Bevegelse i fattigdomsdebatten
Fagre løfter og kjappe løsninger var erstattet med nasjonal dugnad og langsiktig samfunnsplanlegging da partitoppene møtte fattigfolk på Youngstorget under Fattigdomshøringen 2009.
solfrid.rod@lomedia.no
– Jeg opplever forandringsvinder siden Fattigdomshøringen for to år siden. Jeg er glad for å slippe den moraliseringen vi har hørt mye i tidligere fattigdomsdebatter, sa Sturla Stålsett, generalsekretær i Kirkens bymisjon.
Tro på fattigfolk
På tvers av partigrensene ble det snakket om inntektssikring, skole og gode gratisarenaer for barn og unge.
Invitasjonen til nasjonal dugnad kom fra KrFs Dagfinn Høybråten. Flere mente det nå var på å tide å samle seg om noen felles mål.
– Det er sagt mye bra her i dag, men det er ett ord jeg har lyst til å tilføye. Og det er tro. Tro på fattigfolk og fellesskap, framfor marked og byråkratisk skreddersøm, sa Stålsett.
Glad for bevegelse
FO-leder Randi Reese er glad for at partiene er i bevegelse når det gjelder å heve og standardisere sosialhjelpen.
– Selvsagt er det fint å tenke langsiktig. Men jeg minner om at det er 60 – 70 000 barn som lever i fattigdom i Norge i dag. Slik kan vi ikke ha det. Inntektssikringen må vi gjøre noe med med en gang, fastslo Reese.
Støtte til nasjonal norm
FO og Kirkens bymisjon arrangerte Fattigdomshøringen 2009 sammen med Velferdsalliansen og Samarbeidsforum mot fattigdom i Norge.
Et av kravene er en nasjonal minstenorm for sosialhjelp minimum på nivå med standardbudsjettene utarbeidet av Statens senter for forbruksforskning (SIFO).
Tidligere er det bare SV som har støttet det kravet. I går meldte KrF at de vil ha nasjonal norm. Partiet har ikke forpliktet seg på nivå, men Dagfinn Høybråten forsikret i dag at den skal ligge over dagens gjennomsnitt.
Ikke dristig
Arbeiderpartiet og Senterpartiet er ikke overbevist om at en slik norm er nødvendig, mens Høyres Erna Solberg holdt fast på at det alltid må lønne seg å jobbe.
Torstein Dahle tok et kraftig oppgjør med høyresidens incentivtankegang. At det finnes jobber med så lav lønn at det ikke går an å leve av den, kan ikke være et argument for å holde folk fast i fattigdom, påpekte Dahle.
– SIFOs budsjett er veldig nøkternt. Tro meg, det er ikke noe å dristig å sette dette som norm, sa Dahle, som også er økonom.
Siste nytt
Ole Henrik Kråkenes vil at FOs 900 medlemmer som jobber i NHO-området skal få bedre lønn.
Hanna Skotheim
FO er bekymret for at lønna til medlemmene sakker akterut. Torsdag kan det bli streik
- Vi blir bedre fagfolk av å måtte argumentere for vår praksis, sier Bjarte Gangeskar.
Privat
Han talte myndighetene midt imot: – Jeg er blitt klokere av det
Mye lest
– Jeg fikk frysninger da jeg hørte lydopptaket, sier psykologspesialist Heidi Wittrup Djup.
Hanna Skotheim
Lydopptaket fra en barnevernstjeneste rystet henne
Barnevernsleder Jakob Bråtå er opptatt av å få til et godt samarbeid med foreldre som barnevernet kommer i kontakt med. Her med sønnen som han adopterte da gutten fylte 18 år. (Arkivbilde).
Marie von Krogh