JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- En skandale for asylbarna

Forbundsleder Randi Reese mener det som står om enslige mindreårige asylsøkere i Soria Moria II er en skandale. Særlig skeptisk er hun til forslaget om å sende barn hjem til Afghanistan.
07.10.2009
19:11
16.12.2013 11:27

nina.hanssen@lomedia.no

Da de tre partilederne i dag la frem sin Soria Moria II-erklæring, var FO-lederen på besøk i omsorgsenheter for enslige mindreårige asylsøkere.

Siden forrige Soria Moria erklæring har det vært et mål å overføre omsorgsansvaret for enslige mindreårige asylsøkere mellom 15 og 18 år til barnevernet. I sommer fastslo regjeringen imidlertid at ressurssituasjonen i barnevernet tilsier at dette ikke blir mulig i kommendefireårsperiode.

- Hvem sin skyld er det at ressurssituasjonen i barnevernet er sånn da. Regjeringen kan smekke seg selv på munnen, sier hun. Og mener Soria Moria II er en svekkelse av Soria Moria I.

- Det er en skandale. Intet mindre, kommenterer Randi Reese. Hun har så vidt rukket å lese igjennom deler av kapitlet som handler om de unge asylsøkerne, men er langt fra imponert.

Sender barn til Afghanistan

Til hennes overraskelse står det også her at regjeringen nå igjen tar opp forslaget om å etablere omsorgs- og utdanningstilbud for enslige mindreårige asylsøkere i deres opprinnelsesland.

- Hvilke land er det forsvarlig å sende barna hjem til? Det har vært snakk om å sende barna tilbake til Afghanistan og noen argumenterer med at da kommer sikkert foreldrene eller familien og henter dem. Men hvem skal kontrollere hvem som henter barna ut da?

Reese mener regjeringen er veldig blåøyd i denne saken.

- Umiddelbart vil jeg si at dette ikke er veien å gå, men jeg skal gjerne diskutere dette videre, sier hun.

FO-lederen er derimot glad for at regjeringen skal arbeide for rask bosetting i kommunene av enslige mindreårige asylsøkere.

- Vi er jo selvsagt for dette og er glad for at mange kommuner nå begynner å komme på offensiven i forhold til dette nå.

07.10.2009
19:11
16.12.2013 11:27