Vil ha kommunepenger til ungdom
Seniorrådgiver i Nav-direktoratet Njål-Petter Svensson mener ruspolitikken i Norge kan sammenlignes med å tørke opp på golvet mens det renner fra krana. Det er på tide å satse mer på oppsøkende og forebyggende arbeid mot ungdom i risikosonen, mener han.
Saken oppsummert
mia.paulsen@lomedia.no
Han tror kommunene bør få øremerkede midler til å hindre rekruttering av ungdom til rusmiljøer. Svensson har arbeidet med rusproblemer siden han var ung sosionom på 60-tallet, og innledet på en fagkonferanse i regi av Forbundet mot rusgift i dag.
Mange overdoser
Utredningen fra Stoltenberg-utvalget har gjort sitt til at diskusjonen er dreid i retning skadereduksjon og et bedre liv for de tyngste rusmisbrukerne -- de som gjerne vil ha hjelp. At Norge sammen med Luxembourg har Europas høyeste overdosedødelighet understreker at det er nødvendig. De siste ti åra har mer enn 2000 mennesker dødd av overdoser i Norge, ifølge NTB.
Kostbart frafall
Men Svensson oppfordret til også å vie mer oppmerksomhet mot de som er unge, vanskelige og ikke vil ha hjelp. Men som trenger det.
– Ungdomstida er spesiell og sårbar. Det er merkelig at ungdomstida ikke har fått gjennomslag i hjelpeapparatet, sier han.
Frafall fra skolen koster samfunnet i gjennomsnitt over 12 millioner kroner for hver elev som dropper ut. Antallet unge uføre er tredoblet de siste 20 år. Å få ungdom i jobb ville spare milliarder, understreker Njål-Petter Svensson.
Klarte det i Nordland
Få kommuner driver i dag oppsøkende arbeid utenfor kontortida for å nå ungdom i sviktsonen. Ett unntak er prosjektet Ungdom i Svevet, som omfatter ni Nordlands-kommuner.
– De får tak i ungdom «på tur» før de er blitt helt nedkjørt. Det dreier seg om tett individuell oppfølging pluss meningsfylt aktivitet eller arbeid. De har forsøkt mye forskjellig, men den viktigste erfaringen er at du må ut på gata – utenom kontortid — med oppsøkende virksomhet hvis du vil ha tak i denne gruppa, sier Svensson.
Flere saker
Barnevernsarbeidere i Østfold øver på scenarioer for å bli bedre i yrket. Camilla Galstad spiller rusa mor.
Anne M. Odland
Camilla spiller rusa mor: – Rollespill gjør oss bedre
Da Bredtveit høysikkerhetsavdeling ble stengt, flyttet 30 kvinner hit til Ullersmo fengsel.
Gorm Kallestad/NTB
Flere slår alarm om kvinner i fengsel: – Vi er understimulerte og nedprioriterte
Kvinnen på bildet er medlem av urfolksorganisasjonen CPK som arbeider for å beskytte urfolks rettigheter mot selskaper som driver med skogbruk, vannkraft og gruvedrift.
Hanna Skotheim
– Vi eksisterer ikke i dette rasistiske systemet
Berit Jacobsen er leder i Norsk barnevernlederforening. Hun mener det ikke nødvendigvis er mindre krevende å jobbe i en liten barnevernstjeneste.
Fartein Rudjord
Skal ledere i små barnevernstjenester tjene minst?
Brian Cliff Olguin
Sjekk hva barnevernslederen i din kommune tjener
Kjell Arne Lie synes ikke hans eget forbund har vært helt tydelige i spørsmålet om masterkrav i barnevernet.
Hanna Skotheim