JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-splittelsen fortsetter inn i skjebneuka: – Folk er skuffet og forbanna

Nå rykker LO i Trondheim ut og oppfordrer ansatte i staten om å stemme nei til den avtalen som ligger på bordet. Kan få store konsekvenser, svarer LO Stat.
LO i Trondheim anbefaler medlemmer om å stemme nei til LO Stats anbefalte løsning. I Oslo og i Bergen vil de ikke komme med slike råd.

LO i Trondheim anbefaler medlemmer om å stemme nei til LO Stats anbefalte løsning. I Oslo og i Bergen vil de ikke komme med slike råd.

Roy Ervin Solstad

berit.baumberger@fagbladet.no

Streiken til Unio og Akademikerne er over.

Men hva skjer videre med lønnsoppgjøret i staten?

Det er fortsatt helt i det blå.

Nå kan det faktisk bli streik på «motsatt side» – hvis LO Stat ikke får med seg medlemmene på den avtalen de har forhandlet fram.

– Den kommende uka blir utrolig viktig og spennende for LO-fellesskapet. Tariffoppgjøret for de statsansatte er blitt et av årets største politiske dramaer, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt mandag morgen.

Klar beskjed fra nord

Samtidig rykker LO i Trondheim ut:

– Vi anbefaler alle å si nei, oppsummerer LO-leder i Trondheim, Svein Åge Samuelsen, til Fagbladet.

Dette er i strid med hva blant annet Fagforbundet og Fellesorganisasjonen (FO) har sagt: De anbefaler den fremforhandlede løsningen. NTL har sagt nei, men NTL Nav har sagt ja. Også Skolenes landsforbund (SL) har sagt nei.

Med andre ord: Meningene innad i LO-familien spriker.

– Våre tillitsvalgte har et gjennomgående krav: Mest lønn må fordeles sentralt. Når avtalen som ligger på bordet, innebærer 75 prosent til lokale forhandlinger, så sier vi nei. Det er stikk i strid med hva vi har vedtatt i mange år, sier Samuelsen i LO Trondheim.

– En tillitsvalgt i FO har kalt avtalen «skikkelig ræva». Hva vil dere kalle den?

– Folk er skuffet og forbannet, sier Samuelsen.

– Her har LO Stat forhandlet seg bort. Jeg er veldig bekymret for hvordan det slår ut for resten av offentlig sektor dersom dette resultatet blir stående, sier Astrid T. Kjelsnes, sekretær i LO i Trondheim og omegn.

– Kan få store konsekvenser

LO Stats nestleder Henriette Jevnaker er informert om anbefalingen fra Trondheim.

– Vi hører at det skjer. Det er synd at de gjør det uten å gå i dialog med oss om en slik anbefaling som kan få store konsekvenser. Det kan hende at de ikke sitter med all informasjon, og de er heller ikke part i avtalen, sier Jevnaker.

LO Stats nestleder Henriette Jevnaker.

LO Stats nestleder Henriette Jevnaker.

Ole Palmstrøm

Én eller flere avtaler?

Striden i det statlige oppgjøret har i stor grad handlet om hvorvidt det skal være én eller to tariffavtaler i staten.

I dag er det to avtaler: Én for YS og LO – og én for Akademikerne og Unio.

Regjeringa og LO Stat er blant de som har ønsket seg tilbake til én avtale. De mener dagens system med ulike avtaler gir ulik lønn for likt arbeid. Det er også argumentet de har brukt for å si ja til den fremforhandlede avtalen:

– Forhandlinger er å gi og ta, og lik lønn for likt arbeid ble det avgjørende her, sa Fagforbundet-topp Svend Morten Voldsrud til Fagbladet nylig.

Kan bli tre avtaler?

Streiken i staten ble avsluttet med tvungen lønnsnemnd. Nå blir det Rikslønnsnemnda som avgjør utfallet av lønnsoppgjøret for Unio og Akademikerne. Det skjer først til høsten.

De kan for eksempel lande på å la dem beholde dagens avtale.

Akkurat nå pågår uravstemninger i LO Stat og hos YS Stat, der medlemmene må ta stilling til hva de synes om avtalen.

Hva medlemmene ender opp med å si, kan bli avgjørende for utfallet videre:

– Slik jeg ser det, kan vi i verste fall ende opp med tre avtaler: Én for YS, én for LO Stat og én for Akademikerne og Unio, sa tillitsvalgt Bjørn Ingar Skogvang i Fagforbundet nylig.

Bjørn Ingar Skogvang mener det kan bli hele tre avtaler.

Bjørn Ingar Skogvang mener det kan bli hele tre avtaler.

Kai Hovden

Uravstemningen som pågår i Fagforbundet, har frist 14. juni.

20. juni skal resultatet fra LO Stat og YS Stat legges frem for Riksmekleren.

Fornøyd med måling

Bare åtte prosent av befolkningen er uenig eller svært uenig i at det må være én tariffavtale i staten, skrev FriFagbevegelse om en Sentio-måling nylig.

– Vi tenker at dette er i tråd med det folk tenker. Folk er opptatt av lik lønn for likt arbeid i vårt samfunn, som nettopp er bygd på at det skal være små forskjeller, sier LO Stats Henriette Jevnaker.

Bergen og Oslo blander seg ikke

I LO i Oslo har de ikke gått ut med «råd», slik LO i Trondheim har gjort:

– LO i Oslo har ikke for vane å blande seg opp i dette, så vi har ingen rådgivende funksjon der. Men vi hjelper til dersom det blir streik, sier Ingunn Gjerstad, leder i LO i Oslo.

Det samme gjelder LO i Bergen ved Fauzia Hussain-Wiik.

– Vi har heller ingen planer om å ta stilling, sier Hussain-Wiik.