JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke tilbud til ungdom i Telemark

Ungdomspsykiatrisk senter i Skien holder stengt. På tross av sine 23 ansatte kan de formelt sett ikke gjøre jobben sin.
05.02.2010
09:34
16.12.2013 12:33

mia.paulsen@lomedia.no

Mange av de 23 er fagutdannede med klinisk kompetansen og har spesialkompetanse på miljøterapi. Men senteret mangler psykologspesialist og psykiater. Ifølge regelverket må dette være til stede for at de kan ha vedtakskompetanse. Det gjelder blant annet vedtak om tvangsinnleggelser. Etter at legen og psykologspesialisten forsvant fra senteret, har dette vært løst ved at en ekstern lege har fattet vedtakene på vegne av senteret. Men nå er den ordningen slutt, og hele senteret stengte den 29. januar.

Uten tilbud

Dermed mistet 8 ungdommer sitt tilbud om miljøterapeutisk oppfølging. De er blitt utskrevet til hjem eller voksenpsykiatrisk akuttavdeling. Dermede forsvant det eneste tilbudet i Telemark.

-- Alle vet at akuttavdelingen ikke driver behandling, men brannslokking. Det er ikke et "adekvat tilbud". Og så skal de 18 ansatte fra UPS sitte og drikke kaffe på voksnepsykiatrisk akuttavdeling, sier foretakstillitsvalgt for FO, Svein Torgeir Dale oppgitt. Han er selv klinisk sosionom med lang erfaring fra psykiatrien.

Dale forteller at pårørende gråter og ikke vet sine arme råd. De ansatte river seg i håret og er fortvilet over å ha måttet skrive ut pasienter midt i behandlingsforløpene.

"Kunne vært løst"

UPS er tilpasset pasienter med store psykiske problemer som spiseproblemer, selvskading og suicidal atferd. Det betyr at de i gitte situasjoner må kunne fatte tvangsvedtak. Men Dale mener situasjonen med litt smidighet kunne vært løst.

-- Psykiatere og psykologspesialister kan ikke løse alle problemer uansett. Det ungdommene trenger, er at vi ser dem, gir dem omsorg, og at de opplever å bli forstått. Det er miljøterapeutene og sosialarbeiderne som står for kontinuiteten, mens spesialisttjenestene er fragmentert, sier Dale.

Tar tid

Dale ser ingen umiddelbar løsning på problemet. Han forteller at det visstnok skal komme en ny lege fra Island om en måneds tid, og at avdelingen forhåpentligvis kan åpne da.

05.02.2010
09:34
16.12.2013 12:33