JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Sosialarbeidere må engasjere seg i klimakampen 

På Svalbard ser Kjersti Grosvold Maudal klimaendringer utenfor døra si. Herfra forbereder hun undervisning i grønt sosialt arbeid for kommende sosialarbeidere.
Sosialpolitikk er vevd sammen med klimapolitikk, mener Kjersti Grosvold Maudal.

Sosialpolitikk er vevd sammen med klimapolitikk, mener Kjersti Grosvold Maudal.

Hanna Skotheim

anne@lomedia.no

Hun har ivret for å få temaer som bærekraft og grønt sosialt arbeid på pensum ved VID vitenskapelige høgskole. Denne høsten holder hun de første forelesningene om hvordan sosialarbeidere kan jobbe grønt. Hun forbereder undervisningen fra hjemmekontoret på Svalbard, hvor hun bor med familien.

BAKGRUNN: Nå skal sosialt arbeid farges grønt

Hva legger du i grønt sosialt arbeid?

– En definisjon jeg liker ganske godt er at grønt sosialt arbeid integrerer kunnskap om menneskers påvirkning på sitt miljø, som i dag kommer til uttrykk av global oppvarming og klimaforandringer og hvordan dette endrer menneskers livsvilkår.

Hvorfor er det viktig at studenter lærer om dette?

– Vi må lære oss å inkludere miljø og klima i arbeidet vårt. Grønt sosialt arbeid er ikke noe eget vi skal drive med, men det inngår i klimapolitikken og sosialpolitikken. Vi kaver nok litt rundt i startgropen og er ikke sikre på hva grønt sosialt arbeid skal bety for oss, men bevissthet om dette er viktig.

Hvordan ble du opptatt av grønt sosialt arbeid?

– Da jeg flyttet til Svalbard i 2020 så jeg klimaendringene fysisk. Det gjorde at jeg ble opptatt av sammenhenger mellom klimaendringer og sosialpolitikk. Natur og klima er del av konteksten som påvirker oss. Mer flom, flere skred vil for eksempel ramme de med dårligst boliger. Hvis jeg hadde vært sosialarbeider på Svalbard, ville skred-sikkerhet rundt boliger vært en naturlig del av min jobb.

REPORTASJE: – Utviklingshemmede må også få delta i det grønne skiftet

Jobber du grønt?

– Det har vært et stort dilemma for meg å ha hjemmekontor på Svalbard og jobbe på VID i Oslo. Det gjør at jeg må fly to til tre ganger i semesteret. Samtidig tilfører det engasjementet mitt noe å bo tett på klimaendringene. Det er tydelig at klima påvirker sosiale forhold, for eksempel hvor folk kan bo.

Hvis man er sosialarbeider og skal jobbe grønt, hva gjør man da? 

– Miljøterapeuter på skole må for eksempel kunne snakke med barn om klimaendringer for å trygge de. Noen mangler fremtidshåp, så kompetanse innenfor dette er viktig. Jobber man på Nav, kan man bidra til at egen organisasjon fatter vedtak som er bærekraftige; gi ytelser så det er mulig å kjøpe kvalitet.

Bør sosialarbeidere engasjere seg for en grønnere politikk?

– Ja, det har jeg alltid ment. Sosialarbeidere må engasjere seg i klimakampen. Klimapolitikk er sosialpolitikk fordi endringer i klima kan endre livsgrunnlag og lokalsamfunn. Hvis vi ikke får en god klimapolitikk, vil vi få flere ulikheter, flere fattige, flere migranter. Utdanningsinstitusjoner i sosialt arbeid og fagforbundet har kanskje ikke tenkt at klimaspørsmål er høringer de skal svare på, men det bør de.

Hanna Skotheim

Grønt sosialt arbeid integrerer kunnskap om menneskers påvirkning på sitt miljø

Hvem: Kjersti Grosvold Maudal

Hva: Høyskolelektor ved VID vitenskapelige høgskole, fakultet for sosialfag

Hvorfor: Underviser studenter i grønt sosialt arbeid

Hvem: Kjersti Grosvold Maudal

Hva: Høyskolelektor ved VID vitenskapelige høgskole, fakultet for sosialfag

Hvorfor: Underviser studenter i grønt sosialt arbeid