FO vil ha ny politisk kurs
– Tiden er kommet for å skrote private anbudsrunder og la det offentlige ta tjenestene tilbake, mener landsstyremedlem i FO, Mona Berger. Andre FO-ere advarer mot venstredreining.
KLAR TIL VALG: Mona Berger er landsstyremedlem i FO og SVs andrekandidat i Sør-Trøndelag. Bak i bildet er SVs kandidater Nisrin El Morabit og Lars Haltbrekken. Foto:
Nora Nystuen
anne@lomedia.no
– Høstens valg må bli et retningsvalg, det handler om å stå opp for trygghet for alle som er avhengige av velferdstjenester og for ansatte som gir tjenestene, sier Mona Berger.
Hun er hovedtillitsvalgt i Trondheim kommune og SVs andrekandidat fra Sør-Trøndelag. I juni fikk hun FOs landsstyre med seg på å vedta uttalelsen «Ny politikk nå: Vi trenger forandring nå og vi må stemme for en ny retning i politikken».
Berger trekker frem fem konkrete saker som begrunner det retningsskiftet som FO ønsker:
• Kampen om velferden
FOs politikk er at skattepenger til skole, helse, barnevern, barnehage og andre kommunale tjenester skal brukes på disse tjenestene og ikke bidra til privat berikelse. Derfor sier FO nei til anbudsutsetting av velferdstjenester.
– Inntil vi har reversert privatiseringsprosessene, må Stortinget innføre forbud mot å ta ut profitt på velferdstjenester på samme måte som for private skoler. Anbudsrunder er risikofylt for de sårbare gruppene som skal motta tjenestene. I tillegg er vi imot at offentlige penger ikke brukes direkte til tjenesteyting, men tas ut i profitt, sier Berger.
• Arbeidsvilkår
FO mener heltid må bli en lovfestet rettighet og vil reversere endringer i arbeidsmiljøloven som regjeringen har gjennomført.
– De som er for midlertidige ansettelser begrunner det med at det får flere i arbeid, men det er ikke belegg for en slik påstand. Midlertidighet hadde vært mindre problematisk dersom vi hadde sett at det fører til varig arbeid. Det gjør det ikke, sier Berger.
• Universelle velferdsordninger
FO vil ha velferdsordninger i offentlig regi, som favner alle.
– Barnetrygd er et slikt tiltak. Den har ikke blitt justert på ti år.
– Er det velferdstjenester dere tenker kan strammes inn?
– Landsstyret har ikke vedtatte politiske standpunkter på det, men jeg tenker kontantstøtten kan strammes inn, sier Berger.
• Human asylpolitikk
FOs uttalelser om asyl- og integreringspolitikken fra 2016 og 2017 står ved lag – om en mer human asylpolitikk.
– Innstrammingene i asylpolitikken har gått for langt. Regelverket for familiegjenforening er for strengt. Vi må ønske mennesker på flukt velkommen, sier Berger.
• Internasjonal bistand
FO krever at myndighetene gjennom politisk arbeid øker sine internasjonale forpliktelser og bistand til fattige land.
– 20 millioner mennesker sulter og lider av alvorlig underernæring og hungersnød i Jemen, Somalia, Sør- Sudan og Nigeria. FO vil ha en regjering som prioriterer mer til bistand og humanitært arbeid, sier Berger.
• Fikk du med deg denne? «Jeg har blitt vant til kritikken om å være velferdsprofitør»
Vil ikke ha dreinig mot venstre
Ikke alle politikere med FO-verv vil bytte ut Erna Solbergs regjering.
Gøril Madsen, leder i FO Troms og lokalpolitiker for Krf, deler landsstyrets oppfatning om at det trengs et visst politisk retningsskifte, men er usikker på om det trenger å bety regjeringsskifte.
Gøril Madsen er redd for at det kristne livssynet forringes på den røde siden.
Eirik Dahl Viggen
Verre uten Krf
Hun mener Krf har vært en viktig brekkstang i viktige sosialpolitiske saker i denne regjeringsperioden og at det kunne blitt et verre utfall om Krf ikke var del av regjeringssamarbeidet.
– Men vi må få Frp ut av regjering og komme unna den blå-svarte politikken, det er det jeg legger i retningsskifte. Jeg ønsker ingen dreining mot venstresiden. Som Krf-er er jeg opptatt av menneskeverd fra vugge til grav og er redd for at det kristne livssynet forringes på den røde siden. Vi trenger mer sentrumspreg over politikken, sier hun.
Hun er imot at kommersielle aktører skal drive velferdstjenester, men mener det er viktig å la private, ideelle aktører få slippe til.
– I stedet for å være bastante, må vi lete frem nyanserte løsninger så vi får gode velferdstjenester, sier hun.
• 17 historier om ulikhet i Norge
Ønsker private velkommen
Linda Hatlevoll Dahle er hovedtillitsvalgt i Suldal kommune i Rogaland, Krf-politiker og støtter en borgerlig regjering. Hun er på kant med landsstyret, som går imot privat drift av velferdstjenester. Hatlevoll Dahle ønsker private aktører velkommen.
– Forutsetningen må være at de private institusjonene underlegges krav, ettersyn og kontroll og driver seriøst. Offentlige og private aktører kan utfylle hverandre, sier hun.
Hun har heller ikke piggene ut mot arbeidsmiljøloven. Hun mener intensjonen bak endringene i loven er god.
– Midlertidige ansettelser er et virkemiddel for å få flere ut i praksis og varig arbeid. Man må selvfølgelig passe på at lovgivningen ikke brukes til å utnytte arbeidstakere, sier hun.
Vekk fra svart/hvitt
– Opplever du at det er konflikt mellom FO-politikk og det du selv står for som Krf-politiker?
– Nei, det gjør jeg ikke. Det handler om nyanseforskjeller og å gå vekk fra svart-hvitt-tenkning. Vi trenger gode diskusjoner, samarbeid og felles vedtak på tvers av partier for å få den beste politikken, sier hun.
I asylpolitikken deler hun FOs synspunkt om at innstramningene har gått for langt. Hun mener midlertidig opphold til enslige mindreårige asylsøkere under 18 år er for strengt.
– I mange saker er sentrumspartiene på linje med FO-politikk, for eksempel i synet på bistand. Vi må hjelpe mer i nærområdene, da får vi mye mer igjen for hjelpen vi gir, sier hun.
Flere FO-ere uttaler seg om stortingsvalget i Fontene nr. 7, som du finner her
• Les også: Bent Høie (H): – Psykiatriløftet var ikke godt nok
Flere saker
Statsminister Jonas Gahr Støre var den første profilen som ble intervjuet i A-laget. NRK har allerede bestemt seg for å lage en ny sesong.
Monster
Kan suksesserien A-laget endre folks holdninger? Vi har spurt seks vernepleiere
Marius Ruud startet Gamingkontakten da han var student.
Hanna Skotheim
– Kjemperart at dataspill ikke brukes mer av dem som jobber med barn og unge
Fatima Noureddin gjorde to feil første gang hun var i et jobbintervju. Hos «Ny sjanse» lærer hun det som skal til for å lykkes med å få en jobb.
Eivind Senneset
Fatima har aldri hatt en jobb. Her får innvandrere en ny sjanse
CRUX er en ideell stiftelse som blant annet tilbyr tjenester innen barnevern. Stiftelsen har ingenting med saken å gjøre, men er et eksempel på en ideell aktør. (Arkivfoto).
Hanna Skotheim
Ideelle aktører skulle ha driftet 40 prosent av institusjonsbarnevernet innen 2025. Det målet er ikke nådd
Målfrid Wiik Sandkjær tok mastergraden sin i 2019. Seks år senere får hun økonomisk uttelling for den.
Simen Aker Grimsrud
Målfrid gikk opp 40.000 i lønn: – Det kommer veldig godt med
Claudia Vega