Menn i sosialt arbeid
Sju av ti savner flere mannlige kolleger
Er du sosialarbeider, er du mest sannsynlig omringet av kvinner på jobb. Hvordan skal man lokke flere menn til disse yrkene?
Kjønn spiller en rolle i arbeidshverdagen til sosialarbeidere. Det svarer et flertall av FOs tillitsvalgte i en spørreundersøkelse Fontene har gjort. Flertallet savner også flere menn på jobb.
Illustrasjon: Kjersti Synneva Moen
simen@lomedia.no
84 prosent av FOs medlemmer er kvinner. Tallet har stått på stedet hvil i flere tiår. Forsøkene på å lokke flere menn til sosialarbeideryrkene har ikke lykkes.
Men hva har det egentlig å si for arbeidsmiljøet og tjenestene som leveres at det er langt flere kvinner enn menn på jobb? Og hva skal til for å få tak i flere menn?
Fontene har spurt 1.450 tillitsvalgte i FO. 277 har svart på spørreundersøkelsen.
Her er hovedfunnene:
• 7 av 10 savner flere mannlige kolleger.
• 7 av 10 mener at kjønn spiller en rolle i arbeidshverdagen til sosialarbeidere.
• 8 av 10 er bekymret for at andelen menn holder seg lav.
• 9 av 10 tror flere menn ville valgt disse yrkene hvis lønna var høyere.
Om undersøkelsen
Spørsmålene er sendt til 1.450 tillitsvalgte i FO (Fellesorganisasjonen). 277 har svart, som tilsvarer 19 prosent av de tillitsvalgte.
71 prosent av respondentene er kvinner, 29 prosent er menn.
Disse utdanningene har respondentene: Barnevernspedagog (28 prosent), sosionom (40 prosent) og vernepleier (32 prosent).
Kjønn spiller en rolle
Tillitsvalgte svarer at kjønn spiller en rolle. Noen kommenterer at de har opplevd at samarbeid med mannlige kollegaer er mer effektivt og at det blir mer humor og bredere drøftinger på jobb når det er både kvinner og menn i arbeidsmiljøet. Andre peker på at det ved utageringer og truende situasjoner må være menn på jobb. Tillitsvalgte peker også på at ungdommer, særlig gutter, trenger å bli møtt av gode, mannlige forbilder.
«Kvinner på jobben ønsker ofte å jobbe sammen med menn.»
Sitat fra undersøkelsen
«Mange unge i dag har vokst opp i familierelasjoner med alenemor. I institusjonsarbeid er det viktig å ha en jevn fordeling av kjønn.»
Sitat fra undersøkelsen
Eneste mann
Ole Henrik Kråkenes er den eneste mannen i FOs ledelse. Han er utdannet barnevernspedagog. Kråkenes er ikke overrasket over at et stort flertall av medlemmene savner flere menn på jobb.
– Vi jobber i tjenester som møter ulike deler av befolkningen. Det bør være et mål at vi speiler dem vi skal møte. Økt mangfold er også bra for arbeidsmiljøet, sier han.
Ole Henrik Kråkenes er den eneste mannen i FOs ledelse.
Hanna Skotheim
Kråkenes har erfart at kjønn spiller en rolle i jobben som barnevernspedagog.
– Som mann har du en litt annen posisjon i møte med fedre i barnevernet eller unge menn som faller utenfor arbeidslivet.
– Er høyere lønn det som skal til for å lokke flere menn til disse yrkene?
– Det kan godt hende, og vi skal alltid jobbe for å styrke lønns- og arbeidsforholdene. Men dette handler om mer enn lønn. Vi må bli enda flinkere til å løfte fram de positive sidene ved å være sosialarbeider. Det er et praktisk og variert yrke med gode jobbmuligheter, der man kan gjøre en forskjell. Det tror jeg mange menn vil være opptatt av.
– Opplever du at disse yrkene sliter med dårlig omdømme blant menn?
– Det kan nok være at en del unge menn har en forestilling om at det er et yrke som ikke passer for dem. De er kanskje ikke klar over alle mulighetene som finnes i disse yrkene.
Menn velger mannsyrker
Nesten halvparten av de tillitsvalgte mener det er en fordel å være mann i deres yrke. De mener det kan være lettere for en mann å få jobb, nettopp fordi det trengs menn. Noen peker på at menn raskere går over i lederstillinger og at det er mindre konkurranse om jobbene.
Det er skjedd en utdanningsrevolusjon. Nå er det flere kvinner enn menn som har høyere utdanning, og stadig flere kvinner velger tidligere mannsdominerte yrker.
– Flere beveger seg inn i tradisjonelle mannsyrker, men menn har ikke gjort det samme andre veien, sier forsker Runa Myklebust ved Institutt for samfunnsforskning.
De velger fortsatt tradisjonelle mannsyrker.
– Likestillingsutviklingen har ført til at menn og kvinner gjør likere oppgaver hjemme og privat, men det har ikke endret menns preferanser når det kommer til yrkesvalg, sier Myklebust.
Forsker Runa Myklebust ved Institutt for samfunnsforskning skal undersøke hvorfor menn ikke velger tradisjonelle kvinneyrker.
Institutt for samfunnsforskning
Hvorfor er det sånn?
Myklebust peker på to etablerte forklaringer:
• Tradisjonelle kvinneyrker blir verdsatt lavere økonomisk og sosialt enn tradisjonelle mannsyrker.
– Det skaper et insentiv for kvinner til å velge typiske mannsyrker. Menn har ikke det samme insentivet til å velge kvinnedominerte yrker, sier Myklebust.
• Det er stereotypiske oppfatninger av typiske kvinneyrker og mannsyrker.
– Det er fortsatt en utbredt oppfatning om at kvinner er flinkere til å jobbe med relasjoner og omsorg, mens menn er bedre på tekniske ting. Det vil ikke bare påvirke hvordan man ser på andre, men også hva unge gutter og jenter vil tenke at de selv er flinke til.
Ifølge Myklebust viser forskning at menn som tar et utradisjonelt utdanningsvalg, i gjennomsnitt er eldre enn menn som starter på mer mannsdominerte studier.
– De som vil bli sykepleiere har gjerne vært i saniteten i militæret eller jobbet på skolefritidsordning, og erfart at dette er gøy eller interessant. De har gjort seg noen utypiske erfaringer, sier Myklebust.
Hun tror det kan ha sammenheng med at jenter oftere har erfaring med omsorgsoppgaver i oppveksten, som å sitte barnevakt.
Trenger rollemodeller
Hvordan skal man få flere menn på kroken? Vi spurte de tillitsvalgte i undersøkelsen hva de mener skal til for å tiltrekke seg flere menn. Flere peker på at arbeidsmiljøet må forbedres, og at menn opplever «drama» og «baksnakking» på arbeidsplassen, noe som ofte blir forklart som typisk for et kvinnedominert yrke. Mange mener også bedre lønn og målrettede rekrutteringstiltak kan gjøre yrket med attraktivt for menn. Noen foreslår at man kanskje må fremme yrket som så krevende og tøft som det faktisk er.
«Bedre og mer markedsføring av det betydningsfulle samfunnsoppdraget som ligger i disse jobbene samt bedre lønn.»
Sitat fra undersøkelsen
«Jeg tenker at man må vise menn at dette er en mulig karrierevei. Jeg skjønner ikke at det ikke satses på dette på samme måte som kvinner i realfagsyrker.»
Sitat fra undersøkelsen
Hva mener forskeren er løsningen? Runa Myklebust mener man må korrigere inntrykket av hva som er typiske manns- og kvinneyrker.
Mannlige rollemodeller
Hun forteller at flere studiesteder har satt i gang prosjekter med mannlige rollemodeller.
– Oppfatningen av at det er et kvinneyrke blir reprodusert når du kun ser kvinner som utfører jobben. Et konkret tiltak, heller enn å snakke om det, er å se mannlige rollemodeller i praksis, sier forskeren.
– På sykepleierstudiet bruker de mannlige studenter som rollemodeller. De drar på besøk til videregående skoler og snakker om faget.
– Er menn mer opptatt av lønn enn kvinner?
– Studier blant elever på videregående skole i Norge viser at det er litt, men ikke veldig store forskjeller i hvor opptatt kvinnelige og mannlige elever er av lønn. Studier blant kvinner og menn som allerede er i utdanning, for eksempel sykepleierstudenter, viser at kvinnene er like opptatt av lønn som menn, sier Myklebust.
Hun leder et forskningsprosjekt som skal se på de konkrete årsakene til at menn velger bort kvinnedominerte yrker.
– Handler det om lønn? Eller at det jobber mange kvinner der? Eller er det kanskje arbeidsoppgavene? Det vil vi finne ut.
Mannsikon - skript
Flere saker
Kjell Arne Lie tar en kort prat med en av de andre mennene han jobber med, Nematullah Haidari. Han er helt fersk i arbeidslivet og i barnevernstjenesten, mens Lie har begynt å forberede seg på pensjonistlivet.
Hanna Skotheim
Kjell Arne Lie (66) har jobba med barn og unge siden 80-tallet. Veldig ofte som eneste mann
Kjønn spiller en rolle i arbeidshverdagen til sosialarbeidere. Det svarer et flertall av FOs tillitsvalgte i en spørreundersøkelse Fontene har gjort. Flertallet savner også flere menn på jobb.
Illustrasjon: Kjersti Synneva Moen
Sju av ti savner flere mannlige kolleger
Vårin Frøvoll (t.v.), Tordis Stokka og Cecilia Pomah Frimpong er nervøse før eksamen, siden så mange strøk i fjor.
Simen Aker Grimsrud
I fjor strøk nesten halvparten på juss-eksamen: – Vi er nervøse
Ingrid Marie Bjølstad er i dag rusfri. Det takker hun Molde behandlingssenter for.
Hanna Skotheim
– Jeg tror ikke jeg hadde levd i dag uten Molde behandlingssenter
Den 60 år gamle mannen finner roen når han tegner. Han er glad for den hjelpen han har fått ved å være i behandling på Molde behandlingssenter.
Hanna Skotheim
Den 60 år gamle mannen hadde rusa seg i 30 år. Nå er behandlingsstedet i fare
Lisbeth Norshus, leder i FO Oslo synes det er vanskelig å ta stilling til om omstillingen er bra eller bekymringsfull.
Hanna Skotheim