Samlet seg, og vant
FO-kongressen samlet seg om en profesjonsspesifikk utdanningspolitisk plattform. Og påla det nyvalgte landsstyret å prioritere arbeidet med den kommende stortingsmeldingen om utdanning til velferdsstaten.
solfrid.rod@lomedia.no
Ni avdelinger jobbet i løpet av kongressen fram et forslag om en profesjonsspesifikk utdanningspolitisk plattform. Dette som alternativ til landsstyrets forslag om en felles plattform for hele forbundet.
Hvor generell eller profesjonsspesifikk plattformen skal være, har vært en et av de sentrale spørsmålene på årets FO-kongress, som avsluttes i dag.
Krevende farvann
De ni avdelingene argumenterte for at et profesjonsforbund med flere profesjoner ikke kan navigere i et krevende utdanningspolitisk farvann uten å tydeliggjøre de ulike profesjonenes kompetanse og utviklingsbehov.
Tilhengerne av landsstyrets generelle plattform advarte mot å låse handlingsrommet for det påtroppende landsstyret.
En plattform skal være overordnet, den skal ikke være for detaljert, mente blant annet delegater fra Vest-Agder og Rogaland.
Forhastet
I dette spørsmålet endte det med fullt gjennomslag for de ni avdelingene. De fikk imidlertid ikke kongressen med seg på å vedta innholdet i de profesjonsspesifikke delene.
Det blir forhastet her og nå, og må jobbes mer grundig med, mente flertallet i salen. Og ga landsstyret fullmakt til å meisle ut kapitler for henholdsvis sosionomer, barnevernpedagoger, vernepleiere og velferdsarbeidere.
Må snu seg raskt
Flere talere viste til den kommende stortingsmeldingen om utdanninger til velferdsstaten. Regjeringens signaler om at det muligens er for mange utdanninger, gjør det nødvendig for FO å snu seg raskt, mente mange.
Kongressen vedtok at landsstyret gir arbeidet med denne stortingsmeldingen høy prioritet.
Omfang og lengde
Redaksjonskomiteen har jobbet dag og natt med den utdanningspolitiske plattformen, og det var en stund knyttet spenning til om de ville klare å samle seg om en innstilling.
Det greide komiteen nesten. Innstillingen var imidlertid delt på et punkt under visjon for kunnskap og kompetanseutvikling. Her slås det fast at utdanningenes faglige innhold, kvalifikasjonsnivå, omfang og lengde skal sikre at studentens kunnskap og kompetanse fyller profesjonenes samfunnsmandat.
To av komiteens medlemmer var imot at ”omfang og lengde” skulle inn her, men dette ble vedtatt av kongressen.
Bred debatt
Den vedtok videre, etter et forslag fra Heidi Klokkervold (FO Sør-Trøndelag) at landsstyret skal invitere medlemmer og tillitsvalgte rundt om i landet til en bred utdanningsdebatt i samarbeid med seksjonsrådene i neste periode.
Etter forslag fra Jorunn Gjedrem (FO Vest-Agder) fikk plattformen inn et nytt punkt om yrkesutøvernes samfunnskritiske mandat. Dermed slår den ferske plattformen fast følgende:
”FO skal arbeide for at utdanninger og kompetanseutvikling stimulerer til refleksjon over faglige og etiske utfordringer i arbeidet og til analyseferdigheter over samfunnsstrukturer som skaper sosial ulikhet og sosiale problemer.”
Mer om den utdanningspolitiske plattformen i neste utgave av Fontene.
Siste nytt
Rusreformen burde skilt mellom ungdom på vei inn i rus og voksne med tung avhengighet, mener sosionom Håvard Berge.
Jacob Buckhard
– Tenk hvis vi bommer! Jeg her redd mange flere unge vil utvikle rusproblemer, sier sosionom om rusreformen
– Jeg ønsker å vise leserne at ting ikke bare er sort/hvitt, men at det ligger mer bak. Ikke for å unnskylde, men for å forklare hvorfor det kan gå ganske galt med enkelte, sier Anette Moe, sosionom og forfatter.
Aslak Kittelsen
Sosionom hedret for krimbok: – Jeg er opptatt av menneskesinnet og arv og miljø
Mye lest
Styrk familiene dere møter, ikke svakeliggjør oss! Innrøm feilgrep, og be om unnskyldning når det trengs, oppfordrer en mor i dette innlegget.
Drew Hays/Unsplash
Råd fra en barnevernsmamma
Vi er i ferd med å bekjempe en pandemi. Det er all grunn til å være fornøyd om dagen. Men vi må ikke begå et nytt, kollektivt feilgrep, skriver Frøydis Helen Andersen i dette innlegget.
Privat