JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Driver ikke ungdomsfengsel

Frp vil låse inne barnevernsbarn som begår krim. Det vil ansatte på institusjonen Klokkerhuset bestemme selv.
15.01.2010
14:15
16.12.2013 12:21

edv@lomedia.no

Audun Lysbakken vil presisere adgangen til tvangsbruk i institusjonene, skriver han i et brev til Frp Telemark.

Det skjer etter at stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp Telemark) har krevd at mindreårige som er i barnevernets omsorg og begår straffbare handlinger, må låses inne. Utspillet kommer etter at en 15-år gammel gutt ranet en Shell-stasjon og senere forsøkte å rane en Joker-butikk i Skien, skriver TA.

Gutten bodde da på akuttinstitusjonen Klokkerhuset og har hatt flere opphold på psykiatrisk avdeling.

Feilskjær

– Skulle vi låst inn ungdommene våre i den perioden de er hos oss, så minner det meg mer om et fengsel enn en institusjon. I Norge har vi ikke ungdomsfengsel, sier enhetsleder på Klokkerhuset, Tove Skåte, til Fontene.

En forskjell er at ungdommene går fritt på skolen, selv om de har avtale om å dra rett til institusjonen etterpå. De har også andre uteavtaler. Da kan de bevege seg fritt i lokalsamfunnet.

Ungdommene bor på Klokkerhuset inntil tre måneder.

Farlig jobb

Institusjonslederen kaller diskusjonen om mer bruk av tvang uinteressant.

Hun forklarer hva som faktisk skjedde på Joker: 15-åringen var på uteavtale. Han ringte så til en av Klokkerhusets miljøterapeuter og forklarte at han hadde en brødkniv og skulle rane Joker. Hvorpå miljøterapeuten ringer politiet. Miljøterapeuten møter så gutten og følger med gutten inn i Joker-butikken. Miljøterapeuten varsler de ansatte og kundene om hva gutten har planlagt, slik at de kommer seg ut. Låssystemet gjør at gutten ikke får fatt på noen penger. Politiet kommer og pågriper gutten.

– Jeg støtter miljøterapeuten. Skulle han, slik Frp og mange i allmennheten krever, gått på 15-åringen i et håndgemeng, prøvd å ta kniven og legge ham i bakken og holde ham der til politiet kommer? Det viktigste for oss er at ingen kommer til skade, sier Skåte.

– Er lukkede institusjoner veien å gå?

– Institusjonen vår er låst. Jeg hadde ikke ledet en institusjon med låste dører om jeg hadde vært imot det.

Tvangsbruken spriker

Tidligere hadde Klokkerhuset flere husregler, blant annet forbud mot pc- og mobilbruk nattestid. Det var ment å hindre planlegging av innbrudd og andre kriminelle handlinger. Men fylkesmannen slo ned på reglene. Nå må Skåte isteden fatte enkeltvedtak om bruk av tvang i hvert tilfelle. Vedtak ungdommene kan anke.

Problemet ifølge Skåte er at fylkesmennene tolker lovverket ulikt. Det betyr at institusjonene praktiserer ulik tvangsbruk fra fylke til fylke. Lederen ser fram til en presisering fra BLD.

– Det er tungvint, sier Skåte.

Klokkerhuset drives av Bufetat og hadde i løpet av fjoråret 57 ungdommer inne, rundt fem til enhver tid. De hadde 117 tvangsvedtak.

15.01.2010
14:15
16.12.2013 12:21

Mye lest