OPTIMISME? Kirsti Bergstøl fra SV, Bente Stein Mathisen fra Høyre og Fredric Holden Bjørdal fra Arbeiderpartiet og møtte forbundsleder i NFU Jens Petter Gitlesen til debatt.
Øyvind Aukrust
SOR-konferansen:
– Hvis alternativet er ingenting – så er kursing bra
SVs Kirsti Bergstø vil ikke snakke ned kompetansesatsingen i NOU-en «På lik linje». Det kom fram under debatt på SOR-konferansen.
hans.henrik@lomedia.no
Fredag ettermiddag var det duket for politisk debatt om NOU-en «På lik linje» under SOR-konferansen. Kirsti Bergstøl fra SV, Fredric Holden Bjørdal fra Arbeiderpartiet og Bente Stein Mathisen fra Høyre møtte forbundsleder i NFU Jens Petter Gitlesen.
SOR-konferansen arrangeres av Stiftelsen SOR, Samordningsrådet for arbeid for mennesker med utviklingshemning.
Enigheten om de overordnede målene syntes å være stor.
Les også: FO krever opptrappingsplan for utviklingshemmede
– Skulle tatt ordentlig oppgjør
På enkelte området var enigheten noe mindre, da spesielt på kompetansesatsingen slik den er beskrevet i NOU-en.
– Hadde vi hatt mer enn fem minutter, så skulle vi tatt et ordentlig oppgjør med Høyresiden, og deres liberalisering av arbeidsmiljøloven som bidrar til færre fast ansatte, sa Fredric Holen Bjørdal.
– Det er kjempegodt forslag i NOU-en om at alle som skal jobbe med utviklingshemmede skal ha kurs. Kurs i bruk av tvang, rettigheter og i hva det faktisk innebærer å ha en utviklingshemning. For det vet ikke de som blir tatt inn rett fra gata, og så skal det løpe rundt en stakkars vernepleier å holde kontroll i dette. Vi må ha flere fast ansatte, og vi må ha folk på heltid og vi må ha kursing og kompetanse. Derfor er vi i Arbeiderpartiet veldig opptatt av å styrke kommuneøkonomien, for det er ikke tvil om at dette er et ressursspørsmål, sa Bjørdal.
Les også: – Overrasket over statlig diskriminering
– Ingen krav til kompetanse før
Bente Stein Mathisen ble utfordret på det faktum at Bent Høie ikke har lovfestet vernepleiere og sosionomer, og hvordan det henger sammen med det som er beskrevet i NOU-en.
– Da vil jeg si en ting; da vi fikk en ny helse- og omsorgslov i 2012, og da var det ingen krav til kompetanse. Og da var det ikke vi som styrte. Nå begynner man på det arbeidet. Man har begynt med hjemmesykepleien, og jeg vil gjerne at vi skal stille krav til kompetanse på alle helse- og omsorgsfeltet, sa Stein Mathisen.
Hun fikk noe overraskende støtte fra Kirsti Bergstø.
– Kurs er bra, men ingen løsning
– Jeg synes det er bra at Høyre ser dette. Vi tenker nok vernepleiere først og fremst når vi ser på denne gruppa, men det vil ta tid å øke kompetansen dit at vi har nok folk med relevant kompetanse. Så det å tilby kurs, hvis alternativet er ingenting – det er jo faktisk bra. Men, det er jo ingen løsning på sikt i det hele tatt, sa Bergstø.
Hun fortalte om sin egen erfaring som etatsleder, der hun sendte alle ansatte på kurs for å øke kompetansen.
– Slikt trenger man kontinuerlig. Mer kurs og mer kompetanse, men vi må aldri glemme de som er bærebjelkene i arbeidet med utviklingshemmede, og det er vernepleierne – og den kompetansen trenger vi mer av.
Siste nytt
– Mohammed er en av ungdommene vi er veldig, veldig stolte av i bydelen, sier Jamal Diriye (t.v.) og gliser.
Simen Aker Grimsrud
Jamal hjalp Mohamed (20) med skole og aktiviteter i oppveksten. Nå jobber de sammen
– Jeg har stor tro på at designthinking kan bidra til innovasjon i offentlige tjenester, sier Victoria Aarseth.
Solfrid Rød
Victoria samarbeider med folk fra 23 andre yrker for å forebygge spiseforstyrrelser
Mye lest
Fra venstre: Johanne Øygarden (23), Julie Haugen (22), Celine Wallentin (24) og Karoline Øvensen (23) ville finne ut av .
Simen Aker Grimsrud
– Det kan være ubehagelig å si at jeg studerer barnevern
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen