JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
May-Britt Heiberg Prøis jobber på koronasenteret i Fredrikstad.

May-Britt Heiberg Prøis jobber på koronasenteret i Fredrikstad.

Privat

Vernepleier May-Britt besvarer koronatelefonen i Fredrikstad: – Det er spennende å gjøre noe nytt

May-Britt Heiberg Prøis skrev seg på beredskapsliste og var positiv til å bidra på koronasenteret, da smittenbølgen kom til Fredrikstad.
27.09.2020
20:00
25.09.2020 15:13

anne@lomedia.no

Vanligvis jobber vernepleier May-Britt Heiberg Prøis i Nav Fredrikstad med å følge opp sykemeldte. Da pandemien kom, skrev hun seg på beredskapsliste. På den listen har hun stått, inntil for tre uker siden. Da kom en ny smittebølge til Østfold, og Prøis ble spurt om å bidra på kommunens koronasenter.

– Jeg tok utfordringen. Jeg gikk over frivillig, selv om arbeidsgiver jo har styringsrett og uansett kunne bestemt dette, sier hun.

Ser ut til å være få

Tidlig i pandemien havnet vernepleiere på listen over helsepersonell som kunne settes til å gjøre andre oppgaver. Mye kan tyde på at kommunalt ansatte vernepleiere foreløpig har vært skjermet. Fylkesavdelingen FO Viken har tatt kontakt med sine tillitsvalgte, og svært få har meldt fra om at deres vernepleiere har opplevd å bli omdisponert eller beordret.

Beordring følger helseberedskapsloven og helsepersonelloven, mens omdisponering er innenfor arbeidsgivers styringsrett.

– Det ville vært en merkelig prioritering å ta vernepleiere som jobber i boliger for utviklingshemmede, til å spore smitte, så vi har heller ikke forventet en slik situasjon, sier Gry Juvelid, profesjonsfaglig ansvarlig i FO Viken.

Gry Juvelid er profesjonsfaglig ansvarlig i FO Viken.

Gry Juvelid er profesjonsfaglig ansvarlig i FO Viken.

Werner Juvik

Hun understreker at vernepleiere er etterspurt og nødvendige i tjenester til utviklingshemmede og at de ble ekstra viktige da dagtilbud stengte.

Leder i FO Viken, Ingunn Strand Johansen, støtter det:

– Jeg glad for at få vernepleiere i kommunene ser ut til å ha blitt omdisponert. Det er tynt med vernepleiere i enkelte kommuner i Viken. De vi har er nødvendige med tanke på forsvarlig medisinering og tvangsvedtak, sier hun.

Lisa begynte i ny jobb i Nav og ble sendt hjem med PC og mobil: – Det er spesielt å begynne i ny jobb i en tid som dette

Snakker i telefon i sju timer

May-Britt Heiberg Prøis skal jobbe på koronasenteret i tilsammen fire uker. Det er den tiden arbeidsgiver har akseptert å låne henne bort.

– De merker jo på Nav at jeg er borte, og arbeidsoppgaver hoper seg nok opp, men mye av jobben min vanligvis er administrativ, så det er ikke så ille at jeg er borte, sier hun humoristisk.

På koronasenteret er oppgaven hennes å besvare telefoner. Hun snakker med dem som ringer inn, og vurderer om de bør testes og settes opp til time.

– Jeg snakker i telefon 7,5 time hver dag. Med rundt 35 samtaler om dagen blir det intenst. Men jeg synes det er spennende å gjøre noe nytt en kort periode.

– Får du brukt vernepleier-kompetansen din?

– Vel, på en måte kunne kanskje hvem som helst gjort denne jobben, samtidig bruker jeg helsefaglig kompetanse til å vurdere om folk skal testes, sier hun.

Slik tar du imot nye kolleger som må jobbe hjemmefra

Hun kjenner til en annen vernepleier som er omdisponert til koronaseneteret, ellers er det ansatte fra Pedagogisk-psykologisk tjeneste og helsesykepleiere blant annet som er der.

– Jeg har hatt en positiv opplevelse, sier hun.

Flere i helseforetakene

Mens relativt få vernepleiere i kommunene ser ut til å ha vært omdisponert, har flere vernepleiere i helseforetaket Vestre Viken opplevd å bli det.

– Ingen er blitt beordret, men de er blitt kraftig motivert, sier foretakstillitsvalgt Harald Baardset.

På Blakstad sykehus ble blant annet en hel avdeling med mange vernepleiere omgjort til koronaavdeling; de forberedte seg på å ta imot psykiatriske pasienter med korona. Det kom ingen, så nå er personellet tilbake i vanlig drift.

På Drammen sykehus ble dessuten vernepleiere fra habiliteringsavdelingen flyttet til å jobbe på smittevernavdeling på sykehuset.

– I startfasen av pandemien var vi positive til å bidra i en dugnad, men vi har også vært opptatt av at vi må klare å være med i beredskap uten at det i for lang tid skal gå utover våre grupper, sier Baardset.

Det har også vært holdningen hos lederne i FO Viken. På lik linje med andre helsearbeidere med autorisasjon er det riktig, og ikke minst viktig at også vernepleiere kan benyttes, sier Gry Juvelid.

– Så har vi full forståelse for at det kan være krevende å gjøre noe helt annet enn hva man har jobbet med før. Man kan gå fra å være spesialist på sitt område til å være novise. Det er utfordrende og krevende, sier hun.

Ingen nasjonale tall

Fontene har spurt Helsedirektoratet om hvor mange vernepleiere som har vært omdisponert eller beordret til nye oppgaver fra mars i år. Fagdirektør Svein Lie svarer at Helsedirektoratet ikke har totaloversikten over hvilke grupper av helsepersonell som har blitt omdisponert til andre oppgaver under pandemien.

– Kommunene må handle raskt i utbruddssituasjoner, og et omfattende rapporteringsregime ville i seg selv legge beslag på mye ressurser, sier han.

Kommunene rapporterer hver uke til fylkesmannen. Der er bemanningsutfordringer og problemer med å opprettholde ordinære tjenester en del av denne rapporteringen.

– I en liten kartlegging Helsedirektoratet har gjort, svarer 12 prosent av kommunene at vernepleiere har vært en etterspurt gruppe i koronatiden, sier han.

Leste du denne? Da barnevernssaken i Samnanger sto på som verst i vår, måtte Ole Mikalsen være de ansattes klippe. Da var det godt å ha småbruket å komme hjem til etter arbeidsdagens slutt

27.09.2020
20:00
25.09.2020 15:13