FHM svarer Ostling
Redaktør Martin Thronsen i FHM nekter å framstilles som mannssjåvinist.
edv@lomedia.no
Fontene.no skrev i forrige uke om FOs 2. nestleder Kjetil A. Ostling sin kanossagang hos norske mannebladredaksjoner. En av disse var magasinet FHM.
Alle som én har den siste tiden refusert kronikken hans om menn som slår kvinner.
Martin Thronsen i FHM opplyser på telefon til Fontene at bladet hans i desember faktisk hadde en tresiders artikkel på trykk om nettopp dette temaet.
Under tittelen «Slik behandler du (ikke) jenter!» skriver han at selv i 2009 er det mange menn som ikke skjønner hvor grensene går. «Les FHMs guide, og du slipper å være en av dem», oppfordrer redaktøren.
– Jeg mener selv å ha skrevet en dypt moraliserende sak om dette temaet. Men det er viktig at vi gjør det i et formspråk som passer i FHM, sier Thronsen.
– Jeg har selv irritert meg over mine medbrødres atferd på mange plan overfor kvinner. Hvis noen kan henvende seg til målgruppen, så er det oss, med en holdning som ikke er ovenfra-og-ned.
God respons
I likhet med Ostling, trekker også FHM fram voldsstatistikk i sin artikkel: «Over hver fjerde norske kvinne har levd eller lever i parforhold hvor hun har blitt utsatt for vold. Nesten hver tiende kvinne har opplevd potensielt livstruende vold, mens like mange oppgir å ha vært utsatt for voldtekt. Og: Fire av ti menn kjenner til menn i sin omgangskrets som har utøvd vold mot en kvinne.»
Bladet har dermed ikke unngått de mørke sidene ved «mannskulturen», mener Thronsen.
– Hvorfor ikke trykke Ostlings innlegg?
– Vi hadde akkurat hatt denne tresiders saken i desember. Dessuten trykker vi ikke rene kronikker. Det ville ikke hatt noen hensikt, den ville ikke blitt lest, og leserne ville følt det var merkelig.
Sin egen artikkel om dårlig oppførsel mot kvinner fikk imidlertid FHM mange gode tilbakemeldinger på. Tross et par mailer om at FHM sto i fare for å konvertere til rødstrømpeblad, var responsen på hjemmesidene til bladet overveiende positiv, forteller Thronsen.
Til alt overmål inneholdt FHM-artikkelen en liste over kontaktpunkter for menn som trenger hjelp til å håndtere aggresjon, inkludert Alternativ til vold , Reform.no , Støttetelefonen for kriminalitetsofre, Mannstelefonen og noabuse.no
Siste nytt
13. oktober har filmen om Ola Henningsen kinopremiere. Regissør Ragnhild Nøst Bergem er spent.
Jonas Fagereng Jacobsen
Ragnhild filmet Ola i ni år: – En av de modigste jeg kjenner
Ole Henrik Kråkenes og Hanne Glemmestad kjemper i motvind for en ordning med autorisasjon for sosionomer og barnevernspedagoger.
FO.no
Sosialarbeidere får tommelen ned fra myndighetene. Men FO-toppene nekter å gi seg
Mye lest
Kristin M. Johansen
Jobber du med utviklingshemmede? Da bør du sjekke ut denne appen
Jurist Cecilia Dinardi mener skjemaet åpner for sensitive personopplysninger som også er potensielt identifiserbare. Foto: Adrian Nielsen
Adrian Nielsen