JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Pengene styrer

Ansatte i kommunalt barnevern er lei av budsjettdisiplin og statlig overprøving. I dag fikk de sagt fra til statssekretær Henriette Westrin.
28.01.2010
16:01
16.12.2013 12:28

solfrid.rod@lomedia.no

– I Stavanger er den eneste akuttinstitusjonen for barn under 13 år nedlagt. VI skal bare bruke beredskapshjem. Når vi spør hvor i all verden vi skal gjøre av barn midt på natta, får vi bare svømmende blikk til svar.

Det fortalte barnevernsjef i Stavanger, Gunnar Toresen, på Norsk barnevernsambands erfaringskonferanse i formiddag.

Økt rekruttering av fosterhjem er mer en drøm enn en strategi, mener barenvernsjefen.

Vil bli selvforsynt

Toresen er lei av at faglige vurderinger overprøves av Bufetat. Ungdommer blir flyttet både rundt i Stavanger og til andre deler av landet. Etter barnevernsjefens mening fordi Bufetat ikke hører på det kommunale barnevernet, og derfor ender med stadige feilplasseringer, mer styrt av ideologi og økonomi enn av hva som er best for hver enkelt.

– Når vi nekter at en to-åring skal langtidsplasseres hos en fostermor som er uføretrygdet på grunn av kronisk trøtthetssyndrom, framstilles det av Bufetat som om vi er håpløse. Men da er det ikke vi som er håpløse, fastslo Toresen.

Innen 2010 er målet at Stavanger skal være selvforsynt med hjemmebaserte tiltak, med unntak av MST.

Starter evaluering i vår

Barnevernreformen skal evalueres. Arbeidet skal starte i vår og avsluttes i tide til at regjeringen rekker å legge fram tiltak i denne stortingsperioden.

Men departement er lyttepost for alle barnevernere og går ikke av veien for å forandre ting som ikke fungerer også før evalueringen er gjennomført, forsikret statssekretær i Barnedepartementet, Henriette Westrin, da hun innledet på dagens konferanse.

Og fikk klar melding om at det er statlig overstyring og pengene som rår, ikke barnets beste.

– Fordummende diskusjoner

At barn ikke skal vokse på institusjon har blitt en besvergelse, mener Toresen. Og får følge av Hege Hansen, barnevernkonsulent i bydel Søndre Nordstrand i Oslo.

– Jeg er utrolig lei av diskusjoner om hva som er best og dårligst av fosterhjem og institusjoner. Det er fordummende diskusjoner, mener Hansen. Og krever at barnets beste alltid skal være styringsverktøy.

Skremmende tilpasning

Det er skremmende hvor fort faglige vurderinger tilpasses den økonomiske situasjonen, mener Hansen. Bydel Søndre Nordstrand har satset på kompetanse i barnevernet og sertifisert sine konsulenter på ulike metoder. Det er helt nødvendig for å velge riktige tiltak, påker Hansen.

I tillegg må det være nok ansatte.

– Sitter man på 25 saker, kan man ikke jobbe sånn som vi gjør. Sitter jeg med åtte saker, jobber jeg sinnssykt bra, sier Hansen.

Bedre i Oslo

Etter å ha hørt på historiene fra Stavanger, er hun glad hun jobber i Oslo. Om det kan oppstå uenighet med Barne- og familieetaten, opplever ikke Hansen og hennes kolleger å bli imøtegått på sine faglige vurderinger.

– Jeg er bestiller og har sterke meninger om hva mine ungdommer trenger. Barne- og familieetaten er leverandør. Hadde de begynt å snakke om at jeg måtte tenke annerledes, da hadde det klikka for meg.

Mangler informasjon

Mangelfulle tiltaksbeskrivelser for fylkesnemda er et hinder for skreddersøm.

– Beskrivelse skal foreligge ti dager før saken begynner. Det skjer nesten aldri, meldte barnevernsjef i Ytrebygda bydel i Bergen, Gunvor Nilsen.

I følge forsker Heidi Gautun, er dette et problem over hele landet. Hun presenterte rapporten Det nye barnevernbyråkratiet, tidligere omtalt i Fontene.

Nettopp mangelfull informasjon til fylkesnemdene var noe av det Henriette Westrin merket seg under dagens konferanse.

Kanskje er det en av de tingene vi kan gripe fatt i på relativt kort sikt, sier Westrin etter å ha hørt de barnevernansattes frustrasjon.

Fortsatt to nivåer

Du sa i din innledning at de grunnleggende ideene i reformen ligger fast og at en evaluering kun vil føre til mindre justeringer. Er ikke det for tidlig å slå fast når du hører hvor vanskelig samarbeidet mellom kommunalt og statlig barnevern er?

– Jeg hører folk har reagert på det. Det jeg mente var at vi fortsatt skal ha to nivåer, og det ene skal være staten. Det er ikke aktuelt å legge barnevern tilbake til fylkeskommunen. Men innenfor dette to-nivå-systemet kan det bli nødvendig med større endringer. Det er det for tidlig å si noe om nå, sier Westrin.

28.01.2010
16:01
16.12.2013 12:28