Ikke tilbud til ungdom i Telemark
Ungdomspsykiatrisk senter i Skien holder stengt. På tross av sine 23 ansatte kan de formelt sett ikke gjøre jobben sin.
mia.paulsen@lomedia.no
Mange av de 23 er fagutdannede med klinisk kompetansen og har spesialkompetanse på miljøterapi. Men senteret mangler psykologspesialist og psykiater. Ifølge regelverket må dette være til stede for at de kan ha vedtakskompetanse. Det gjelder blant annet vedtak om tvangsinnleggelser. Etter at legen og psykologspesialisten forsvant fra senteret, har dette vært løst ved at en ekstern lege har fattet vedtakene på vegne av senteret. Men nå er den ordningen slutt, og hele senteret stengte den 29. januar.
Uten tilbud
Dermed mistet 8 ungdommer sitt tilbud om miljøterapeutisk oppfølging. De er blitt utskrevet til hjem eller voksenpsykiatrisk akuttavdeling. Dermede forsvant det eneste tilbudet i Telemark.
-- Alle vet at akuttavdelingen ikke driver behandling, men brannslokking. Det er ikke et "adekvat tilbud". Og så skal de 18 ansatte fra UPS sitte og drikke kaffe på voksnepsykiatrisk akuttavdeling, sier foretakstillitsvalgt for FO, Svein Torgeir Dale oppgitt. Han er selv klinisk sosionom med lang erfaring fra psykiatrien.
Dale forteller at pårørende gråter og ikke vet sine arme råd. De ansatte river seg i håret og er fortvilet over å ha måttet skrive ut pasienter midt i behandlingsforløpene.
"Kunne vært løst"
UPS er tilpasset pasienter med store psykiske problemer som spiseproblemer, selvskading og suicidal atferd. Det betyr at de i gitte situasjoner må kunne fatte tvangsvedtak. Men Dale mener situasjonen med litt smidighet kunne vært løst.
-- Psykiatere og psykologspesialister kan ikke løse alle problemer uansett. Det ungdommene trenger, er at vi ser dem, gir dem omsorg, og at de opplever å bli forstått. Det er miljøterapeutene og sosialarbeiderne som står for kontinuiteten, mens spesialisttjenestene er fragmentert, sier Dale.
Tar tid
Dale ser ingen umiddelbar løsning på problemet. Han forteller at det visstnok skal komme en ny lege fra Island om en måneds tid, og at avdelingen forhåpentligvis kan åpne da.
Siste nytt
– Jeg ønsker å vise leserne at ting ikke bare er sort/hvitt, men at det ligger mer bak. Ikke for å unnskylde, men for å forklare hvorfor det kan gå ganske galt med enkelte, sier Anette Moe, sosionom og forfatter.
Aslak Kittelsen
Sosionom hedret for krimbok: – Jeg er opptatt av menneskesinnet og arv og miljø
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Mye lest
– Som pårørende er man allerede i dag maktesløs. Hvis rusreformen vedtas, blir vi enda mer aleine, mener Merete Almås. Hun er svært bekymret for konsekvensene av rusreformen helse- og omsorgsminister Bent Høie la fram forrige uke.
Leif Martin Kirknes og Kristin Heier/Studio Design
– Som pårørende får jeg vondt i magen av å lese forslaget til rusreform
Ann Karin Swang, leder av Landsgruppen av helsesykepleiere, er bekymret for at rusreformen fratar dem virkemidler som i dag fungerer godt. En fallitterklæring fra helsesykepleierne, skriver Otto M. Stormyr og Anna-Sabina Soggiu i dette innlegget.
Ingar Storfjell / Aftenposten / NTB