– Det er veldig bra med flere sosialarbeidere på Stortinget, vi er nødt til å løfte sosialpolitikken, sier Mona Nilsen (Ap)
Ap-politikeren og barnevernspedagogen vil at sosialarbeidere skal bruke mindre tid på rapportering og mer tid på å jobbe direkte med brukerne av ulike tjenester.
– Sosialarbeidernes kompetanse er veldig viktig, det å forstå mekanismene, å forstå utenforskap, det er helt vesentlig, mener Mona Nilsen, stortingsrepresentant (Ap).
Michael Ulriksen
solfrid.rod@lomedia.no
– Bare her i Nordland har vi 7.000 som står utenfor utdanning og arbeid. Vi er nødt til å gjøre noe med dette, sier Mona Nilsen, fersk stortingsrepresentant fra Nordland Ap.
Hun er barnevernspedagog og var hovedtillitsvalgt i Narvik kommune før hun ble fylkesleder i FO og seinere Ap-politiker på kommune- og fylkesnivå.
– Hva mener du må gjøres for at færre skal stå utenfor arbeid og utdanning?
– Mange ting. Miljøetapeuter i skolen er viktig. Kommunene må få mer penger, slik at de kan ansette dem. Og så må vi utvikle en god verktøykasse som er lik over alt. Når en elev på en skole står i fare for å falle ut, må eleven møtes på samme måte som en elev i lignende situasjon på en annen skole, sier Nilsen.
Hun legger til at Nordland fylkeskommune jobber med en plan sammen med Nav og kommunene.
– Det kan handle om å kartlegge restarbeidsevne og interesser. Det er ikke sikkert at et vanlig løp gjennom videregående er riktig for alle. Men noen må jobbe med disse ungdommene. Kommuneøkonomi er et grått tema, men vi kommer ofte tilbake til dette: Kommunene må ha nok ressurser og nok fagkompetanse, mener Nilsen.
Barnevernspedagog valgt inn for Rødt: – Jeg har hjertet mitt på gølvet i en kommunal barnehage
Tillitsreform skal frigjøre tid
Hele, faste stillinger og tillitsreform i offentlig sektor står høyt oppe på lista over oppgaver når barnevernspedagog og tidligere FO-tillitsvalgt inntar sin plass på Stortinget.
Nilsen er bekymret for at ansatte i offentlige tjenester bruker så mye tid på å rapportere og dokumentere at de ikke får jobbet nok med de menneskene de skal hjelpe. En tillitsreform i offentlig sektor er Aps svar.
– Hvordan vil ansatte i kommunene merke en slik reform?
– For det første må vi gå inn og se på de rapporteringsrutinene som gjelder i dag. Sosialarbeidere skal ikke bare forvalte et system, de må få brukt sin kompetanse i direkte arbeid med dem som trenger hjelp, sier Nilsen.
Hun legger til at politikerne ikke nødvendigvis har svarene, men at de må lytte til de ansatte. Tillitsreformen skal rulles ut i tett samarbeid med fagforeningene, understreker den tidligere tillitsvalgte.
Vernepleier Marian inn på Stortinget: – Det føles helt fantastisk
Vil øremerke penger til barnevernet
Barnevernspedagogen er også bekymret for det kommunale barnevernet, som får et større ansvar i den nye barnevernsloven. I Nordland er det mange små kommuner som vil slite med dette, advarer Nilsen.
– Loven er vedtatt, så hva kan dere gjøre med det?
– Loven er vedtatt, men det er vår oppgave som politikere å sørge for at kommunene har ressurser til å løse oppgavene de får. Jeg mener at vi må øremerke midler til flere stillinger i barnevernet. I tillegg må kommunene, i hvert fall de små, se på hvordan de er organisert. Noen har allerede interkommunalt barnevern. Vi må løfte fram de gode eksemplene.
– Sosialpolitikken må løftes
Nilsen ser for seg en bratt læringskurve som fersk stortingsrepresentant, og er glad for at hun har erfaring fra både kommunestyre og fylkesting.
– Hva gleder du deg mest til når du nå skal på Stortinget?
– Det er nesten en skrekkblandet fryd. Men jeg gleder meg aller, aller mest til å være med på å utforme politikk som betyr noe for folk, og bidra til et samfunn med mindre forskjeller og flere muligheter. Det er et ærefullt oppdrag som jeg er veldig takknemlig for å få.
Sosionom Grete Wold (SV) er klar for Stortinget: – Sosialt arbeid og politikk går hånd i hånd
– Flere sosialarbeidere har kommet inn. Hva betyr det at folk med den bakgrunnen kommer på Stortinget?
– Det er veldig bra. Det handler om den sosialpolitikken som på mange måter har blitt litt borte. Det har vært en veldig dreining over til helse. Sosialpolitikken må løftes. Vi snakker mye om økte forskjeller, men vi trenger mer kunnskap. Sosialarbeidernes kompetanse er veldig viktig, det å forstå mekanismene, å forstå utenforskap, det er helt vesentlig.
Som tidligere ansatt og tillitsvalgt mener Nilsen at hun har verdifull innsikt i hvordan kommunale tjenester fungere. I tillegg har hun bevisst oppsøkt arbeidsplasser i offentlig sektor gjennom årets valgkamp.
– Der har jeg møtt tillitsvalgte som mer enn gjerne har delt av sin erfaring. Det tar jeg med meg videre, sier Nilsen.
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad