JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utfordrer mannskulturen

Norges manneblader refuserer FOs 2. nestleder Kjetil Ostling, som prøver å nå ut på nye arenaer i voldsdebatten.
25.01.2010
17:25
16.12.2013 12:26

edv@lomedia.no

FOs andre nestleder har vært gjennom en uvant øvelse. Han har de siste dagene fått refusert en kronikk av redaksjon etter redaksjon.

Vi menn, Mann, Jakt & fiske og FHM takket nei.

«Temaet passer ikke inn i vår profil», var svaret i kortversjon. Ostling har nemlig prøvd å få inn en kronikk som etterlyser et oppgjør med dagens mannskultur. Teksten trekker fram et av vår tids samfunnsproblemer: Menn som utøver vold mot kvinner og barn. Statistikken er stygg for menns del, mener Ostling.

Kontant avslag

– Bladene var raske med å takke nei, sier Ostling.

– Bladet Mann skrev at de ønsker å fokusere på de mer positive sider av livet. Min kommentar til det er at de kommersielle magasinene er med og bygger opp og opprettholder kjønnsroller. Det gir dem også et ansvar. For eksempel å bidra til at menn med aggresjonsproblemer får hjelp til å snakke om sorg, angst og opplevelsen av avmakt.

Harde fakta

Problemstillingen er ikke tatt ut av tynn luft. I Norge utsettes årlig 20 000 kvinner for vold fra nåværende eller tidligere partner. Over 1000 kvinner er på flukt fra en mann og bor på hemmelig adresse. Rundt 2500 kvinner og 1500 barn overnatter hvert år på landets krisesentre. Hvert år blir 6000 kvinner voldtatt.

– En kan spørre om det å lukke øynene for dette innebærer noe positivt, eller om det kunne vært del av en positiv redaksjonell profil å ta med stoff som kunne hjelpe folk til endring.

Tillit

Ostling ønsker gjennom å henvende seg til «mannebladene» å nå ut på en arena som henvender seg mer direkte til menn og som har menns tillit.

– Det er ikke alle som leser rapportene fra Likestillingsombudet eller følger med i kjønnsforskning, sier Ostling.

Han tror ikke bladene har flere voldsutøvere blant leserne sine enn det er i befolkningen generelt.

– Men alle kjenner noen som har et problem de trenger å snakke om. Den hegemoniske mannkulturen innebærer faktisk at menn tar avstand fra vold mot kvinner og barn. Men det vil forebygge vold dersom enkelte sider ved kulturen tas tak i, påpeker Ostling.

Kampen mot vold mot kvinner og barn har en viktig plass i FOs handlingsprogram.

– Jeg tror ikke jeg oppnår en stor endring med dette initiativet. Men alle monner drar.

Mens Vi menn ikke mente dette var noe å skrive om, skal industriarbeidernes eget blad trykke kronikken i neste nummer. Fellesforbundet sitt fagblad, Magasinet for fagorganiserte, har 130 000 mannlige lesere.

25.01.2010
17:25
16.12.2013 12:26