Ullent Nav om velferdsfaget
En egen velferdsutdanning ble opprettet for å bygge opp Nav. Nå er Nav så utydelig på å ansette dem at yrket er truet, melder FOs Linda Hye.
edv@lomedia.no
Høgskolen i Oslo startet opp bachelorstudiet Velferdsfag høsten 2003, samtidig som Høgskolen i Agder satte i gang bacheloren i Arbeids- og velferdsforvaltning. FO organiserer dem som tar disse utdanningene, under yrkestittelen velferdsarbeidere. I det siste har det vært en del tvil om utdanningene skulle fortsette. Utfordringen er å få nok søkere. Det ser likevel ut til at nye kull fylles opp fra høsten, forteller Linda Hye, leder for Velferdsarbeiderutvalget i FO.
– Men framtiden er usikker om vi ikke får flere aktører på banen, sier hun.
Flere høgskoler har vist interesse for å lage tilsvarende utdanningsløp, men foreløpig siter de på gjerdet. Ulne signaler fra den viktigste arbeidsgiveren, Nav, er noe av årsaken.
– Fraværende Nav
– Nav har vært veldig fraværende, sier Hye.
– Det virker som et ømfintlig tema i etaten hvilken kompetanse de skal satse på. Det er mange yrkesgrupper på banen som krever sin plass.
Heldigvis for Hye og kollegene hennes fastslår Rambøll-rapporten som kom rett før påske at utdanningen velferdsfag er avgjørende for at hele Nav-prosjektet skal lykkes.
Markedseffekt
Men Nav etterspør ikke spesifikt velferdsviterne, ifølge Hye. Jobbannonsene etterlyser isteden «samfunnsfaglig utdanning». Reklameeffekten blant dem som vurderer utdanningene blir dårlig og søkertallene synker.
– Det er lite kunnskap om utdanningen vår i Nav, selv om de gjerne vil ha oss når vi først søker jobbene. Sosionomene og vi utfyller hverandre svært godt i førstelinja, der det handler om integrering og ivaretakelse, sier Hye, som håper velferdsfaget skal markedsføres tydeligere og fra flere høgskoler.
Siste nytt
FO støtter oppropet til vernepleier Trond Helgheim Spurkeland.
Hanna Skotheim
FO støtter miljøterapeut-opprop, nå har 2.400 signert
17-åringen angrer ikke på at han sa ja til ungdomsoppfølging. Miljøarbeider Xhevat Abedin (t.h) har gitt ham nye perspektiver på ting.
Nadia Frantsen
17-åringen ville helst i fengsel. I stedet fikk han spille ball med miljøarbeider Xhevat Abedin
Mye lest
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO
Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt
Gunvor Wærnes har så langt vaksinert rundt halvparten av beboerne på sykehjemmet som takket ja til vaksinen. Her får vernepleieren første dose av vaksinen selv.
Privat