JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tapte anbud etter 700 år

100 ansatte og 31 rus- og psykiatripasienter havner på gata etter at Oslo Hospital tapte anbudsrunden.
22.11.2010
10:32
16.12.2013 14:40

eirik.dahl.viggen@lomedia.no

Hospitalet åpnet i 1290 som behandlingssted for spedalske. Nå behandler de alvorlige psykiske lidelser. Siden 2005 har de hatt avtale med Helse Øst og Sør-Øst. Det er slutt.

Beskjeden kom på e-post fra Helse Sør-Øst 8. november. Hospitalet når ikke opp i anbudskonkurransen. Plassene avvikles innen fire måneder.

– Utrolig

– Dette er ikke til å tro, sier klubbleder for et titall FO-ere på hospitalet, Rannei Rogne.

Sosionomen har jobbet her i 16 år.

– Jeg kan ikke forstå at et sykehus som oss bare skal avvikles. Det står jo ikke noe om hvem som eventuelt skal overta pasientene våre heller, sier fungerende avdelingsoverlege Rez Koksvik.

Sosionom Marte Skinnarmo har trivdes godt her de siste fire årene.

– Helse Sør-Øst sier de har vurdert kvalitet og pris. Men det går ikke an å sammenlikne oss med for eksempel rehabiliteringstilbud som har en psykolog på 50 pasienter, sier Skinnarmo.

For pasientgruppen ved Oslo hospital er både krevende og dyr. Døgnbemanning koster. Det trengs like fullt, uavhengig av budsjettbalansen i helseregionen, mener de ansatte vi snakker med.

Kostbar overnatting

Oslo Hospital er en ideell stiftelse. I fjor solgte de tjenester til Helse Sør-Øst for 80 millioner kroner, fordelt på 17 åpne og 14 lukkede plasser. Det meste går til lønn.

Hospitalet skiller seg ut ved at pasientene kan være her fra en til seks måneder. Det er lenge i dagens psykiatri. En av pasientene har vært her snart to år. Ennå har ikke kommunen hans funnet noen egnet bolig til ham.

Skinnarmo er ikke så redd for å miste jobben. Det er verre for pasientene, mener hun.

– Hvordan skal det gå når bydelene skjærer ned, DPS-ene får mindre budsjett, døgnplasser legges ned? Poliklinisk behandling kan i mange tilfeller ikke erstatte innleggelse, sier sosionomen, som frykter konsekvensene.

– Det blir vanskeligere å bli innlagt. Selv etter selvmordsforsøk havner de raskt på gata igjen.

Skaper svingdørspasienter

Hospitalet har satset på sosialfaglig kompetanse. Det skal sikre det kritiske sluttleddet, når pasientene skal tilbakeføres til samfunnet. Skinnarmo og sosionomkollegene hennes bruker kompetansen sin på å samarbeide med bydelene om individuelle planer og botrening.

Var det feil strategi for å vinne anbud?

– Forsvinner den biten, blir det bare svingdørspasienter, mener Skinnarmo.

Pasientene står i kø for å legge seg inn på hospitalet. Men døra stenges. Hospitalet skal klage på avgjørelsen innen 26. november.

22.11.2010
10:32
16.12.2013 14:40