Høyt arbeidspress i Nav
En arbeidsmiljøundersøkelse som ble presentert i dag viser at ansatte i Nav har for høyt arbeidspress. Nav vil neste år overføre større ressurser til de lokale Nav-leddene.
mia.paulsen@lomedia.no
Det høye arbeidspresset i Nav gjelder særlig folk som jobber i lokale Nav-kontor og forvaltningsenhetene.
Omdisponerer
Nav-direktør Tor Saglie sier til Fontene at Nav-direktoratet innenfor rammen av budsjettet for neste år vil omdisponere ressurser for å bedre på dette problemet.
– Vi vil hente bemanning fra sentrale enheter som direktoratet og støtteenhetene til de enhetene som jobber tett mot brukerne, sier Saglie.
-- Er det snakk om å beordre folk over til andre oppgaver?
-- Nei. Vi arbeider med en stor omorganisering av sentrale ledd i organisasjonen, og vil foreta innplasseringer. Vi skal ha helt ordinære samtaler med ansatte og diskutere hva som kan være fornuftige arbeidsoppgaver for den enkelte. Det er faktisk en del som kunne tenke seg mer operative funksjoner nærmere brukerne, sier Saglie. Han påpeker også at helseforetakene har overtatt ansvaret for pasientreiser, og at Nav dermed vil bli avlastet for dette arbeidet og kan bruke ressursene på annen måte.
Bedre IT Saglie sier også at han vil jobbe for å redusere det opplevde arbeidspresset ved blant annet å forbedre IT-systemene og endre arbeidsprosesser.
– Arbeidspresset er helt reelt, men kan man tåle st større arbeidspress dersom man har gode mestringsressurser, sier han.
Helseplager
Bortimot 20 prosent av de Nav-ansatte har ifølge undersøkelsen en forhøyet risiko for arbeidsmiljørelaterte helseplager og sykdommer på grunn av høye kvantitative krav. En tredel av de ansatte sier at de i liten eller meget liten grad har tid til å gjøre arbeidsoppgavene sine med den kvaliteten som kreves. AFI skriver at Nav bør prioritere å sette inn tiltak for å redusere de kvantitative kravene.
God kollegastøtte
Bildet er ikke helsvart: Mange medarbeidere opplever både arbeidsglede og mestring, og mener arbeidet er motiverende. Kollegene gir god støtte seg imellom, og forholdet mellom ansatte og ledelse er tilfredsstillende, skriver AFI-forskerne.
Nær 15 000 Nav-ansatte svarte på spørsmålene fra arbeidsforskningsinstituttet AFI.
Siste nytt
Kristin Ugstad Steinrem er avdelingsdirektør for internasjonale tjenester i Bufdir.
Bufdir
Bollywood-filmen: – Viktig for oss å se hvordan filmen fremstiller norsk barnevern
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som har lovet å hedre sine døde venner med et liv i kamp.
Hanna Skotheim
Hun ble sosionom for å leite etter gullet i mennesker som sliter. Nå jakter Ina Libak kraften i et kriserammet Ap
Mye lest
Kristin Ugstad Steinrem er avdelingsdirektør for internasjonale tjenester i Bufdir.
Bufdir
Bollywood-filmen: – Viktig for oss å se hvordan filmen fremstiller norsk barnevern
Kulturkompetanse handler om å møte andre mennesker med åpenhet og interesse. Alle familier trenger å bli møtt med slik interesse, uavhengig av om de heter Olsen eller Chattarjee, skriver Eivind Meland og Bjørn Spord Thomassen i dette innlegget.
Skjerndump