JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politiet eksponerer flyktninger

Vil du se hvem som har søkt statsborgerskap? Vær så god, politiet har satt mappene i et utstillingsvindu for oss.
15.11.2010
14:49
16.12.2013 14:36

edv@lomedia.no

Ved jernbanesporene inn til Oslo S har det kommet et digert utstillingsvindu for den som er nysgjerrig på asylsøkere og andre utlendinger. Oslopolitiets utlendingsavsnitt i Schweigaardsgate har nemlig glassvegger. En gangvei går inntil fasaden, så det er lett å se inn.

På gulvet en meter foran oss ligger saksmapper og dokumenter stablet i bunker. Bildene er sensurert av oss, ikke av politiet.

Her ligger de for åpent innsyn: En ung mann fra en tidligere sovjetstat, kvinner og menn fra land i Asia og Afrika. Land som pressen gjerne omtaler som «regimer». Søknad om norsk statsborgerskap står det på hvert ark. De er fylt ut med passfoto, navn, fødselsdato, personnummer, opphavsland, yrke og nåværende adresse. Arkene er merket med logoen til Utlendingsdirektoratet (UDI).

Utstrakt flyktningspionasje, advarer PST

Hele 19 land har spioner i Norge. Flere av dem driver såkalt flyktningspionasje. De følger med på folk fra deres egne land som nå er i Norge. Det fortalte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NRK.no før helgen.

Nå virker det som om politiet selv legger forholdene til rette for snoking.

– Ikke helt gjennomtenkt arkitektur

– Du må forvente at politiet er i stand til å håndtere sensitive personopplysninger forsvarlig. Det er opplagt at de sitter på opplysninger som ikke skal vises fram på denne måten, sier generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Ann-Magrit Austenå, til Fontene.

– Jeg har ikke noe behov for å konspirere om at dette skjer fordi mappene tilhører utlendinger. Det virker som om lokalene ikke er helt gjennomtenkt arkitektonisk, sier Austenå.

Ubeskyttet

Bak de nærmeste papirstablene er flere hyllemeter med saksmapper. Alt sammen beskyttet av et glassvindu. I etasjen under har vi innsyn til saksbehandlernes kontorer. Flere personmapper ligger utover skrivebordene.

Justisdepartementet ønsket ikke å kommentere denne saken i dag. Hverken UDI eller ledelsen ved Oslopolitiets utlendingsavsnitt har vært tilgjengelig for kommentar i ettermiddag.

Vi har i mellomtiden prøvd etter beste evne å sladde over personopplysningene på bildene. Alle er tatt søndag ettermiddag. Den som vil lese mer kan ta turen ned til Politiets utlendingsavsnitt.

15.11.2010
14:49
16.12.2013 14:36