JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnevernsbarna støtter streiken

– Jeg håper streiken i barnevernet ikke blir langvarig, våre barn kan ikke vente. Samtidig støtter vi de ansattes krav om høyere lønn, sier Maria Reklev organisasjonssekretær i Landsforeningen for barnevernsbarn.

Reklev understreker at Landsforeningen støtter en styrking av barnevernet både når det gjelder lønn og stillinger.

Klar for lang streik

Ved Ytrebygda barnevernkontor i Bergen streiker ti FO medlemmer. Foreløpig er 20 FOere i Bergen tatt ut i streik, flere står klar til å rykke ut på kort varsel. De gikk ut i streik sammen med 190 FOere rundt i landet klokka 08.00 i dag tidlig.

Plasstillitsvalgt Irene Almeland ved Ytrebygda barnevernkontor deler bekymringen for barnevernsbarna, men er klar for en lang streik.

– Tilbudet fra KS for dårlig i forhold til likelønn. Dessuten er KS sitt ønske om lokal fordeling ikke akseptabelt, sentrale oppgjør er best for å sikre en rettferdig fordeling, sier Almeland.

Omsorg for brukerne

Også barnevernsjef Gunvor Nilsen er blant de streikende. Allerede før pinse sendte hun ut et brev til brukerne og pårørende av barnevernkontoret i Ytrebygda hvor hun fortalte at saksbehandlerne ikke ville være tilgjengelige under streiken, og at avklaring i sakker ville bli utsatt. Det samme gjelder oppfølging av saker og møter.

– Barnevernvakta kan ta akuttsituasjonene, men vi har beslutningsmyndighet og oppfølgingsansvaret i sakene, sier Nilsen.

Barnevernkuratorene jobbet til seint på kvelden onsdag for å gjøre unna de viktigste sakene. Mens vi snakker undertegner Nilsen et vedtak som ble ferdigbehandlet halv elleve kvelden før.

– Det er ikke light saker vi jobber med. To uker for en familie som er i en krisesituasjon er lenge, sier Nilsen.

Sårbare unger

Barnevernkurator Hege Eide innrømmer at det er frustrerende å streike i forhold til brukerne.

– Men vi må tenke langsiktig i forhold til lønn. Når lønna er lav blir ikke folk lenge, det går ut over kvaliteten på tjenestene, sier Eide.

Reklev er glad for at de ansatte ved barnevernkontoret har bestrebet seg på å lette problemene for brukerne.

– Men dette er sårbare unger som ofte har lidd lenge. De tåler ikke flere utsettelser, nettopp derfor håper jeg at streiken ikke blir langvarig, framholder Reklev.

Få talspersoner

Når barnehagene streiker er mediene fulle av foreldre som forteller om hvordan det er når de må ha med seg ungene på jobben.

– Våre brukere er ikke ressurssterke, og kan ikke stå fram i media. De er usynlige, da blir vi det også. Vi tar oss av de svakeste barna, nettopp derfor er kvaliteten på tjenesten viktig. Lønn og kvalitet henger sammen understreker Eide.