JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bevegelse i fattigdomsdebatten

Fagre løfter og kjappe løsninger var erstattet med nasjonal dugnad og langsiktig samfunnsplanlegging da partitoppene møtte fattigfolk på Youngstorget under Fattigdomshøringen 2009.
28.08.2009
18:48
16.12.2013 10:56

solfrid.rod@lomedia.no

– Jeg opplever forandringsvinder siden Fattigdomshøringen for to år siden. Jeg er glad for å slippe den moraliseringen vi har hørt mye i tidligere fattigdomsdebatter, sa Sturla Stålsett, generalsekretær i Kirkens bymisjon.

Tro på fattigfolk

På tvers av partigrensene ble det snakket om inntektssikring, skole og gode gratisarenaer for barn og unge.

Invitasjonen til nasjonal dugnad kom fra KrFs Dagfinn Høybråten. Flere mente det nå var på å tide å samle seg om noen felles mål.

– Det er sagt mye bra her i dag, men det er ett ord jeg har lyst til å tilføye. Og det er tro. Tro på fattigfolk og fellesskap, framfor marked og byråkratisk skreddersøm, sa Stålsett.

Glad for bevegelse

FO-leder Randi Reese er glad for at partiene er i bevegelse når det gjelder å heve og standardisere sosialhjelpen.

– Selvsagt er det fint å tenke langsiktig. Men jeg minner om at det er 60 – 70 000 barn som lever i fattigdom i Norge i dag. Slik kan vi ikke ha det. Inntektssikringen må vi gjøre noe med med en gang, fastslo Reese.

Støtte til nasjonal norm

FO og Kirkens bymisjon arrangerte Fattigdomshøringen 2009 sammen med Velferdsalliansen og Samarbeidsforum mot fattigdom i Norge.

Et av kravene er en nasjonal minstenorm for sosialhjelp minimum på nivå med standardbudsjettene utarbeidet av Statens senter for forbruksforskning (SIFO).

Tidligere er det bare SV som har støttet det kravet. I går meldte KrF at de vil ha nasjonal norm. Partiet har ikke forpliktet seg på nivå, men Dagfinn Høybråten forsikret i dag at den skal ligge over dagens gjennomsnitt.

Ikke dristig

Arbeiderpartiet og Senterpartiet er ikke overbevist om at en slik norm er nødvendig, mens Høyres Erna Solberg holdt fast på at det alltid må lønne seg å jobbe.

Torstein Dahle tok et kraftig oppgjør med høyresidens incentivtankegang. At det finnes jobber med så lav lønn at det ikke går an å leve av den, kan ikke være et argument for å holde folk fast i fattigdom, påpekte Dahle.

– SIFOs budsjett er veldig nøkternt. Tro meg, det er ikke noe å dristig å sette dette som norm, sa Dahle, som også er økonom.

28.08.2009
18:48
16.12.2013 10:56