JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Sosialarbeidernes kompetanse er veldig viktig, det å forstå mekanismene, å forstå utenforskap, det er helt vesentlig, mener Mona Nilsen, stortingsrepresentant (Ap).

– Sosialarbeidernes kompetanse er veldig viktig, det å forstå mekanismene, å forstå utenforskap, det er helt vesentlig, mener Mona Nilsen, stortingsrepresentant (Ap).

Michael Ulriksen

– Det er veldig bra med flere sosialarbeidere på Stortinget, vi er nødt til å løfte sosialpolitikken, sier Mona Nilsen (Ap)

Ap-politikeren og barnevernspedagogen vil at sosialarbeidere skal bruke mindre tid på rapportering og mer tid på å jobbe direkte med brukerne av ulike tjenester.
14.09.2021
15:01
14.09.2021 15:12

solfrid.rod@lomedia.no

– Bare her i Nordland har vi 7.000 som står utenfor utdanning og arbeid. Vi er nødt til å gjøre noe med dette, sier Mona Nilsen, fersk stortingsrepresentant fra Nordland Ap.

Hun er barnevernspedagog og var hovedtillitsvalgt i Narvik kommune før hun ble fylkesleder i FO og seinere Ap-politiker på kommune- og fylkesnivå.

– Hva mener du må gjøres for at færre skal stå utenfor arbeid og utdanning?

– Mange ting. Miljøetapeuter i skolen er viktig. Kommunene må få mer penger, slik at de kan ansette dem. Og så må vi utvikle en god verktøykasse som er lik over alt. Når en elev på en skole står i fare for å falle ut, må eleven møtes på samme måte som en elev i lignende situasjon på en annen skole, sier Nilsen.

Hun legger til at Nordland fylkeskommune jobber med en plan sammen med Nav og kommunene.

– Det kan handle om å kartlegge restarbeidsevne og interesser. Det er ikke sikkert at et vanlig løp gjennom videregående er riktig for alle. Men noen må jobbe med disse ungdommene. Kommuneøkonomi er et grått tema, men vi kommer ofte tilbake til dette: Kommunene må ha nok ressurser og nok fagkompetanse, mener Nilsen.

Barnevernspedagog valgt inn for Rødt: – Jeg har hjertet mitt på gølvet i en kommunal barnehage

Tillitsreform skal frigjøre tid

Hele, faste stillinger og tillitsreform i offentlig sektor står høyt oppe på lista over oppgaver når barnevernspedagog og tidligere FO-tillitsvalgt inntar sin plass på Stortinget.

Nilsen er bekymret for at ansatte i offentlige tjenester bruker så mye tid på å rapportere og dokumentere at de ikke får jobbet nok med de menneskene de skal hjelpe. En tillitsreform i offentlig sektor er Aps svar.

– Hvordan vil ansatte i kommunene merke en slik reform?

– For det første må vi gå inn og se på de rapporteringsrutinene som gjelder i dag. Sosialarbeidere skal ikke bare forvalte et system, de må få brukt sin kompetanse i direkte arbeid med dem som trenger hjelp, sier Nilsen.

Hun legger til at politikerne ikke nødvendigvis har svarene, men at de må lytte til de ansatte. Tillitsreformen skal rulles ut i tett samarbeid med fagforeningene, understreker den tidligere tillitsvalgte.

Vernepleier Marian inn på Stortinget: – Det føles helt fantastisk

Vil øremerke penger til barnevernet

Barnevernspedagogen er også bekymret for det kommunale barnevernet, som får et større ansvar i den nye barnevernsloven. I Nordland er det mange små kommuner som vil slite med dette, advarer Nilsen.

– Loven er vedtatt, så hva kan dere gjøre med det?

– Loven er vedtatt, men det er vår oppgave som politikere å sørge for at kommunene har ressurser til å løse oppgavene de får. Jeg mener at vi må øremerke midler til flere stillinger i barnevernet. I tillegg må kommunene, i hvert fall de små, se på hvordan de er organisert. Noen har allerede interkommunalt barnevern. Vi må løfte fram de gode eksemplene.

– Sosialpolitikken må løftes

Nilsen ser for seg en bratt læringskurve som fersk stortingsrepresentant, og er glad for at hun har erfaring fra både kommunestyre og fylkesting.

– Hva gleder du deg mest til når du nå skal på Stortinget?

– Det er nesten en skrekkblandet fryd. Men jeg gleder meg aller, aller mest til å være med på å utforme politikk som betyr noe for folk, og bidra til et samfunn med mindre forskjeller og flere muligheter. Det er et ærefullt oppdrag som jeg er veldig takknemlig for å få.

Sosionom Grete Wold (SV) er klar for Stortinget: – Sosialt arbeid og politikk går hånd i hånd

– Flere sosialarbeidere har kommet inn. Hva betyr det at folk med den bakgrunnen kommer på Stortinget?

– Det er veldig bra. Det handler om den sosialpolitikken som på mange måter har blitt litt borte. Det har vært en veldig dreining over til helse. Sosialpolitikken må løftes. Vi snakker mye om økte forskjeller, men vi trenger mer kunnskap. Sosialarbeidernes kompetanse er veldig viktig, det å forstå mekanismene, å forstå utenforskap, det er helt vesentlig.

Som tidligere ansatt og tillitsvalgt mener Nilsen at hun har verdifull innsikt i hvordan kommunale tjenester fungere. I tillegg har hun bevisst oppsøkt arbeidsplasser i offentlig sektor gjennom årets valgkamp.

– Der har jeg møtt tillitsvalgte som mer enn gjerne har delt av sin erfaring. Det tar jeg med meg videre, sier Nilsen.

Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen

14.09.2021
15:01
14.09.2021 15:12