen å gjøre?
– Det er helt åpenbart at de har det.
– Vi trenger Maren
I Fair Play Bygg trengs det et bredt spekter av kompetanse. Mamen trenger de som er flinke til å innhente informasjon, de som kan regnskap, og de med etterforskningskompetanse, bransjekompetanse og juridisk kompetanse. Og slike som Maren.
Nå håper han at hun vil fortsette utover det året hun skal jobbe hos dem.
– Vi trenger Maren og folk med hennes kompetanse.
Flere saker
Overlege Hans Magne Gravseth i STAMI peker på at etterspørsel etter yrket ditt kan påvirke om du kommer tilbake i jobb.
Herman Bjørnson Hagen
Sosialarbeidere har høyt sykefravær – men lav risiko for å falle ut av arbeidslivet
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
Gunn og Mona vil bytte jobb hvis private overtar bofellesskapet
– Noe må gjøres for at vi kan bruke mer av varig lønnstilskudd. Mange flere uføre kunne vært i jobb da. Nå er de på full uføretrygd i stedet, sier Silje Haraldsen, teamleder og Nav-veileder hos Nav Ringsaker.
Nav Ringsaker, Hanna Skotheim
Silje i Nav jubler: Nå kan flere uføre få hjelp til å komme seg i jobb
29 pasienter er i rusbehandling på Renåvangen. De siste ble tatt inn til 12 måneders behandling i august. Ingen vet hva som skjer med dem når dørene stenger 1. januar.
Privat
Renåvangen legges ned etter 37 år med rusbehandling: – Vi har ingen gode svar til pasientene
Øivin Christiansen, forsker ved RKBU Vest, NORCE i Bergen og barnevernsleder i Sola, Kjersti Sandanger.
Privat
Færre barn får hjelp fra barnevernet
Skjalg Bøhmer Vold