JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ullent Nav om velferdsfaget

En egen velferdsutdanning ble opprettet for å bygge opp Nav. Nå er Nav så utydelig på å ansette dem at yrket er truet, melder FOs Linda Hye.
26.04.2010
11:19
16.12.2013 13:08

edv@lomedia.no

Høgskolen i Oslo startet opp bachelorstudiet Velferdsfag høsten 2003, samtidig som Høgskolen i Agder satte i gang bacheloren i Arbeids- og velferdsforvaltning. FO organiserer dem som tar disse utdanningene, under yrkestittelen velferdsarbeidere. I det siste har det vært en del tvil om utdanningene skulle fortsette. Utfordringen er å få nok søkere. Det ser likevel ut til at nye kull fylles opp fra høsten, forteller Linda Hye, leder for Velferdsarbeiderutvalget i FO.

– Men framtiden er usikker om vi ikke får flere aktører på banen, sier hun.

Flere høgskoler har vist interesse for å lage tilsvarende utdanningsløp, men foreløpig siter de på gjerdet. Ulne signaler fra den viktigste arbeidsgiveren, Nav, er noe av årsaken.

– Fraværende Nav

– Nav har vært veldig fraværende, sier Hye.

– Det virker som et ømfintlig tema i etaten hvilken kompetanse de skal satse på. Det er mange yrkesgrupper på banen som krever sin plass.

Heldigvis for Hye og kollegene hennes fastslår Rambøll-rapporten som kom rett før påske at utdanningen velferdsfag er avgjørende for at hele Nav-prosjektet skal lykkes.

Markedseffekt

Men Nav etterspør ikke spesifikt velferdsviterne, ifølge Hye. Jobbannonsene etterlyser isteden «samfunnsfaglig utdanning». Reklameeffekten blant dem som vurderer utdanningene blir dårlig og søkertallene synker.

– Det er lite kunnskap om utdanningen vår i Nav, selv om de gjerne vil ha oss når vi først søker jobbene. Sosionomene og vi utfyller hverandre svært godt i førstelinja, der det handler om integrering og ivaretakelse, sier Hye, som håper velferdsfaget skal markedsføres tydeligere og fra flere høgskoler.

26.04.2010
11:19
16.12.2013 13:08