Jorunn Vindegg (t.v.) og Beate Indrebø Hovland oppfordret til refleksjon og debatt om yrkesetikk.
Werner Juvik
solfrid.rod@lomedia.no
Jorunn Vindegg og Beate Indreeide Hovland, leder og medlem i FOs yrkesetiske råd, kom med utfordringer og råd til de 210 sosialarbeiderne som er samlet på Sundvolden til FO-dagene 2018, tre dager med faglig påfyll.
FO-dagene 2018 samler 210 deltakere fra hele landet.
Werner Juvik
Yrkesetisk råd mottar og behandler klager på barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleieres yrkesutøvelse. De opplever ofte at tjenestesteder er redde for kritikk og går i forsvar heller enn å reflektere over egen handlemåte.
– Si unnskyld!
Når rådet kontakter den innklagede, opplever de ofte at ledere og ansatte er redde for kritikk. Noen blir veldig formelle og svarer at de ikke kan se å ha brutt regler og rutiner. Andre forsøker å si så lite som mulig av frykt for at konflikten skal eskalere.
Men det motsatt, mener Vindegg og Hovland. De som klager opplever ofte at de ikke har fått forklart hvorfor de ansatte i tjenesten gjorde som de gjorde, eller de etterlyser en beklagelse. Jo mindre svar de får, desto mer misfornøyde blir de.
– Noen ganger beklager de til oss i rådet, men ikke til klienten. Da må vi si: Si unnskyld!
Showskolen i Hønefoss stod for det kulturelle innslaget på den første av tre FO-dager.
Werner Juvik
Svarer ikke på kritikken
En annen strategi Vindegg og Hovland møter er generelle svar om tjenestestedets kvaliteter, som for eksempel: «vi er veldig opptatt av yrkesetikk» eller «den innklagede medarbeideren har høy etisk bevissthet».
– Problemet er ikke at dette ikke er riktig, men at det ikke svarer på kritikken, sier Hovland.
I noen saker opplever rådet forsøk på å fraskrive seg ansvar, gjerne også forsøk på å legge ansvaret på andre.
– Vi hører ting som at denne faren har vært veldig vanskelig å samarbeide med. Ja, det kan godt hende. Men ansvaret ligger alltid hos den profesjonelle, understreker Vindegg.
Med kraft til å være er tittelen på FO-dagene 2018.
Werner Juvik
Ikke en dom over yrkesutøvelsen
Noen opplever kritiske uttalelser fra Yrkesetisk råd som en dom over hele yrkesutøvelsen eller tjenesten. Ikke gjør det, oppfordrer Vindegg og Hovland. Ha heller som utgangspunkt at feilbarlighet er uunngåelig.
Hver enkelt ansatt må erkjenne profesjonell feilbarlighet, mener de to. I tillegg maner de til å skape en kultur på arbeidsplassen der det er rom for å innrømme at noe har gått galt. Uenighet og kritikk må sees på en mulighet for læring og refleksjon, mener Vindegg og Hovland.
– Vi ser at noen er redde for at kritikk skal skade tjenestens omdømme. Men det kommer helt an på hvordan kritikken blir møtt, mener de.
Noen ganger er det ikke kulturen, men heller selvforståelsen, som gjør det vanskelig å takle kritikk, erfarer rådet.
– De fleste som går inn i disse yrkene gjør det fordi de vil hjelpe folk. Da kan det oppstå en motsetning mellom selvbildet og det å høre at de du vil hjelpe opplever seg krenket. Men som fagfolk er vi lite til hjelp for andre om vi ikke erkjenner at vi gjør feil. Feilbarlighet er ikke inkompetanse, men menneskelighet, understreker Hovland.
Sosionom og politiker Oddny Miljeteig har 41 års fartstid i FO. Hun hyllet forsamlingen: – Dere jobber med dem som aldri kan gå til streik for sine krav. Og dere opplever at politikerne, som har ansvaret, kutter og kutter. Hvor ofte tenker dere på hvor viktige dere er?
Werner Juvik
Pauseprat er en viktig del av FO-dagene.
Werneer Juvik
Etterlyser etiske dilemmaer
Yrkesetisk råd hadde en topp i 2015. Da kom det inn mellom 15 og 20 saker. Siden har det blitt færre. Nesten alle sakene omhandler barnevern, og kommer fra foreldre og andre pårørende. Sakene omhandler ikke selve avgjørelsene, men måten folk har blitt møtt og behandlet på.
Rådet ønsker flere saker, ikke nødvendigvis klager, men dilemmaer til refleksjon og diskusjon, gjerne også fra de andre feltene FO-ere jobber på.
Rådet behandler klager etter en bestemt prosedyre, der de innhenter synspunkter fra begge parter, diskuterer og konkluderer. Sånn sett ligner det på pressens selvdømmeordning Pressens faglige utvalg (PFU).
– Burde dere felle eller frikjenne, slik PFU gjør?
– Nei, vi forsøker å ikke felle. Vi er mer drøftende, på den ene og andre siden. Og vi opplever at de berørte bryr seg om det vi uttaler, selv om vi ikke har en slik funksjon, sier Vindegg.
Hun oppfordrer folk til å kontakte Yrkesetisk råd om dilemmaer man står i. De vil gjerne være til hjelp for FOs medlemmer.
– Forrige uke ble jeg oppringt av en som ville diskutere en konkret situasjon. Skal jeg gjøre sånn eller sånn? Er jeg på ville veier nå? Vi tar gjerne imot slike henvendelser, ikke bare klager.
FO-ledelsen holder styr på taletrengte innledere.
Werner Juvik
FO-dagene fortsetter torsdag og fredag med fag og foredrag.
Werner Juvik
{"423480":{"type":"m","url":"/image-3.423480.d3b322a998","cap":"Med kraft til å være er tittelen på FO-dagene 2018.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"423488":{"type":"l","url":"/image-3.423488.a03402a528","cap":"FO-dagene 2018 samler 210 deltakere fra hele landet. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"423492":{"type":"l","url":"/image-3.423492.aca22d507f","cap":"Sosionom og politiker Oddny Miljeteig har 41 års fartstid i FO. Hun hyllet forsamlingen: – Dere jobber med dem som aldri kan gå til streik for sine krav. Og dere opplever at politikerne, som har ansvaret, kutter og kutter. Hvor ofte tenker dere på hvor viktige dere er?","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"423497":{"type":"m","url":"/image-3.423497.49ae02a781","cap":"FO-ledelsen holder styr på taletrengte innledere. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"423522":{"type":"l","url":"/image-3.423522.d959a37841","cap":"Pauseprat er en viktig del av FO-dagene.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"423533":{"type":"l","url":"/image-3.423533.f861163ea5","cap":"Showskolen i Hønefoss stod for det kulturelle innslaget på den første av tre FO-dager.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"423547":{"type":"l","url":"/image-3.423547.66f8bc778c","cap":"FO-dagene fortsetter torsdag og fredag med fag og foredrag.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"89","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}