Det er på tide å gjøre noe med vernepleiermangelen av respekt for både brukere og vernepleierne selv
DEBATT: Norge mangler 20 000 vernepleiere, og etterspørselen stiger stadig.
Antallet studieplasser i vernepleierfaget må økes, skriver Tobias Drevland Lund. (Illustrasjonsfoto)
Ole Martin Wold
Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Fontene her.
Vernepleierutdanningen ble oppretta i 1961 for å bistå personer med utviklingshemming. Likevel uttalte Lossiusutvalget at «knapt noe annet arbeidsfelt i Norge er så avhengig av ufaglært arbeidskraft» i 1973. Ti år senere, i 1983, var vernepleierandelen magre 8,7 prosent.
I juni 2020 kom rapporten «Ingen tid å miste» som avdekker at vernepleierandelen kun har steget til 10,7 prosent siden 1983.
Fellesorganisasjonen (FO) og en rekke brukerorganisasjoner anbefaler at nærmere 70 prosent av de ansatte har relevant høyere utdanning. For å nå dette mangler Norge over 20 000 vernepleiere. I «Ingen tid å miste» konkluderer FO og NAKU med at de kommunale tjenestene er faglig uforsvarlige. Under koronakrisa ble dette svært tydelig.
Kompetansen må heves
I perioden etter 12. mars 2020 innførte over 40 prosent av landets kommuner ulovlig besøksstans for disse brukerne. Personer som trenger forutsigbarhet og trygghet i hverdagen ble ulovlig isolert. I ettertid har KS unnskyldt dette med at kommunene misforsto regelverket. Rødt aksepterer ikke at deler av befolkningen systematisk får rettighetene sine tilsidesatt.
For at personer med utviklingshemming skal oppleve samme rettsvern og trygghet som den øvrige befolkninga må kompetansen heves i de kommunale tjenestene. Da må vi utdanne flere vernepleiere.
I dag får bare én av fire søkere til vernepleierstudiet studieplass. Samtidig var vernepleie den tredje mest etterspurte kompetansen under koronakrisa, ifølge Nav. Antallet studieplasser i vernepleierfaget må økes slik at man på sikt kan nå målet om 70 prosent ansatte med relevant høyere utdanning.
Ønsker en opptrappingsplan
Derfor er jeg glad for at Rødt i tråd med anbefalinger fra FO, vedtok på landsstyremøtet vårt i desember 2020 at vi ønsker en opptrappingsplan for vernepleierstudiet som øker studiekapasiteten med 10 prosent årlig i en tiårs periode. Samtidig må vernepleie bli pålagt kompetanse i kommunene i Helse- og omsorgstjenesteloven.
Det er på tide å gjøre noe med vernepleiermangelen av respekt for både brukere og vernepleierne selv!
Flere saker
Den 60 år gamle mannen finner roen når han tegner. Han er glad for den hjelpen han har fått ved å være i behandling på Molde behandlingssenter.
Hanna Skotheim
Traumebehandlinga hjalp ham ut av rusen. Nå kan den være i fare
Lisbeth Norshus, leder i FO Oslo synes det er vanskelig å ta stilling til om omstillingen er bra eller bekymringsfull.
Hanna Skotheim
Rusinstitusjoner avvikles i Oslo: – Vi er urolige for hva dette betyr
Unio og Akademikerne streiket i statsoppgjøret i år. Onsdag kom den endelige avgjørelsen.
Beate Oma Dahle / NTB
LO Stat tapte i Rikslønnsnemnda. Det blir avtalen medlemmene ikke ville ha
– Lønn er viktig for både kvinner og menn som vil bli sosialarbeidere, sier FO-leder Marianne Solberg. Her med Claus Moxnes Jervell.
Kasper Holgersen
Flere menn må inn i sosialarbeider-yrket: – Vi må si til gutta at vi trenger dem
FO-leder Marianne Solberg kom med en tydelig beskjed til NHO.
Simen Aker Grimsrud
FO-lederen på streikemarkering: – Kom ikke og tilby oss småpenger
Sosionom Anita Ingjerd og psykolog Karoline Seheim leder foreldregruppe i Lillestrøm.
Anne Myklebust Odland