JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
OPTIMISME? Kirsti Bergstøl fra SV, Bente Stein Mathisen fra Høyre og Fredric Holden Bjørdal fra Arbeiderpartiet og møtte forbundsleder i NFU Jens Petter Gitlesen til debatt.

OPTIMISME? Kirsti Bergstøl fra SV, Bente Stein Mathisen fra Høyre og Fredric Holden Bjørdal fra Arbeiderpartiet og møtte forbundsleder i NFU Jens Petter Gitlesen til debatt.

Øyvind Aukrust

SOR-konferansen:

– Hvis alternativet er ingenting – så er kursing bra

SVs Kirsti Bergstø vil ikke snakke ned kompetansesatsingen i NOU-en «På lik linje». Det kom fram under debatt på SOR-konferansen.
28.10.2016
16:15
21.08.2023 17:14

hans.henrik@lomedia.no

Fredag ettermiddag var det duket for politisk debatt om NOU-en «På lik linje» under SOR-konferansen. Kirsti Bergstøl fra SV, Fredric Holden Bjørdal fra Arbeiderpartiet og Bente Stein Mathisen fra Høyre møtte forbundsleder i NFU Jens Petter Gitlesen.

SOR-konferansen arrangeres av Stiftelsen SOR, Samordningsrådet for arbeid for mennesker med utviklingshemning.

Enigheten om de overordnede målene syntes å være stor.

Les også: FO krever opptrappingsplan for utviklingshemmede

– Skulle tatt ordentlig oppgjør

På enkelte området var enigheten noe mindre, da spesielt på kompetansesatsingen slik den er beskrevet i NOU-en.

– Hadde vi hatt mer enn fem minutter, så skulle vi tatt et ordentlig oppgjør med Høyresiden, og deres liberalisering av arbeidsmiljøloven som bidrar til færre fast ansatte, sa Fredric Holen Bjørdal.

– Det er kjempegodt forslag i NOU-en om at alle som skal jobbe med utviklingshemmede skal ha kurs. Kurs i bruk av tvang, rettigheter og i hva det faktisk innebærer å ha en utviklingshemning. For det vet ikke de som blir tatt inn rett fra gata, og så skal det løpe rundt en stakkars vernepleier å holde kontroll i dette. Vi må ha flere fast ansatte, og vi må ha folk på heltid og vi må ha kursing og kompetanse. Derfor er vi i Arbeiderpartiet veldig opptatt av å styrke kommuneøkonomien, for det er ikke tvil om at dette er et ressursspørsmål, sa Bjørdal.

Les også: – Overrasket over statlig diskriminering

– Ingen krav til kompetanse før

Bente Stein Mathisen ble utfordret på det faktum at Bent Høie ikke har lovfestet vernepleiere og sosionomer, og hvordan det henger sammen med det som er beskrevet i NOU-en.

– Da vil jeg si en ting; da vi fikk en ny helse- og omsorgslov i 2012, og da var det ingen krav til kompetanse. Og da var det ikke vi som styrte. Nå begynner man på det arbeidet. Man har begynt med hjemmesykepleien, og jeg vil gjerne at vi skal stille krav til kompetanse på alle helse- og omsorgsfeltet, sa Stein Mathisen.

Hun fikk noe overraskende støtte fra Kirsti Bergstø.

– Kurs er bra, men ingen løsning

– Jeg synes det er bra at Høyre ser dette. Vi tenker nok vernepleiere først og fremst når vi ser på denne gruppa, men det vil ta tid å øke kompetansen dit at vi har nok folk med relevant kompetanse. Så det å tilby kurs, hvis alternativet er ingenting – det er jo faktisk bra. Men, det er jo ingen løsning på sikt i det hele tatt, sa Bergstø.

Hun fortalte om sin egen erfaring som etatsleder, der hun sendte alle ansatte på kurs for å øke kompetansen.

– Slikt trenger man kontinuerlig. Mer kurs og mer kompetanse, men vi må aldri glemme de som er bærebjelkene i arbeidet med utviklingshemmede, og det er vernepleierne – og den kompetansen trenger vi mer av.

28.10.2016
16:15
21.08.2023 17:14