JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

DEBATT:

En av fire kommuner mangler lavterskeltilbud innen psykisk helse og rus

Rusbehandling stopper ikke ved utskrivelse. For å unngå at mennesker blir svingdørspasienter, trenger vi helhetlige, sosialfaglige tilbud.
Vi oppfordrer regjeringen til å sørge for at lovfesting av lavterskeltilbud innen psykisk helse og rus snart blir en realitet, skriver Jorunn H. Heggelund.

Vi oppfordrer regjeringen til å sørge for at lovfesting av lavterskeltilbud innen psykisk helse og rus snart blir en realitet, skriver Jorunn H. Heggelund.

CRUX

Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Fontene her.

Manglende lavterskeltilbud i kommunene kan hindre målet om å gi personer med rusmiddelproblemer en ny start, slik den nye forebyggings- og behandlingsreformen har som intensjon.

Regjeringens nye forebyggings- og behandlingsreform har nylig vært på høring. Reformen understreker retten til et verdig liv og nødvendig helsehjelp for personer med rusmiddelproblemer.

Samtidig retter reformen tydelig innsats mot mer spesialisering og mer medisinering.

Trenger helhetlige tilbud

Rusbehandling stopper ikke ved utskrivelse, og løses ikke av ett fagfelt alene.

For å unngå at mennesker blir svingdørspasienter, trenger vi helhetlige, sosialfaglige tilbud. Det må være lav terskel for kontakt med relevante hjelpetilbud, enten man er i aktiv rus eller trenger oppfølging etter behandling.

Mange av menneskene vi i stiftelsen CRUX jobber for, trenger hjelp til å finne fast bolig og arbeid, i tillegg til behandling.

De trenger «væresteder», nettverk og meningsfulle aktiviteter å fylle dagene med.

Lavterskeltilbud kuttes

«Gode tjenester der folk bor» er et av de tre store innsatsområdene i regjeringens Opptrappingsplan for psykisk helse (2023-2033). Lavterskeltilbud er en av hovedsatsingene i planen.

Regjeringen har som mål at innbyggerne i alle landets kommuner skal ha tilgang til lavterskeltilbud der man kan få god og lett tilgjengelig hjelp uten krav om henvisning.

Det framgår av Opptrappingsplanen at regjeringen utreder om lavterskeltilbud i kommunene skal lovfestes.

En SINTEF-rapport fra 2024 viser likevel at 25 prosent av landets kommuner står uten slike tilbud.

Tilbud som ikke er lovpålagte tjenester, ligger lagelig til for hogg når kommuneøkonomien strupes.

Det er også nærliggende for pressede kommuner å spare inn på tjenester som er gratis for brukerne og ikke har krav til henvisning.

Vi har nylig lagt ned oppfølgingssenteret CRUX Vindfanget i Bjørnafjorden kommune på grunn av manglende finansiering. Tilbudet har vært viktig for mennesker i sårbare livssituasjoner.

Veien tilbake kan være lang

Rusutfordringer og psykisk helse er tett sammenvevd. Dårlig økonomi, sosial angst, fravær av bolig og jobb forverrer ofte problemene.

Mennesker som har opplevd mange nederlag, trenger tid til å reise seg igjen. Mange vil kanskje heller aldri komme dit at de kan jobbe fullt ut.

Som en del av arbeidet med forebyggings- og behandlingsreformen bør regjeringen sikre tilgangen til lavterskeltilbud, både til mennesker som ikke er klare for behandling, og de som trenger oppfølging og ettervern i tiden etter. Integrert ettervern kan være avgjørende for å sikre varige resultater og forebygge tilbakefall.

Vi oppfordrer regjeringen til å sørge for at lovfesting av lavterskeltilbud innen psykisk helse og rus snart blir en realitet.