JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sosialkonsulenten i fengselet ble sendt på hjemmekontor: – Koronareglene har vært for strengt tolket

Ellen Utsi takket ja til digital kaffeprat med FOs ledelse, men hadde så mye å si at hun ikke hadde tid til å drikke kaffen.
– Det har vært liten oppmerksomhet om innsattes hverdag i koronatiden, mener sosialkonsulent Ellen Utsi.

– Det har vært liten oppmerksomhet om innsattes hverdag i koronatiden, mener sosialkonsulent Ellen Utsi.

Nadia Frantsen

18.05.2021
09:58
18.05.2021 11:52

anne@lomedia.no

Pandemien har hindret FO-ledelsen fra å komme på besøk på arbeidsplassene. Derfor inviterte de til digitale møter for å høre hvordan det står til. Ellen Utsi, regiontillitsvalgt i Kriminalomsorgen region øst og en gruppe plasstillitsvalgte booket møte.

– Jeg har ikke hatt kontakt med FO-ledelsen siden koronaen slo til og hadde veldig mye på hjertet. Det var ikke tid til kaffe! sier sosionom Ellen Utsi.

Hva hadde du behov for å formidle?

– Hverdagen nå påvirker innsatte veldig. Vi som er sosialkonsulenter i fengsel får ikke møte dem like ofte som før og må bruke visir, munnbind og holde to meters avstand. Det gjør noe med relasjonen.

Er det ikke greit med litt avstand til kriminelle?

– Nei, jeg får ikke gjort jobben min! Jeg ble sendt 50 prosent av arbeidstiden på hjemmekontor. Reglene har vært praktisert alt for strengt. Det sies at de som kan ha hjemmekontor skal ha det, men jeg kan jo ikke snakke med innsatte på Teams eller mobil, de har jo ikke internett. De har fått iPader med et dataprogram vi kan kommunisere i, men det var så hakkete at vi ga opp.

Hva trenger de innsatte å prate med deg om?

– Jeg har måttet prioritere de som skal løslates kommende halvår, for å hjelpe med bolig, sosialhjelp og andre tjenester i kommunene. Andre har for eksempel gjeldsproblematikk. De samtalene har jeg måttet prioritere bort. Gjelda blir ikke borte, så det må vi tar når jeg får lov å komme mer på jobb.

Hvorfor var dette viktig å ta opp med FOs ledelse?

– Det har vært liten oppmerksomhet om innsattes hverdag i koronatiden. FO-ledelsen sa at dette var de ikke klar over, så min magefølelse var riktig. Nå vet en større del av FO hvordan situasjonen er og kan snakke om hvilke følger korona har også for kriminalomsorgen, domfelte, innsatte.

Ellen Utsi er sosialkonsulent i et fengsel på østlandet og reagerer på at hun er blitt sendt på hjemmkontor halvparten av arbeidstiden.

Ellen Utsi er sosialkonsulent i et fengsel på østlandet og reagerer på at hun er blitt sendt på hjemmkontor halvparten av arbeidstiden.

Nadia Frantsen

Hvordan opplever du den psykiske helsen til innsatte?

– Mange sliter! Psykologene har også færre møter og snakker mye på telefon. Da det var smitteutbrudd i fengselet, ble jeg bekymret for innsatte som satt i karantene på cellene. Nei, jeg håper på en normal hverdag snart.

Har du forslag til strakstiltak?

– Jeg skjønner fengselets behov for å minimere folk inn og ut av bygget, men det bør vises mer fleksibilitet overfor oss som har innsatt-kontakt.

Hva gjør du på hjemmekontoret?

– Jeg leser meg opp på dommer, er i fagsystemet vårt, gjør tillitsvalgtarbeid.

Hvem vil du ikke stå fast i heisen med?

– Jeg er god på å tie stille uansett når det trengs …

Hva ville du brukt en ekstra ferieuke til?

– Da ville jeg brukt enda mer tid på hundeutstilling, som jeg bruker den femte ferieuka mi til.

Hva spiser du til lunsj?

– Brødskiver med salami. Hjemme varierer jeg litt mer.

Hvem fortjener mer lønn?

– Oss på gølvet, som gjør en forskjell for folk.

Navn: Ellen Utsi.

Yrke: Sosialkonsulent i fengsel, regiontillitsvalgt i Kriminalomsorgen region øst.

Aktuell: Tok en digital kaffeprat med FOs ledelse.