Ullent Nav om velferdsfaget

En egen velferdsutdanning ble opprettet for å bygge opp Nav. Nå er Nav så utydelig på å ansette dem at yrket er truet, melder FOs Linda Hye.
26.04.2010
11:19
16.12.2013 13:08

edv@lomedia.no

Høgskolen i Oslo startet opp bachelorstudiet Velferdsfag høsten 2003, samtidig som Høgskolen i Agder satte i gang bacheloren i Arbeids- og velferdsforvaltning. FO organiserer dem som tar disse utdanningene, under yrkestittelen velferdsarbeidere. I det siste har det vært en del tvil om utdanningene skulle fortsette. Utfordringen er å få nok søkere. Det ser likevel ut til at nye kull fylles opp fra høsten, forteller Linda Hye, leder for Velferdsarbeiderutvalget i FO.

– Men framtiden er usikker om vi ikke får flere aktører på banen, sier hun.

Flere høgskoler har vist interesse for å lage tilsvarende utdanningsløp, men foreløpig siter de på gjerdet. Ulne signaler fra den viktigste arbeidsgiveren, Nav, er noe av årsaken.

– Fraværende Nav

– Nav har vært veldig fraværende, sier Hye.

– Det virker som et ømfintlig tema i etaten hvilken kompetanse de skal satse på. Det er mange yrkesgrupper på banen som krever sin plass.

Heldigvis for Hye og kollegene hennes fastslår Rambøll-rapporten som kom rett før påske at utdanningen velferdsfag er avgjørende for at hele Nav-prosjektet skal lykkes.

Markedseffekt

Men Nav etterspør ikke spesifikt velferdsviterne, ifølge Hye. Jobbannonsene etterlyser isteden «samfunnsfaglig utdanning». Reklameeffekten blant dem som vurderer utdanningene blir dårlig og søkertallene synker.

– Det er lite kunnskap om utdanningen vår i Nav, selv om de gjerne vil ha oss når vi først søker jobbene. Sosionomene og vi utfyller hverandre svært godt i førstelinja, der det handler om integrering og ivaretakelse, sier Hye, som håper velferdsfaget skal markedsføres tydeligere og fra flere høgskoler.

26.04.2010
11:19
16.12.2013 13:08