OPPVASK: FO-leder Mimmi Kvisvik, tror mange LO-medlemmer stemte til høyre.

OPPVASK: FO-leder Mimmi Kvisvik, tror mange LO-medlemmer stemte til høyre.

Tri Nguyen Dinh

Venter oppvask i LO:

– Mange LO-medlemmer stemte nok til høyre

– Det er viktig nå at vi står opp for en fri og uavhengig fagbevegelse. Stortinget kan bli åpnere for påvirkning etter valget, mener FO-leder Mimmi Kvisvik.
12.09.2017
13:47
12.09.2017 14:07

edv@lomedia.no

anne@lomedia.no

Arbeiderpartiets valgvake mandag kveld i Folkets hus i Oslo. FO-leder Mimmi Kvisvik satt i salen sammen med andre LO-folk. Klokka 21 kom valgdagsmålingen som holdt stikk til stemmene var talt opp: Borgerlig seier. Solberg-regjeringen fortsetter. Det ble stille i salen.

– Hvordan tok dere nederlaget?

– FO har ikke stått på valg, sier Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen (FO).

– Det er viktig nå at vi står opp for en fri og uavhengig fagbevegelse. Vi skal fortsette som før med å verve medlemmer, organisere ansatte og etablere tariffavtaler.

FO vil ha ny politisk kurs

LO-kongressen i mai vedtok fortsatt sterk tilknytning til Arbeiderpartiet. Kongressen bevilget penger til Ap og SVs valgkamp. Men ikke til Rødt, som Kongressen støttet i valgkampen 2013.

– Uavhengig fagbevegelse, mener du frikobling fra Ap?

– FO har et ståsted som politisk aktiv, partipolitisk uavhengig. I LO må vi evaluere hva som skjer videre.

– Hva stemte du selv?

– Vi har hemmelig valg i Norge, og FO er partipolitisk uavhengig, så det får du ikke vite.

– Partiene har glemt den skjulte ledigheten

Erna og Jonas vakler på stylter mot fattigdom

Den politiske situasjonen framover blir krevende, medgir FO-lederen. Lyspunktet er at regjeringen står svekket tilbake etter valget. Opposisjonen er sterkere enn etter forrige stortingsvalg. Kvisvik er spent på hva slags avtaler Kristelig Folkeparti og Venstre vil gjøre med regjeringspartiene. FO vil som før fortsette med å samarbeide med enkeltpartier fra alle leirer fra sak til sak når det gagner forbundets politiske linje.

De siste fire årene har nesten alle saker vært avgjort idét de kom til Stortinget, påpeker Kvisvik. Om støttepartiene ikke binder seg til en samarbeidsavtale, vil det bli mer åpent for FO og resten av fagbevegelsen å påvirke i enkeltsaker.

Vil finne ut om LO har gått til høyre

– Ap åpnet for samarbeid med KrF og Venstre inntil et par uker før valgdagen. Tror du det har drevet mange LO-medlemmer vekk fra Ap?

– Det må bli en del av evalueringen som vil komme nå, hvor de 920 000 LO-medlemmene har plassert seg. Det er nok mange av dem som enten ikke har stemt, eller som har gått til høyresiden, sier Kvisvik.

Det er verdt å spørre, mener Kvisvik, om medlemmene har kjent seg igjen i Aps beskrivelse av arbeidslivet og mangel på arbeidsplasser under Høyre-FrP-regjeringen. Eller om andre saker har vært viktigere for medlemmene i LO.

VENSTREVRI: Mona Berger, FO-tillitsvalgt og SV-kandidat, tror LO-medlemmene stemte til venstre.

VENSTREVRI: Mona Berger, FO-tillitsvalgt og SV-kandidat, tror LO-medlemmene stemte til venstre.

Eirik Dahl Viggen

Mona Berger: – Vi vant på miljøsaken

Hovedtillitsvalgt for FO i Trondheim kommune og medlem i FOs landsstyre, Mona Berger sto på andreplass på SVs liste i Sør-Trøndelag.

– Et sterkt SV på bekostning av Ap, må bety en viss maktfordeling innad i LO, sier Berger til Fontene.

Hun var inne på stortingsplass i noen få øyeblikk, men utjevningsmandatet endte opp med å gå til Venstre.

– LO må ta innover seg at Ap har mistet velgere til venstre. Det må bli en bredere politisk allianse i LO. Jeg håper at LO ser at de må satse på flere av partiene og at de skjønner at de vil tjene på samarbeid med flere enn Ap, sier Berger.

– I hvilke saker tror du SV har vunnet velgere fra Ap?

– Vi vant på miljøsaken. SV er tydelig på at det ikke skal borres etter olje i Lofoten, Vesterålen og Senja. At Ap har mistet velgere, er en beskjed til partiet om at det ikke er langt nok til venstre.

– Jeg gidder ikke stemme på noen

– Slett jobb av Ap

– Ap har dessuten gjort en slett jobb i valgkampen, sier Berger.

Hun synes det har vært vanskelig å få tak på Aps politikk.

– Øke skattene? Ja vel. Men hvorfor? Hva vil partiet bruke de økte skattene på? Det har de ikke vært tydelige på. Økt skatt er jo bare en bisetning, en kommentar til politikken man vil føre, sier Berger.

Hun sier til Fontene at hun har delte følelser dagen etter valget. Hun er glad fordi SV gjorde et bra valg, men synes på vegne av FO at det er synd at det ikke blir regjeringsskifte.

– Den borgerlige regjeringen har et dårligere parlamentarisk grunnlag nå enn før valget. Nå må vi samarbeide godt med partiene i opposisjon om å ta velferdsstaten i riktig retning, sier hun.

– Hvilke positive løsninger har den blå blokken for det sosialpolitiske feltet som FO manøvrerer i?

– Det klarer jeg ikke se akkurat nå. Jeg er ennå i SV-bobla og må ha litt tid på å finne de positive sidene med de blå, sier Berger.

Rumenere ønsker å stemme i Norge

12.09.2017
13:47
12.09.2017 14:07