Det er på tide å gjøre noe med vernepleiermangelen av respekt for både brukere og vernepleierne selv
DEBATT: Norge mangler 20 000 vernepleiere, og etterspørselen stiger stadig.
Antallet studieplasser i vernepleierfaget må økes, skriver Tobias Drevland Lund. (Illustrasjonsfoto)
Ole Martin Wold
Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Fontene her.
Vernepleierutdanningen ble oppretta i 1961 for å bistå personer med utviklingshemming. Likevel uttalte Lossiusutvalget at «knapt noe annet arbeidsfelt i Norge er så avhengig av ufaglært arbeidskraft» i 1973. Ti år senere, i 1983, var vernepleierandelen magre 8,7 prosent.
I juni 2020 kom rapporten «Ingen tid å miste» som avdekker at vernepleierandelen kun har steget til 10,7 prosent siden 1983.
Fellesorganisasjonen (FO) og en rekke brukerorganisasjoner anbefaler at nærmere 70 prosent av de ansatte har relevant høyere utdanning. For å nå dette mangler Norge over 20 000 vernepleiere. I «Ingen tid å miste» konkluderer FO og NAKU med at de kommunale tjenestene er faglig uforsvarlige. Under koronakrisa ble dette svært tydelig.
Kompetansen må heves
I perioden etter 12. mars 2020 innførte over 40 prosent av landets kommuner ulovlig besøksstans for disse brukerne. Personer som trenger forutsigbarhet og trygghet i hverdagen ble ulovlig isolert. I ettertid har KS unnskyldt dette med at kommunene misforsto regelverket. Rødt aksepterer ikke at deler av befolkningen systematisk får rettighetene sine tilsidesatt.
For at personer med utviklingshemming skal oppleve samme rettsvern og trygghet som den øvrige befolkninga må kompetansen heves i de kommunale tjenestene. Da må vi utdanne flere vernepleiere.
I dag får bare én av fire søkere til vernepleierstudiet studieplass. Samtidig var vernepleie den tredje mest etterspurte kompetansen under koronakrisa, ifølge Nav. Antallet studieplasser i vernepleierfaget må økes slik at man på sikt kan nå målet om 70 prosent ansatte med relevant høyere utdanning.
Ønsker en opptrappingsplan
Derfor er jeg glad for at Rødt i tråd med anbefalinger fra FO, vedtok på landsstyremøtet vårt i desember 2020 at vi ønsker en opptrappingsplan for vernepleierstudiet som øker studiekapasiteten med 10 prosent årlig i en tiårs periode. Samtidig må vernepleie bli pålagt kompetanse i kommunene i Helse- og omsorgstjenesteloven.
Det er på tide å gjøre noe med vernepleiermangelen av respekt for både brukere og vernepleierne selv!
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad