TAKKER FO: Godt å ha FO i ryggen, forteller Ibtisam ILzghayyer, palestiner på gjestebenken under FO-kongressen.

TAKKER FO: Godt å ha FO i ryggen, forteller Ibtisam ILzghayyer, palestiner på gjestebenken under FO-kongressen.

Tri N. Dinh

– FO er våre venner og samarbeidspartnere

– Støtten fra FO gjør at vi kan gi palestinske barn en identitet utover det å være ofre for israelernes okkupasjon.
20.03.2015
12:37
27.08.2015 20:01

Vibeke.liane@lomedia.no

Direktør Ibtisam ILzghayyer ved Ghirass Cultural Center i Betlehem i Palestina har samarbeidet med FO siden senteret ble etablert i 1990.

Hun sitter på gjestebenken under FO-kongressen.

Stolte palestinere

– Uten FOs økonomiske støtte ville vi ikke hatt mulighet til å drive senteret. FOerne er våre samarbeidspartnere og nære venner, sier ILzghayyer.

Nærmere 1900 muslimske og kristne barn fra fire til 16 år besøker senteret hvert år.

– De lærer å være stolte av sin historie og kultur. Og at det å være mer enn å være offer eller å være med i en motstandsgruppe, framholder ILzghayyer.

Palestina = Politikk

Hun forteller at en uttalelse fra FO-kongressen om Israels okkupasjon av palestinske områder er viktig for henne i arbeidet på Ghirass Cultural Center

– Vi kan ikke snakke om Palestina uten å snakke om politikk. Bare det å komme seg til jobben er politikk på grunn av alle grensepostene og kontrollene, sier ILzghayyer.

Hun får støtte av Raed Amir som leder den forbundet for sosialarbeidere og psykologer i Betlehem.

– Vi får også støtte av FO. Den gjør det mulig for oss å bedre livsforholdene for sosialarbeidere i hele Palestina. Og for palestinske barn og familier, sier Amir.

Utvider okkupasjonen

De forteller at FOere som har besøkt Palestina flere ganger blir sjokkert over hvordan israelske settlere okkuperer stadig nye områder på Vestbanken.

– Settlerne får støtte av den israelske regjeringen til tross for at Høyesterett har sagt at okkupasjonen er ulovlig. Ingen kan stoppe dem, sier Amir.

Han mener det er likegyldig hvem som styrer Israel.

– Både høyre- og venstresiden støtter bosetterne, sier Amir.

Lyver for verden

Verken Amir eller ILzghayyer er overrasket over at statsminister Benjamin Netanyahu proklamerte at han er imot en to-statsløsning to dager etter at han ble gjenvalgt som israelernes president.

– Alle israelske politikere er imot en to-statsløsning. Om han har sagt noe annet til den norske utenriksministeren rett før valget har det ingen betydning i praktisk politikk, sier de.

Tydeligere støtte

ILzghayyer understreker at norske politikere er tydeligere i støtten til palestinerne enn politikere flest.

– Nå håper vi at de følger Sveriges eksempel og oppretter en palestinsk ambassade i Oslo. Da kan våre folk samarbeide enda nærmere, sier ILzghayyer.

20.03.2015
12:37
27.08.2015 20:01