– Regjeringen svikter rusfeltet
Opptrappingsplanen for rusfeltet er overoppfylt, mener regjeringen. – Dette er lureri, advarer Kenneth Arctander Johansen i Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon (RIO).
Kenneth Arctander Johansen i RIO møtte forventningsfull opp på Stortinget i dag, men ble skuffet.
Privat
solfrid.rod@lomedia.no
– Rusavhengige mangler gode tjenester i kommunene, og ettervernet er fortsatt en fiasko. Dette må være flaut for en regjering som har lagt mye prestisje i denne opptrappingsplanen, sier Kenneth Arctander Johansen, informasjonsansvarlig i RIO.
Høie: – Mer enn nådd målet
Regjeringen foreslår å bevilge 150 millioner kroner på opptrappingsplanen for rusfeltet i 2020. Det er det siste året i planen. Med det forslaget er økonomien overoppfylt, heter det i en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet. Regjeringen mener de har brukt 2,4 milliarder i perioden 2016-2020.
Departementet viser blant annet til nye beregninger fra Husbanken, som viser et samlet tilskudd på inntil 600 millioner kroner til boliger til personer med rusproblemer. Det betyr bortimot 800 boliger.
Videre vil regjeringen at 150 millioner kroner av kommunenes frie inntekter skal gå til rusfeltet. «Sammen med resultatene fra regjeringens satsing på boligtiltak til rusavhengige, har regjeringen dermed mer enn nådd målet om en opptrapping på 2,4 milliarder kroner i perioden 2016-2020», skriver Helsedepartementet.
RIO: Regjeringen trikser med tall
– Regjeringen graver i gamle regnskap og finner penger de har brukt før. Rusfeltet trenger nye og friske midler, sier RIOs Kenneth Arctander Johansen.
Han forventet 600 millioner kroner til opptrappingsplanen. Altså en god del mer enn de 150 millionene i frie kommunale midler og 13 millioner til et prøveprosjekt med heroinassistert behandling.
Johansen er kritisk til at opptrappingsplanen for rusfeltet skal finansieres med frie midler. Mange kommuner bruker disse pengene på andre tiltak, fordi det er lett å sette merkelappen forebyggende tiltak på det meste, mener han.
– Stortinget har vedtatt å styrke ettervernet etter døgnbehandling i rusinstitusjon. Men regjeringen følger ikke opp. Vi er svært skuffet, sier Johansen.
– Regjeringen viser til at mange flere har fått bolig og et aktivitetstilbud på dagtid. Er ikke det bra?
– Jo, det er bra. Men det gjenstår så mye. Vi hadde forventet en skikkelig satsing, det er det siste året i opptrappingsplanen. Johansen understreker at det ikke er spesielt for den sittende regjeringen å svikte rusfeltet.
– Her er det gjort en tverrpolitisk dårlig jobb i årevis. Og det samme gjelder kommunene.
Jarle Eknes i SOR: – Vi er enormt skuffet
Forsøk med heroin i Bergen og Oslo
Regjeringen foreslår å starte et femårig prøveprosjekt med heroinassistert behandling for til sammen 300 personer i Oslo og Bergen. 13 millioner er satt av til oppstarten i 2020. Totalt vil prosjektet koste om lag 280 millioner kroner, anslår helseminister Bent Høie.
– Vi ønsker å hjelpe rusavhengige som ikke har nytte av det tradisjonelle hjelpetilbudet. Denne gruppen har ofte sammensatte lidelser, og det er viktig å gi dem et tilbud om en behandling de klarer å ta del i. Gjennom prøveprosjektet kan disse menneskene få bedre livskvalitet og styrket funksjonsnivå, sier han i en pressemelding.
Han er glad for at både Oslo og Bergen kommune er positive til forsøksprosjektet. Forskere skal evaluere prosjektet underveis, for å få ny kunnskap om nytten av heroinassistert rehabilitering.
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad