JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kenneth Arctander Johansen i RIO møtte forventningsfull opp på Stortinget i dag, men ble skuffet.

Kenneth Arctander Johansen i RIO møtte forventningsfull opp på Stortinget i dag, men ble skuffet.

Privat

– Regjeringen svikter rusfeltet

Opptrappingsplanen for rusfeltet er overoppfylt, mener regjeringen. – Dette er lureri, advarer Kenneth Arctander Johansen i Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon (RIO).
07.10.2019
13:00
07.10.2019 14:05

solfrid.rod@lomedia.no

– Rusavhengige mangler gode tjenester i kommunene, og ettervernet er fortsatt en fiasko. Dette må være flaut for en regjering som har lagt mye prestisje i denne opptrappingsplanen, sier Kenneth Arctander Johansen, informasjonsansvarlig i RIO.

Høie: – Mer enn nådd målet

Regjeringen foreslår å bevilge 150 millioner kroner på opptrappingsplanen for rusfeltet i 2020. Det er det siste året i planen. Med det forslaget er økonomien overoppfylt, heter det i en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet. Regjeringen mener de har brukt 2,4 milliarder i perioden 2016-2020.

Departementet viser blant annet til nye beregninger fra Husbanken, som viser et samlet tilskudd på inntil 600 millioner kroner til boliger til personer med rusproblemer. Det betyr bortimot 800 boliger.

Videre vil regjeringen at 150 millioner kroner av kommunenes frie inntekter skal gå til rusfeltet. «Sammen med resultatene fra regjeringens satsing på boligtiltak til rusavhengige, har regjeringen dermed mer enn nådd målet om en opptrapping på 2,4 milliarder kroner i perioden 2016-2020», skriver Helsedepartementet.

RIO: Regjeringen trikser med tall

– Regjeringen graver i gamle regnskap og finner penger de har brukt før. Rusfeltet trenger nye og friske midler, sier RIOs Kenneth Arctander Johansen.

Han forventet 600 millioner kroner til opptrappingsplanen. Altså en god del mer enn de 150 millionene i frie kommunale midler og 13 millioner til et prøveprosjekt med heroinassistert behandling.

Johansen er kritisk til at opptrappingsplanen for rusfeltet skal finansieres med frie midler. Mange kommuner bruker disse pengene på andre tiltak, fordi det er lett å sette merkelappen forebyggende tiltak på det meste, mener han.

– Stortinget har vedtatt å styrke ettervernet etter døgnbehandling i rusinstitusjon. Men regjeringen følger ikke opp. Vi er svært skuffet, sier Johansen.

– Regjeringen viser til at mange flere har fått bolig og et aktivitetstilbud på dagtid. Er ikke det bra?

– Jo, det er bra. Men det gjenstår så mye. Vi hadde forventet en skikkelig satsing, det er det siste året i opptrappingsplanen. Johansen understreker at det ikke er spesielt for den sittende regjeringen å svikte rusfeltet.

– Her er det gjort en tverrpolitisk dårlig jobb i årevis. Og det samme gjelder kommunene.

Jarle Eknes i SOR: – Vi er enormt skuffet

Forsøk med heroin i Bergen og Oslo

Regjeringen foreslår å starte et femårig prøveprosjekt med heroinassistert behandling for til sammen 300 personer i Oslo og Bergen. 13 millioner er satt av til oppstarten i 2020. Totalt vil prosjektet koste om lag 280 millioner kroner, anslår helseminister Bent Høie.

– Vi ønsker å hjelpe rusavhengige som ikke har nytte av det tradisjonelle hjelpetilbudet. Denne gruppen har ofte sammensatte lidelser, og det er viktig å gi dem et tilbud om en behandling de klarer å ta del i. Gjennom prøveprosjektet kan disse menneskene få bedre livskvalitet og styrket funksjonsnivå, sier han i en pressemelding.

Han er glad for at både Oslo og Bergen kommune er positive til forsøksprosjektet. Forskere skal evaluere prosjektet underveis, for å få ny kunnskap om nytten av heroinassistert rehabilitering.

07.10.2019
13:00
07.10.2019 14:05