JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blåser liv i institusjonen

Bergen kommune flytter utviklingshemmede barn til sentralinstitusjonen Vestlandsheimen. – En omsorgsgetto, ifølge SV-politiker og FO-er Oddny Miljeteig.
24.06.2010
14:47
16.12.2013 13:39

edv@lomedia.no

Bergen skal opprette en større avlastningsbolig for barn og unge med bl.a. autismediagnose. Det blir åtte faste plasser som skal brukes på omgang av 40 hjemmeboende barn og unge.

To eksisterende avlastningstilbud slås dermed sammen og samlokaliseres i Åsane. Det skjer i bygningene til den tidligere sentralinstitusjonen Vestlandsheimen.

Pårørende og opposisjonspolitikerne i Bergen frykter at avlastningsboligen vekker den gamle institusjonen til live.

– Barna flyttes tilbake i historien. Kommunen er i glideflukt vekk fra inkluderingstankegangen og inn i en omsorgsgetto.

Det sier FO-medlem Oddny Miljeteig, som er SVs gruppeleder i Bergen bystyre og leder for kommunens Helse- og sosialkomité. Hun er tidligere fylkessekretær i FO Hordaland.

Tilbake til institusjonen

Vestlandsheimen ble åpnet i 1964 under navnet «Vestlandsheimen for åndsveike», en av de store sentralinstitusjonene for utviklingshemmede. Den huset opptil 400 beboere. Institusjonen ble avviklet da Helsevern for psykisk utviklingshemmede (HVPU) ble lagt ned i første halvdel av 1990-tallet. Siden er bygningene brukt til undervisning, asylmottak og fengsel. Bjørgvin fengsel ligger bare et steinkast unna.

– Udemokratisk

Miljeteig frykter at innsparingstiltakene samlet sett setter reformen i revers. Det skjer for å spare penger og uten noen egentlig debatt, hevder hun.

– Kommunen kan ikke bevege seg vekk fra prinsippene i ansvarsreformen (som avviklet HVPU, red. anm.) i budsjettbalansens navn, sier Miljeteig.

Sverresborg avlastningsbolig, som ligger i Bergen sentrum, er et av tiltakene som stenger i sommer og flyttes ut til Vestlandsheimen, i landlige omgivelser nord for byen.

– Det er symboltungt at dette skjer på den gamle Vestlandsheimen. Hele poenget med reformen på 1990-tallet var at utviklingshemmede ut fra sine egne forutsetninger skulle bo i et lokalmiljø, ikke i institusjon, sier Miljeteig.

Bergen SV og Bergen Ap krever at Helse- og sosialkomiteen gjennomfører en høring kommende høst om tjenestene og tiltakene for byens utviklingshemmede.

– Må utnytte boligmassen

Birthe Taraldset (H), selv medlem i Helse- og sosialkomiteen i Bergen, bestrider på det sterkeste at den nye avlastningsboligen er et skritt på veien til omsorgsgettoen.

– Åtte plasser er ikke mange. Det blir fremdeles et lite miljø. Dessuten er dette avlastning, ingen skal bo der permanent.

– Hvorfor valgte dere akkurat Vestlandsheimen, med den historiske belastningen mange forbinder med stedet?

– Man har foretatt en grundig avveining av hvilke områder og bygningsmasse som kommunen har til rådighet. En er nødt til å tenke litt annerledes for å utnytte ressursene godt nok, sier Taraldset, som ikke ser samlokalisering som noe onde i seg selv.

– Den gangen Vestlandsheimen ble avviklet, var det mange som ønsket å beholde den og som opplevde overgangen til små enheter som smertefull. Bildet er ikke svart hvitt. Disse vyene om at alle skal bo i små enheter passer ikke for alle. Det kan tenkes at vi i fremtiden bygger noe større boenheter.

– Er det opp til dere i kommunen å bestemme det?

– Det er ikke snakk om veldig store enheter. Vi skal ikke bryte de vedtakene som er gjort nasjonalt.

24.06.2010
14:47
16.12.2013 13:39