JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blottla flyktninger hele 2010

Politiet har helt siden januar stilt ut sensitive personopplysninger i vinduene sine. – Et klart lovbrudd, og ekstra alvorlig siden det rammer en utsatt gruppe, sier Datatilsynet.
18.11.2010
04:00
16.12.2013 14:38

torgny.hasaas@lomedia.no

edv@lomedia.no

Glippen som Politiets utlendingsavsnitt beklaget tirsdag er ikke et engangstilfelle. Bilder som LO-Aktuelt og Fontene har fått tilgang til, dokumenterer at søknader om norsk statsborgerskap har ligget til fritt innsyn gjennom politiets glassvegg i lang tid. Bildene er sensurert av oss, ikke av politiet.

– Dette rommet har vært et arkiv for statsborgerskapsaker siden 15. januar. Vi har hele tiden planlagt å henge opp gardiner, men det er ikke blitt gjort. Vi har vært slepphendte, innrømmer leder for Oslopolitiets utlendings og forvaltningsseksjon, Bjørn Vandvik.

Det var 15. januar at Politiets utlendingsavsnitt flyttet inn i de nye lokalene i Schweigaardsgate. Et stort antall personer har dermed vært på utstilling hos politiet de siste 11 månedene.

Datatilsynet: – Særlig alvorlig

– Jeg har sjelden sett et personvernbrudd av denne karakteren, sier en overrasket kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra.

– Dette er et klart lovbrudd. Det som gjør saken særlig alvorlig er at papirene tilhører en spesielt utsatt gruppe.

Fant pass- og personnumre i bunkevis

Den 27. juni i år syklet Harald Brustad seg en tur for å se på den nye gangbrua over jernbanesporene på Oslo S. På vei til brua får han øye på bunker av sakspapirer bak en glassvegg. Det er søknader om norsk statsborgerskap. På gangveien opp til brua passerer han Politiets utlendingsavsnitt. Liggende rett innenfor glassveggen ser Brustad foto, person- og passnummer, opprinnelsesland og telefonnummer til menn, kvinner og barn. De kommer fra tidligere sovjetrepublikker og land i Midt-Østen, Sør-Asia og Afrika. Land mange flyktninger kommer fra. Også pårørendes opplysninger er godt synlig. Brustad reagerer, tar bilde av mappene og tipser både VG og Dagbladet. De tar ikke saken.

Sist helg, nesten et halvt år seinere, er Fontenes journalist på samme turen og får se tilsvarende mapper liggende åpent i de samme vinduene.

– Det er ingen hemmelighet at vi oppbevarer utlendingssaker i bygget, sier Bjørn Vandvik i Oslo politidistrikt.

– Men sjansen for at noen skal bryte inn glasset og ta med seg mappene, vurderes som liten. Opplysningene som synes gjennom vinduet er ikke så sensitive, selv om dette helt klart er uheldig og ikke skulle skjedd. Personnummer bør ikke ligge offentlig, innrømmer Vandvik.

– Fatale konsekvenser

– Det kan få fatale konsekvenser hvis sensitive opplysninger om flyktninger kommer på avveie, sier Majoran Vivekananthan, ansvarlig redaktør i Utrop.

En av mappene vi har bilde av tilhører en av Vivekananthan landsmenn fra Sri Lanka.

– Agenter opererer i Norge og samler informasjon om disse menneskene. Når personopplysninger ligger framme på denne måten, skal det ikke mye til før det kommer på avveie. I så fall vil det bli brukt for alt det det er verdt, advarer han.

Det omfatter ifølge Utrop-redaktøren å bli registrert hos myndighetene i Sri Lanka eller å bli hengt ut på internett, en praksis han kjenner flere konkrete eksempler på. Han er overrasket over at mappene har ligget framme helt siden januar.

– Viser holdning til flyktninger

– Det signaliserer en holdning. Man tenker at dette er jo bare asylsøkere. Jeg tror ikke dette kunne skjedd på et kontor som håndterer norske borgere, sier Vivekananthan.

– Jeg tar avstand fra den måten å se saken på. Jeg kjenner meg ikke igjen i at vi ikke tar dette alvorlig, sier Bjørn Vandvik i Oslo-politiet.

Frykter ID-tyver

Tomas Bagackas Høholt var en av dem som hadde søknaden sin om statsborgerskap på utstilling fram til mandag kveld.

– Jeg er litt stresset nå. Jeg må snakke med familiens advokat. Det er mulig jeg må endre noen opplysninger for å beskytte meg selv, sier litaueren.

Han frykter at noen skal rappe identiteten hans.

– Da jeg var på politihuset, tenkte jeg at det er et sikkert sted. Men dette er trist og sløvt av politiet.

– Elementært og skuffende

Hvis ikke politiet leverer en avviksmelding på eget initiativ denne uken, vil Datatilsynet ilegge et overtredelsesgebyr. Som plaster på såret hadde Politiets utlendingsavsnitt i går teipet opp et flak gråpapir på vinduet og lagt hvite A4-ark på toppen av papirbunkene.

– Man legger ikke sensitive personopplysninger på gulvet på denne måten. Om de fester papir på vinduet eller legger et ark over bunkene, er det fortsatt sårbart. Dette helt elementært og skuffende av politiet, som mer enn noen annen etat burde skjønne hvor sensitivt dette er, sier Ove Skåra i Datatilsynet.

18.11.2010
04:00
16.12.2013 14:38